Buszjegy

Istanbulban ha a tömegközlekedést választjuk, akkor ugyebár tehetjük ezt busszal, minibusszal, dolmussal, hajóval, metróval, meg néhány extra érdekes eszközzel/járművel. A minibusz és dolmus kivételével mindegyiken egységes jegy van. Ami nem a hagyományos papír jegyet jelenti, amit otthon lehet nagy tételben nyomtatni, hanem egy chip-es változatot (amit meg otthon lehet hackelni, erről találtam weboldalt 🙂 ).

Mivel hamarosan ez eltűnik, és helyette mágneskártyás lesz, így még most leírom, hogyan is működik az egész rendszer.

A kütyű neve akbil, ami azt jelenti, hogy okos-jegy. Az ak- szócska jelenti az okosat, bár a nomen est ome, azaz a név megmondja a tulajdonságot, jellemzően más XX. és XXI. századi nevekhez inkább a nomen est non omen. Azaz a név pont az ellenkezője. Jójó, az akbil az tényleg jópofa, de az Akbank már vitatható, az Akpart meg párt lévén egyértelmű, hova sorolható… de ezekbe ne menjünk bele.

Az akbil egy kicsi kulcstartó, melyiknek a végén van az érzékelő. Valószínűleg elem is van benne, és az van összekötve a chippel. Lásd a képen.

isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2009/03/akbil.jpg" alt="Az akbil" width="500" height="372" srcset="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2009/03/akbil.jpg 511w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2009/03/akbil-300x223.jpg 300w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" />
Akbil - az elektronikus buszjegy

Az elektronikus jegyet bármely nagyobb csomópontban és megállóban lehet megvásárolni. Olyan 6 líra (kb. 800 forint) áron tudjuk megvenni, vagy inkább bérelni. Azért írom, hogy bérelni, mert ha döglesztő hőségben elfogy a pénzünk, akkor se maradunk fagyi nélkül, mert bármikor visszaválthatjuk az akbilt, és megkapjuk a rajta levő pénzt (az akár 3 gombóc fagyira is elég lehet, vagy 12 csésze teára).

Erre a jegyre egyébként tudunk rendes pénzt is feltölteni, amit később a buszon, hajón, stb…-n használhatunk. Természetesen az is bármikor leszedhető róla.

Az akbilen mindig is pénz van, nem kupon, kredit vagy egyéb ketymere. Ez azért fontos, mert más-más típusú járműveket más-más a tarifa. De nekünk ezzel nem kell vackolni, elég csak rátenni a leolvasóra, az pedig levonja a megfelelő összeget.

A leolvasó doboz
A leolvasó doboz

Mivel a jegy elektronikus ezért sokkal komlexebb, mint a sima papírjegy, hiszen tudja, mivel utaztunk. Ennek köszönhetően különféle kedveyményeket kaphatunk. Pl. hajó után kedvezőbb a buszjegy, busz után pedig ingyen lehet a hajó. Ehhez mindössze egy időkereten belül kell a átszállni. De arra is jó, ha a buszról leugrunk a boltba, akkor a következő buszra más olcsóbban szállhatunk vissza. Vagy dugó esetén leugorva a buszról, 200 m-t futva 8 busszal korábbira felszállva sem kell a teljes árat fizetni.

A metrón és a hajón kapuk vannak, viszont a buszon és villamoson csak egy olvasó készülék van. Így a buszra elől kell felszállni, mint a Volán buszokon. Ha valakinek nincs akbillje, akkor tud készpénzzel is fizetni a buszokon. Ha viszont van, akkor már tudunk is csipogni. Felszálláskor lelkes csippatással tudatjuk az utazóközönségnek, teljes áron utazunk, felét fizetjük vagy ingyen megyünk. Ha pedig nincs elég pénz, akkor mély kacagással tudatja a doboz a nagyvilággal sanyarú sorsunkat.

Az elől felszállásnak megvan az a hátránya, hogy mindenki egy ajtó használ. Ez persze lelassíthatná a felszállást, és dugó lenne a megállóban. De ezt úgy oldják meg, hogy ha a sofför már unja, akkor szépen lassan elindul (néha pedig meg sem áll, csak lassít). Viszont itt nincs az, hogy becsukják az ajtót az utas előtt, amit a BKV hosszú tréningek árán ért el. Ha kéri, bárhol kinyitják az utasnak. Sőt! Nyáron, ha nagyon meleg van, egyáltalán nem csukják be az ajtót, így megolva a szellőzés problémáját.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Buszjegy, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
akbil,istanbulkart,turista',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

11 Replies to “Buszjegy

  1. Szerintem még lesz. Már július van, de még nagyon sok helyen nem cserélték le.
   Az új, kártyás kapuk viszont állatira lassan működnek ha akbilt használunk.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Én még nem láttam mágneskártya árust, se olyat, akinél van. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lenne, de nagyon úgy néz ki, hogy a mágneskártyás rendszer még nem kezdődött meg.

     Turistaként egyébként is csak akkor vegyél akbilt, ha sokat utazol. 1-2 hajózásért nem érdemes.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. Hali!
  Mi (párom+én) szeptemberben utazunk Isztambulba, egy hétre. Akkor már csak mágneskártya lesz? Vagy még használható lesz az AKBIL? Hogy lehet megtudni, mennyi pénz van még rajta (néhány használat után)? 🙂
  Olvastam valahol, hogy egy AKBIL-t, használhat több ember is…mennyire igaz ez? 🙂 Ha mondjuk, ketten tudunk használni 1 AKBIL-t, kétszer kell csipogtatni felszállásnál? 🙂
  Előre is köszi a válaszért!

  Üdvözlettel

  Gábor

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Azt hiszem, sikerült mindenkire ráijeszteni ezzel a mágneskártyával. 🙂 De egyenlőre még semmi jele, hogy hamarosan tényleg működne. AMint látok majd ilyen mágneskártyát, azonnal megírom. 🙂 Bár valószínűleg elég hosszú idő lesz, míg teljesen kihall az AKBIL.

   AKBIL-t többen is használhatnak, akkor persze többször kell „lukasztani”. Ezt semmi esetre sem ajánlom. Az AKBIL nem olyan, mint a buszjegy, amit ha nem használunk el, akkor csak a falra tudjuk kirakni. Bármikor vissza lehet váltani, és megkapjuk a rajta levő pénzt is. Éppen ezért nem kell attól félni, hogy feleslegesen többet veszünk. Cserébe pedig megkapjuk az átszállási kedvezményeket (pl. hajó-villamos), ami nincs akkor, ha többen használjuk ugyan azt a jegyet.

   Azt, hogy mennyi pénz van az AKBIL-en akkor látjuk, amikor „lukasztunk”. Ilyenkor azt is kiírja, hogy mennyibe került a jegy. Ezen kívül a nagyobb kapuknál (metró, hajó) a kapu másik oldalán is van egy olvasó, ami kiírja nekünk, mennyi pénz van még rajta. Azon automaták is megmondják az összeget, amelyekkel az AKBIL-t tudjuk feltölteni.

   Jó nyaralást nektek! 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Szia!
   Mi most jöttünk haza Isztambulból. Mi vettünk akbilt, mert tudtuk, hogy le-föl fogunk hajókázni, villamosozni, nosztalgia villamosozni, libegőzni stb. Sajna csak egyet kaptunk, mert az árus az istenért nem akarta megérteni, hogy 2 db kell, így elestünk sokszor a kedvezményektől. Csak egyszer volt problémánk a leolvasóval, akkor is jöttek segíteni, úgyhogy nyugi. Angolul mindenki tud.:)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Mi ilyenkor azt szoktuk, hogy amikor kiadta az elsőt, akkor mondjuk neki, hogy megint, megint, vagy egy másik árusnál veszünk egy másikat. Bár a Sema azért kiharcolja, hogy megkapjuk a kettőt. 🙂

    Viszont ha már egy darabod is van, akkor is olcsóbb, mint pénzes. Azt hiszem a jegy ára 1.70, míg akbillel csak 1.50.
    Abból a sok 20 kurusból pedig könnyen össze tud jönni néhány csésze tea. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A token (zseton) 1.50, az akbilel is ennyi egy út, és ha 1 órán belül átszállsz akkor lesz 0,75 lira a kövi út. Hasra összeszámoltam a „veszteségünket”, kb. 8 líra. Ihattam volna 8 teát belőle a kompokon:((

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Na, jól nézek ki én is… Nekem itt mindenhol azt írták, hogy olcsóbb az akbil, bár ez a buszokon volt kiírva. Sajnos én már évek óta akbillel utazom, így az árakkal nem vagyok naprakész.

   Ha erre jársz megint akkor majd meghívunk egy kebabra 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Köszönöm ari vagy. Remélem egyszer majd szavadon tudlak fogni, bár szerintem előbb fogunk M.o.-on találkozni és együtt teázni, hamizni:)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .