Biztosítás

A mai nap megcsináltuk a biztosításomat, mivel a magyarországi lassan-lassan de csak lejár.

Ebből az okból kifolyólag elmesélem nektek, hogyan működik itt az egészségügy.

Itt kétféleképpen mehet az ember orvoshoz (mármint biztosítás szempontból, nem pedig, hogy mentővel vagy gyalog).

Először is, minden állampolgárnak jár a helyi TB, vagyis a kormányzati ellátás (nekem egyenlőre nem), Ez nagyon hasonló a magyarhoz: mindenki fizet valamennyit, majd kap érte valamilyen szolgáltatást. A fő különbség itt a valamilyenben van. Bár az állami kórházak nem olyanok, mint a Vészhelyzetben, de azért nem is olyan, ahova Spielberg jár horrort forgatni…

Még ha nem is olyan katasztrofálisak mint sok magyar kórház, azért nem az ideális. És persze itt is vannak extrák, amiket adni kell a kórháznak, ha éppen arra járunk. Ilyen például az éjszakai bennmaradás.

Természetesen a beteg ellátása ingyenes, hiszen azért állami kórház, így az éjszakai szállása is az. Viszont a beteg mellet illik/kötelező egy hozzátartozónak is vele maradnia éjszakára (igen igen, itt nem rugdossák ki az embert 8-kor, hogy lejárt a látogatási idő). Viszont őt az állam nem támogatja (hacsak a büfébe menet el nem töri a lábát), tehát az éjszakai tartózkodás költségét ő fizeti, mint egy hotelben. Ez pedig nem olcsó. Legutóbb egy ismerősnél ez olyan 1.000.000 forint/éjszaka lett volna ami azért lássuk be, ha nincs thai masszázs + aranyozott zuhanyfülke azért egy kicsit irreálisan magas. Lehet, hogy valamit nem jól értettem, de az összeg tuti ennyi. Abban a kórházban, mert mindegyikben más és azért többségében nem horror…

Van egy másik lehetőség is, mi most ezt indítottuk el:

Rengeteg bank és hasonló pénz(rabló) intézetnek van egészségbiztosítása, amikor is évente fizetünk egy összeget. Ez nem túl alacsony, de azért még a fizethető határon belül van. A havi gázszámlánk is pont ennyi. Összeget nem azért nem írok, mert mindenki frászt kapna, hanem mert:

 • amíg így kalimpál a forint-líra-euró, addig mire kiszámolom az átváltást, már megváltozik az összeg
 • az árak relatívak, és ami otthon sok lehet, itt nem feltétlenül az. Ezt még olyan dolgok is színesítik, kategórián belül más más számít drágának. Pl. ha a sajt fele annyiba kerül, mint Pesten, akkor az itt már drága. Viszont ha a sampont a duplája, az pedig olcsó.

Még így is ijesztő lehet, ha az otthoni ingyenességet szoktuk meg, de ha a zsebes pénzzel összehasonlítjuk már nem olyan rossz. Pedig a java még csak most jön. Ugyanis a biztosítónak a következő előnyei vannak:

 • teljes összegben fizeti az orvosi vizsgálat árát ha magánkórházba megyünk (ez simán pár ezer forint lehet)
 • fizeti a gyógyszer teljes árát, ha az orvos írja fel (a gyógyszerek mintha olcsóbbak lennének, de így is, ha csak a gyógyszert és a vizsgálati díjat számoljuk, már megtérül a biztosítás)
 • Simán mehetünk formás, modern magánkórházakba és magánklinikára, mert mindent áll (a kólaautomata kivételével). Itt csak annyi a megkötés, hogy az első évben a műtétet nem vállalja a biztosító, hacsak az nem olyan jellegű (pl. baleset).
 • Első év után már vidáman mehetünk a bicska alá bármilyen nyavalyával, mert biztosak lehetünk benne, marad pénz macskajára.
 • Külföldön is nyugodtan siklóernyőzhetünk, hidat mászhatunk, besíelhetünk az erdőbe vagy kocsmába, bármi, mert automatikusan van biztosításunk. Ez a vízumhoz is jó. Kivéve az USA és Kanada, mert az túl drága.
 • És még sok minden más extra (nem, szülinapra nem küldenek virágot).

Nos,  itt így mennek a dolgok.

5 Replies to “Biztosítás

 1. Szia, erről kérnék tőled egy kis információt. Nagyon úgy alakul, hogy hamarosan kiköltözöm a két fiammal ( mindhárman török állampolgárok is vagyunk apukájuk révén ) és nagyon érdekelne engem ez a biztosítási díj. Murat említette, hogy ez valóban így van, tehát ha fizeted azt a TB – ét, akkor a magánkórházat is igénybe veheted és a gyógyszereket is 90%ban téríti a TB. A kisebbik fiam sajnos asztmás. :/ Tehát tudnál egy havi összeget írni nekem? Már ha lehet. 🙂
  Előre is köszönöm.

  1. Helló!

   De jó lenne, ha erre ilyen könnyedén tudnék válaszolni!
   Sajnos mindenképpen fel kell majd keresned egy biztosítással foglalkozó céget, mert nagyon-nagyon sok mindentől függ az ára.
   Segítségképpen, én havi 100 TL-t fizetek, évente 2 hónap pedig ajándék. Azaz évi 1000 TL az összeg.
   De én fiatal vagyok (ez mondjuk jó vicc), nem volt még műtétem, nincs állandó betegségem, stb… És még itt is csak 2x voltam orvosnál. Tehát én úgymond a biztosítók kedvence vagyok, és ezt azzal jutalmazzák, hogy viszonylag keveset kell fizetnem.
   Viszont ebben nincs TB, mert az ilyenkor nem kell. Cserébe a nyugdíjt is magamnak kell rendeznem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük