A számítógép-bazár

Elkopott az egerem, és elmentem újat venni. Ebből adódóan gondoltam, leírom, hogyan is néz ki a computeres világ itt, Istanbulba.

Legfontosabb, hogy olyan, mint a MediaMark vagy a Saturn, nincsen. Az egyetlen MediaMark is csak pár hónapja nyílt meg, és kint van a világ végén.

Ezt a mértékegység csak én, újonc használom, aki szerint a 15 km-el odébb levő boltot illik szomszéd városnak, a 30-at szomszéd megyének, a 100 km-t pedig szomszéd országnak nevezni, vagy bármi másnak, de semmiképpen sem „a közelben” jelzővel ellátni…

Éppen ezért a kikötőt választottam, ahol láttam már néhány kirakatot, telis-tele gépekkel, csak eddig nem volt idő jobban körbenézni. Az egyik kapualjban benézve láttam, hogy ez is olyan lesz, mint sok bolt Istanbulban, hogy ne ítéljünk a külső méret alapján, mert belül meglepetések lehetnek… Elég gyakori, hogy belül picit nagyobb.

Úgy lehet elképzelni, mint Pesten a belvárosban, amikor ki van árulva, hogy az udvaron árulunk cipőt, aztán bemegyünk egy illatos és setét folyosón egy udvarra, ahol van pár elhagyott bolt.

A setét folyosó itt is megvan, de a bent levő boltok mindennek nevezhetőek, de elhagyottnak semmiképpen.

Ebben a kapualjban ugyanis egy 8 (bizony bizony nyolc) emelet magas computer bazár rejtőzött. Legalább 100 bolt bujkált az oszlopok között.

Természetesen mind-mind specializáltan. Volt csak notebook, csak alaplap, csak szerviz. És persze volt, ahol az eladó egy hatalmas forrasztópisztollyal a kezében hadonászva mesélte a bitek rejtelmeit és azt, hogyan lehet a processzor hűtését egy 5 m-es vasrúddal kényelmesen kivezetni az utcára.

No igen, nem maradhatnak ki a hangos boltok, a kütyü boltok meg azok sem, ahol a gép belsejébe lehet villogó bizgentyűket (szaknyelven: modding, nem informatikusaknak: villogó bizgentyűk) pakolászni.

Arról viszont nem találtam infót, zoknit miképpen lehet a gépházba a leghatékonyabban bepakolni…

Itt már nem az volt a probléma, hogyan találok egeret, hanem hogyan választom ki a több száz közül…  De csak sikerült. Igaz, a dobozon az volt rajta, hogy sold only south-asia and pacific, és a legegyszerűbb karakter, amit találtam a kézikönyvben egy mini palotára emlékeztet amibe éppen egy rakás macskát akarnak megtanítani horgászni, miközben a hegyen felhők gyülekeznek a tenger felől meg sárkányfejes hajók közelednek, vagy valami hasonló… lényeg, hogy nem úgy tervezték, Istanbulba fog érkezni, és nem is ajánlották, hogy számlát kérjek. Ennek ellenére van rá 5 év garancia…

Érdekesség még, hogy ez a bolt közelében (ugyanis az egész blokk számítógépes boltok labirintusa) van egy sikátorszerű sikátorság, ami pont úgy néz ki, mint egy sikátor. Mint egy félhomályos folyosó teljesen olyan hangulattal, hogy már csak a tábla hiányzott: Illegális cuccot itt vegyél!

Ami ott volt, az nem semmi. Még sose láttam annyi üres DVD-t és ilyen olcsón. De hogy még várat is tudtak építeni belőle bástyákkal és felvonóhíddal… Persze a Harry Potter 12-ik részét már most meg lehetett venni, mert az ilyen helyeken ez már kötelező. Sőt, erről lehet megtalálni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
A számítógép-bazár, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .