Nyum Nyum, olívaolaj

Amikor én felnövőben voltam (bár egyesek szerint ez a folyamat nem fejeződött be, és nem is fog), akkor még csak kétféle olajat ismertem. Egyik, amivel a traktort szokták bekenni, a másik pedig, amiben a krumplit sütöttük.

Erre itt vagyok a mediterránon, ahol annyiféle olaj van, és még kategórián belül is számtalan változat…

A mi konyhánkban kukoricaolaj és olívaolaj van. Ha hiányzik a napraforgó, akkor vagy veszünk helvát, vagy egy kiló szotyolát, és lemegyünk a tengerpartra.

Valószínűleg azért sem terjedt el itt a napraforgóolaj, mert a törökök egyszerűen rá vannak kattanva a szotyira. Amit lássunk be, nagyon finom. A kedvelt tengerparti büfétől már egy kilométerre is bokáig ér a szotyola héja, annyira kedvelt csemege.

No de vissza az olíva olajra. Ezt salátához használjuk, ezért nagyon fontos, hogy finom legyen. a Boltban 2 sor csak az olívaolaj. És persze 1 lírától 80 líráig minden megtalálható.

De nekünk szerencsénk van, mert Sema egyik ismerőse is olívaolajban dolgozik. A leányzó neve Nektar, ami kezdetnek jó név. 🙂 Ha jól értem, akkor vagy farmjuk van, vagy olaj présük. Esetleg mindkettő. 🙂

Most, hogy olajos időszak van, nála vettünk olcsón pár tíz liter házilag sajtolt olajat.

Bár én még nem ismerem fel az olajok közötti különbséget, az azért minden szempontból más.

Először is, nem lehet átlátni rajta annyira tele van rostokkal. És jó sötét is. No és az illata, hmm…

És micsoda salátát lehet belőle készíteni…. Nyumnyumnyum

Oliva olaj
Olívaolaj - törökül: Zeytinyağı

Csak a középső a török olívaolaj. A jobb oldali szép magyar paprikás-fűszeres olaj Tihanyból. 🙂 Balra lenne a kukoricaolaj, ha feltöltenénk végre. 🙂

4 Replies to “Nyum Nyum, olívaolaj

    1. A helva, vagy halva sokféle néven található, és még több változatban, ha meg is karjuk enni 🙂
      Az, amit én ismerek, az a napraforgó mag sajtolásakor keletkezik. A sajtolás eredményeképpen a héja lesz összenyomódik, és ebből lesz egy massza. Azt nem tudom, hogy sütik, cukrozzák, és még mi minden történik, mielőtt a pocak alján köt ki.
      De bármely formáját is választjuk, az biztos, hogy rettentően olajos, így evés előtt nem ajánlott, mert utána a porcelánbuszt fogjuk vezetni… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük