Tojásfestés bonyodalmai – 1. rész: Festék keresése.

Jön a Húsvét. Azt nem tudjuk, hogy itt, Isztambulban, mikor ünneplik a helyi keresztények, mi viszont a magyar naptár szerintit használjuk.

Az időpontot azért nehéz megállapítani, mert itt két féle olyan keresztény csoport él, amelyik eltér a magyaroktól. Egyik az örmény, másik pedig a görög katolikus. Örményország volt az első katolikus állam, még a Római Birodalom idejében. Ők a mai napig a hagyományos módon számolják az ünnepeket. E miatt van eltérés pl. a karácsony időpontjában. Ezzel ellentétben a görög katolikusok már a reformált dátumokat használják, viszont ők pedig a naptár-reformáció előtti időpontok alapján számolják.

Az egész persze nem ennyire egyszerű. 325-ben abban állapodtak meg, hogy a Húsvétvasárnap a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap (ekkor már az örmények réges-régen a saját számításukat használták). Csakhogy nem jelöltek ki módszert, mi alapján határozzuk meg a napéjegyenlőséget. Azt pedig mindenki úgy számolja, ahogy jól esik. Vagyis mindenki tudja a tutit, csak éppen mindenkinek más lesz az eredménye.

Na, ekkor döntöttük úgy, hogy mi pedig ezzel az egész számolással nem vacakolunk. Megnézzük, mit ír a magyar naptár, és majd akkor összepingáljuk a tojásokat.

No, és ezzel kezdődtek a gondok. Sema eddig még nem festegetett tojást. Én pedig elsősorban a begyűjtője voltam eme nemes műalkotásoknak, nem pedig alkotója. Így fogalmunk se volt róla, hogyan találunk festéket.

Szerencsére a mai világban nem probléma az információ begyűjtése. Évától és Katától kaptunk remek ötletet a hagymahéjjal, és még internetünk is van.

Bár az internettel vannak problémák. Mióta megjelentek a hobbi boltok Magyarországon, azóta a kreatív kinézetű emberek ellepték. Ez persze nem baj, mert mindenki szórakozzon kedvére. Csak utána ne tegyen fel mindent az internetre. Valahogy mostanában keverik azt, hogy kézművesség és kézimunka. Vagy más szóval, ha már hand made, attól még nem lesz azonnal szép. Jójó, végül is tegye fel, van elég szemét odafent. Csak közben nem irkálják tele az internet mindenféle olyan művekkel és tanácsokkal, amelyek csak annyira közelítik meg a szépérzéket, mint a Titanic a Plutot….
Ugyan ezt lehet tapasztalni a receptes oldalaknál. Mindig várom, mikor futok össze olyan recepttel, amelyikben puskapor is kerül az ételbe.

Na de vissza festésre! Azért csak találtunk pár hasznos információt arról, hogyan tojást festeni, ha nincs rendes festékünk. Talán egyszer lesz link gyűjteményem is. Most csak siettem összemásolni a fontosabb információkat. A tanácsok:

Növényfestés:
Elsősorban a vöröshagymát ajánlották a barátok, és a neten is ez van. Ebből még lehet valami, bár itt a hagyma nem annyira vörös, meg nincs annyi héja. Ezt meglátjuk. A többi viszont problémás. Se pitypangot, se áfonyát nem tudom, hol találok. Cékla talán még lenne. Erős fekete tea viszont van bőven. Hajaj, az aztán milyen erős… Félek, hogy a tojás kiugrik a fazékból. 😀
Úgyhogy egyenlőre kétséges, mennyire tudjuk természetes festékkel megoldani.

Mestrséges festékek:
Szerencsére Semának van egy örmény ismerőse. Őt felhívtuk, és megtudtuk, hogy nekik ma van a tojásfestési napjuk. Ma még tele vannak az üzletek tojásfestékkel, de holnap már biztosan nem lesz. Az a környék, ahol ő lakik, rengeteg örmény és más katolikus vallású lakik. Így ha tojást akarunk festeni, akkor ma kell beszerezni az anyagokat.

Gyorsan felültem a metróra, és elindultam abba a városrészbe. Elvileg csak leszállok a metróról, és bármely boltban azonnal találok. Csak 10 perc az egész, nem nagy ügy.

Az első órában nem találtam semmi. Csak bolyongtam minden fele. Sok más érdekességet láttam, csak éppen olyat nem, ahol valami halvány reménye lenne, hogy árulnak tojásfestéket. Az éttermekbe mégse kérdezhetem meg. A szőnyeg és a fürdőszoba boltok ilyennel biztos nem foglalkoznak. Sőt, a patika is kizárva. Olyan papírbolt, vagy más ami legalább egy picit hasonlít, olyat nem találtam.

Már azon gondolkodom, hogy megkérdezem az autó alkatrész árust, van-e színes motor olajuk, amikor találtam egy supermarketet. Persze ott se volt. Viszont találtam mikuláscsokit!!! 😀 😀 😀 😀

Így máris éreztem, hogy nem reménytelen a vállalkozásom. Ahol mikulás van, ott előbb-utóbb nyulak is lesznek. És volt!

És tényleg. Öt utcával odébb már tényleg volt festék a supermarketben. Szembe pedig a virágárusnál egész komoly húsvéti felszerelés volt. Festékek orosz és görög felirattal. Porcelán csibék is voltak (ez mondjuk meredek volt, remélem, tudok majd aludni…). És a biztonság kedvéért csoki tojást is vettem. Majd valahogy kibogarásszuk.

Harisnya:
Mind közül a legkönnyebb a harisnya, amibe lehet majd lógatni a tojást. A lányok holnap hozzak raklapra valónyit. Harisnyában nem lesz hiány. Azt nem tudom, a színes harisnya mennyiben befolyásolja majd a végleges színt.  És mi van akkor, ha gyöngyökből kicsi pillangó van kirakva? Csupa kaland. 🙂

Levelek:
Ugyebár arra kellene, hogy kitakarja a festéket.
No, ez megint egy olyan akadály, amin meglepődtem. Azt gondolná az ember, hogy lemegy a parkba, és keres szép leveleket mintának. Mi itt a partra mehetünk.És még fa is van, ami nem túl sok Isztambulban. De akkora levelek vannak, hogy akár 3-4 tojás is elfér. Pedig nem a pálmát céloztam meg. Így erőteljes levévadászási kommandó kezdődött. Ha más nem lesz, akkor majd letöltjük őket a netről, kinyomtattjuk, és körbevágjuk.

Más:
Más mi kell még? Gyertya van, fazék is lesz. Talán nem hagytunk ki semmit. Bár sok részlet még homályos, hogyan is lesz, de majd meglátjuk. 🙂

—-

Linkek:

Hogy a bánatban számoljuk a Húsvét napját.

Térkép:

Tojásfesték lelőhely

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Tojásfestés bonyodalmai - 1. rész: Festék keresése., 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

6 Replies to “Tojásfestés bonyodalmai – 1. rész: Festék keresése.

 1. GYERTYA? poroltót is vettekek? a gyertyához amúgy kellene íróka is!
  levélkére meg javasolnám a helyi friss fűszernövönykék leveleit. pl petrezselyem. az mókásan cakkos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. most jut eszembe! rendben van, hogy festetek tojást, de a fene eszik meg annyi főtt tojást? mert hogy te nem, az biztos. a macskák jól járnak megint? 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. No, mindenre lesz válasz a következő húsvéti bejegyzésben, mert ez annál nagyobb kaland 😀 Link hamarosan, csak fel kell tölteni a képeket is…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .