Ali bácsi mindig tud egy gyorsabb utat…

Mentünk Beşiktaş kikötőből át Taksim térre, és igencsak igyekeztünk volna. Mivel ilyenkor teljesen mindegy, mivel megyünk, a buszt választottuk, legalább az akbil miatt olcsóbban megússzuk.

Már többször írtam, de bonyolult az isztambuli közlekedés, ezért fokozottan említem. A normál, szárazföldi és felszíni közlekedés az alábbi eszközökkel történhet:

  • Busz – kötött útvonal, kötött megálló. Semmi izgalmas, nagy, jó az akbil.
  • Minibusz – nagyából kötött útvonal, abszolút kötetlen megállóhelyekkel, vadul közlekedik, igazi tinédzser életmód. Pénzes.
  • Dolmuş – iránytaxi, kötött útvonal, menetrend nincs, ha tele van elindul. Ott áll meg, ahol kérik. Pénzes.
  • Taxi – mint minden nagyvárosban. Az egyetlen kötött dolog, hogy a vízen nem jár…
  • Villamos – a városi közlekedés igazi rettegett óriása. Ha csenget, piros lámpa legyen a talpán, mely nem lesz zöld azonnal. Viszont csak 3 van belőle (talán épült 1-2 még), így viszonylag ritka.

Nos, mi a kényelmes és nyugtot buszt választottuk. Amiről hamar kiderült, hogy nem éppen az.

Mivel hatalmas dugóba kerültünk.

A Taksim térre egy kacskaringós út vezet fel a tengerpartról. Normál esetben a busz is ezen megy, de a mai nem volt normál eset.

A sofőr elég hamar megunta, és inkább keresett egy kis utcát, és abba hajtott be. Majd pár utcával odébb, hirtelen befordult balra.

Csakhogy ez a kis utca nem volt elhagyatott, így a balra fordulás elég komoly fékcsikorgásokkal járt. No és persze nem volt balra fordulási lehetőség. Ezt különböző járdasziget is próbálták akadályozni. Nem sok sikerrel.

Ali bácsi, a buszsofőr, elég lazán ipszilonozgatott egy darabig a főút közepén az Ikarusz busszal. Majd, amikor már sikerült a járdáról is ledudálni a gyalogosokat, befordult és tovább döngetett a célállomás felé.

Természetesen ez Isztambul, ahol az ilyen izgalmas helyzetekben mindig ott egy macska, ami keresztbe átfut az úton, ezzel is tovább bonyolítva az esetet. Persze az átfut az túlzás, ez az a tipikus macska technika, amikor futnak, de azért mégse siessük el a dolgokat módon kényelmesen átsunnyognak az út túl felére, esetleg megállnak megnézni, mit bénázik ez a böhöm nagy vastákolmány a szakadék szélén két pálmafa között…

Végül pillanatok alatt odaértünk a térre, igaz, hogy kihagytunk, vagy öt megállót. Talán új rekordot is döntöttünk. Bár a sofőr nem ment szembe egyirányú utcában, vagyis még lehet tovább javítani az időt.

A térképen itt láthatod, merre balettoztunk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Ali bácsi mindig tud egy gyorsabb utat..., 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Ali bácsi mindig tud egy gyorsabb utat…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .