Kellemes Húsvétot!

Sose tudom, ilyenkor hogyan illik húsvétot, új évet vagy akár karácsonyt kívánni.

Mert ha azt mondom, hogy Boldog Húsvétot, akkor azt jelenti, hogy sokkal jobban tellik, minthogy a blogomat olvasod. Így úgyse látod. Ha mégis látod, akkor meg hova lesz a boldogság? Inkább szerezz egy tüzoltó autót holnapra 😀 Vagy menekülj el.

Meg ez olyan fura, hogy belekiáltjuk a nagyvilágva.

Úgyhogy nemtudom… a nyuszi rágja meg a zoknidat holnap! Ez talán jó kívánság lesz. 😀

2 Replies to “Kellemes Húsvétot!

 1. Kedves István!
  Visszatérve a tojásfejtés rejtelmeire (látom, hogy rendesen megdolgoztak a húsvét méltó megünnepléséért!), leesett, hogy a szalonnabőr arrafelé „persona non grata”. Persze a szalonnabőrhöz szalonna is jár, arra nem is gondoltam, hogy elmegy a sarki boltba szalonnabőrt venni, de ha jól értem, akkor a szalonna is hiánycikknek számít. Igy viszont felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet Isztambulban előállítani a túrós csuszát, ami nálunk (Marci miatt) nemzeti eledel No. 1! És mi van az egyéb disznó-alkatrészekkel, úgymint disznósajt, fokhagymás tokaszalonna, körömpörkölt, kocsonya, hogy csak néhányat említsek a széles választékból. Tudnivaló, hogy a sertés az egyetlen állat, minek minden porcikáját hasznosítani lehet, ezek a törökök nem voltak eszüknél, mikor éppen a disznót száműzték az étlapjukról. – Gratulálok a húsvéti tojásokhoz, kezdetnek igazán szépek, legközelebb meg kell próbálkozni a magyaros motívumokkal, hogy igazi „hímes” tojások legyenek. Most lehet készülődni a május 1-i és az anyák napi népszokásokra! További jó írásokat kívánok mindannyiunk örömére! Éva

  1. Kedves Éva!

   Köszönjük szépen. A magyaros motívumokkal próbálkozunk. Lesz még egy húsvéti bejegyzés mert ilyen könnyen nem adtuk fel a díszítést.

   A disznóhús tiltása az nem török szokás, hanem iszlám. És ha jól tudom, zsidó is. A két vallásban több a közös, mintha a kereszténnyel hasonlítanánk össze, habár mindhárom ugyan azokon alapszik. Az iszlám és a zsidó vallás fő szabályai meleg, sivatagos, félsivatagos területen alakultak ki, míg a kereszténységé már Európában. Sok szabály mögött ez húzódik meg. Míg egyes szabályok értelmetlen, badarságnak tűnhetnek más éghajlaton, addig a száraz, sivatagos területen életeket menthet. Pl. a körülmetélés rengeteg betegségtől véd meg ott, ahol az izzasztó forróságban a baktériumok vidáman szaporodnak. A disznóhússal is hasonló helyzet.

   Anyukámtól tudom, ki falun nőtt fel, hogy a disznóhús nagyon hamar megromlik, ha meleg van, így rengeteg betegséget lehet összeszedni. Ezért is télen van a disznóvágás, hogy mire jön a meleg idő, addigra már csak az maradjon meg, ami valóban kibírja. A kocsonyához is hideg idő szükséges.
   Itt, Isztambulban, bár többször is fáztam, 0 fok alá még nem ment le a hőmérséklet.

   Bár Törökország más területeink nagyon hideg tud lenni. Pl. az észak-keleti régió olyan, mint Skócia (szoknyás fiukkal, és dudával (ami egyébként iráni)) rengeteg esővel és hideggel. Most télen is volt olyan falu, amit szó szerint a hó alól kellett kilapátolni.

   Így ez a disznóhús tiltásnak valójában az lehet az alapja, hogy hamar megromlik. A többi, hogy tisztátlan állat, az a körítés (ha mondjuk a Moszkva téren körben nézünk, láthatjuk, hogy a disznók tudnak különben is élni, mint egyes emberek). Néha hihetetlenen dolgokat is kitalálnak, pl. a saját piszkát eszi. Bár a rekordot kétség kívül az állami televízió vezeti, amikor levették a Mici Mackót a műsorról, mert legjobb barátja Malacka. Ezen jó nagy felháborodás volt, mert a rajfilm nem buzdít senki arra, hogy disznót egyen…

   Ne gondoljuk, hogy csak itt vannak örült döntések. Pl. a pápa annakidejen be akarta tiltani a kávét, mert az ördög műve, hiszen fekete, és iszlám területről jön. XXI. századi példának pedig az amerikai Harry Potter máglyákat tudom felhozni…

   Tehát a disznót az iszlám tiltja, nem a törökök. Ha akarunk, akkor tudunk venni, mert sok helyen lehet kapni. Az ország lakosságának kb. 1% nem iszlám, ők szívesen fogyasztják.

   Én Semára való tekintettel nem eszem. Ez elég nehéz Magyarországon, mert hihetetlenül sok mindenbe belekerül. Leggyakrabban, mint zsír, vagy ipari szalonna. Kedven pizzaszószomban, és fűszerkeverékemben is van. 🙁

   Szerencsére az olyanok, mint a tábortüzes nyárson sütögetés megoldható más húsokkal, még ha annyira finom nem is lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük