Atatürk emléknap

A törököknek volt egy vezetőjük, akit Atatürknek hívtak. Jelentése a Törökök Atya.

A nevét azért kapta, mert egyrészt megvédte Törökországot a teljes feldarabolástól, amit az első Világháborút követő farkasfalka szeretett volna hasonlóan, mint Magyarországot. Bár így is sokat elvesztett a régi Oszmán birodalom, de mégis a lényeg a megmaradt.

Másrészt a törökök legalább 300 évet haladtak előre az időben, ameddig ő volt a vezetőjük, és még most is sok szempontból modernebbek, mint akár Nyugat-Európa (ha nem is minden szempontból, de lehetne tőlük tanulni…)

Erre az emberre évente többször is megemlékeznek, de van egy jellegzetes nap, mégpedig november 10-én.

Atatürkről rengeteget lehetne írni. Én csak náhányat emelek ki, de ajánlom ezt a könyvet a megismeréséhez:

Kerekesházy József – AZ IGAZI KEMÁL: EGY KÖZTÁRSASÁG SZÜLETÉSE

Gondoljunk arra, mennyivel másabb lenne a magyar történelem, ha az első Világháború után lett volna egy magyar vezető, aki rendesen odacsap az asztalra, és kirugdossa az idegeneket az országból? Ha ennek köszönhetően kimaradunk a Világháború második felvonásából?

Már ez is elég ahhoz, hogy büszkén gondoljanak rá az emberek, de itt még koránt sincs vége. Atatürk bevezette a latin ABC-t, az európai időszámítást, a női egyenjogúságot (az 1920-as években, amikor ez egyáltalán nem volt jellemző sem Európában sem Amerikában), szétválasztotta az egyházat a kormánytól (erre hivatkozva vannak most a balhék, mert a kormány olyan döntéseket hozott, melyek az egyház körébe tartoznak. Ezt a nagyon vallásosak támogatják, míg a többiek alkotmányellenesnek tartják), stb…

November 10-e Atatürk halálának az évfordulója. Ő 9.05-kor halt meg, így ezen a napon mindenki erre emlékszik.

Az ő emlékére ez a nap sose szünnap, még ha hétvége esne, akkor se. Ilyenkor mindenki dolgozik, kivéve 9.05-kor, amikor megáll az élet.

Ekkor megszólalnak a szirénák, a dudák és a hajókürtök. Bárki bármit is csinál, azt félreteszi erre az egy percre. A forgalom teljesen megáll, az emberek se mennek tovább.

Nagyon megható látvány. Nem olyan, mint egy fénykép, mert nem lemerevednek az emberek, hanem megállnak, mint az autók is. És látható az emberek arcán, hogy valami fontosat elvesztettek.

Képek 2008-ból, Atatürk halálának 70. évfodulójáról

Videó a cikk végén

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Atatürk emléknap, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “Atatürk emléknap

  1. Jó volt erről olvasni, mert én is ezt mondom mindig. Bár nekünk is lett volna egy Atatürkhöz hasonló vezérünk 1918 után…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Igen, már le is mentettem a linket majd a hosszú, unalmas vonatúton fogom olvasgatni. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .