Isztambul szűk, egyirányú utcái

Isztambulban nem egyszerű a vezetés. Főleg a történelmi városnegyedben, ahol szűkek az utcák.

Valójában nem csak ott, hanem onnan még 20km-e kifele is. Viszont a belső részeken még a szokottnál is szűkebbek az utcák.

Az európai oldalon, az Aranyszarv-öböl másik túlpartján levő városrész már nagyon régi. A ma látható részt még a bizánci időben ott élő genovaiak építették. És nem a mai autó volt a mértékegység, amikor az utcák készültek.

Persze azóta eltelt sok év, és sok nemzet megfordult ott. Ezért mára tele van nagyon kacskaringós utcákkal, meredek lejtőkkel. Sose lehet tudni, hogy a kanyar után utca lesz, vagy lépcső. Esetleg udvar vagy ház.

Ez a városrész Isztambul legkanyargósabb, legsűrűbb, legkaotikusabb része. No nem mintha ezért a címért a többi rész nem küzdene lelkesen…

De a Galata városrésznek van még egy sajátossága is. Mivel az Oszmán birodalom már kezdetektől fogva (kb. kr.u. 1000) engedélyezte a szabad vallásgyakorlást, és ez a terület mindig is vegyes lakosságú volt, ezért a mecsetek mellett rengeteg templom és zsinagóga is van. Nem ritka, hogy egy-egy rövidebb utcában mindhármat megtaláljuk.

Korunk kedvelt hétvégi kulturális és társadalmi programja pedig a tüntetések. Ami érthető is, ha ennyire pocsék filmek vannak a TV-ben és a mozikban. Na persze itt nem az a jellemző, mint Pesten, hogy fitnesz klubb helyet az utcán emelgetik az autókat és a rendőrökkel birkóznak, bár sajnos az is előfordul. De általában csak békés felvonulásról van szó, amit a kb. 3x annyi rendőr biztosít (az emberek pedig ügyet sem vetve az egészre, keresztben sétálva vásárolgatnak). Az ilyen felvonulásokon a legvadabb események általában a hangszóróból jönnek, ha a popzene átmegy metálba. Azért meg kell hagyni, rendesek a tüntetőktől, hogy a rendőrőket minden hétvégén utcai diszkóba invitálják…

De biztonsági okokból ilyenkor a kényes, feszültségnövelő pontokat lezárják, nehogy valakinek kedve legyen betörni a zsinagóga ablakát, ha már úgyis arra jár. Néha a lezárás pedig ott felejtődik pár hétre.

Templomból és zsinagógából pedig sok van. Ezért nehéz megtalálni, hogy éppen merre lehet átjutni.

A szűk utcákat viszont mind egyirányúak, hogy ne kelljen egymást kerülgetni. De valószínűleg ez senkit nem érdekelt, mert a táblán kívül sokkal hatásosabb egyenirányítók vannak.

Kocsicsapda
Kocsicsapda

Ez az ügyes szerkezet úgy van beállítva, hogy az egyik irányból át lehet menni (jó nagy zajjal). Olyankor a tüskét lecsukódnak. Ha viszont a rossz irányból próbálkozunk, akkor a tüskéken fennakad a kocsi,és még a kereket is kiszúrja.

Vigyázz, tüske!
Vigyázz, tüske!

Persze jó kérdés, hogy a kidurrant kerekű kocsi mennyire fogja zavarni a forgalmat, hiszen legalább 1 óráig biztosan ott lesz. Nem tudom, de úgy tűnik, hogy ez elég ijesztő ahhoz, hogy mégse próbálkozzon senki.

Vagy talán mégsem?Ez a terület kiskereskedelmi ipari terület. Ami azt jelenti, hogy rengeteg kábel, csap, vas, fúró, cső, drót, lámpa, kapcsoló, és bizgentyűt itt árulnak, amiért rengeteg kisteherautó érkezik percenként. És bármennyire is gyorsan pakolják tele, az sok idő. Ilyenkor az autósok más utakat keresnek. Igen ám, de rengeteg utca le van zárva a tüntetések miatt.

Mi marad akkor? A tüske.

Éppen ezért feltalálták a tüske ellenszerét.

A tüske ellenszere
A tüske ellenszere

A tüskékre egy deszkát vagy hullámpapír fektetnek, és mindjárt két irányba lesz járható az utca.

Egyes helyeken pedig deszka helyett szőnyeg várja az arra járó ügyfeleket.

—–

Térkép: Galata

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Isztambul szűk, egyirányú utcái, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .