Isztambul rejtelmei

Isztambulban mindig van valami meglepetés. Sose tudod, hogyha benézel egy kapualjba, egy szűk sikátorba, mit fogsz látni.

Talán egy másik utcán? Talán egy furcsa sehova se vezető lépcsőt? Talán csak szemetet? 200 darab macskát? Egy bevásárló központot? A tengert? Vagy talán egy várat?

Tegnap, újra kisütött nap, így a hajó után (ami azért tud még hideg lenni) gondoltunk, nem siklóval (itteni nevén Tunel) megyünk fel a cégbe, hanem inkább felsétálunk. Jó kis meredek emelkedő, 100 m-es szintkülönbség, mint általában, így vigyázni kell, nehogy a nyelvünkre lépjünk.

Ahogy haladtunk felfele, benézek az egyik kis sikátorba, és azt látom, hogy pár ház után van egy hatalmas tér. És a tér túloldalán az ősi, bizánci fal. És egy bástya!

Régi bástya
Régi bástya

Valaha ezen a részen volt a városhatár (ma olyan 60 km-el távolabb). Amikor a törökök elfoglalták Isztambult, akkor az Aranyszarv-öböl lánccal volt lezárva. A szultán viszont egyetlen éjszaka alatt megkerülte a Galata városrészt a hajókkal együtt, melyeket rönkökön görgettek végig a szárazföldön. Így hiába állt itt ez a bástya, a csatából kimaradt…

Ilyen, és ehhez hasonló múltbéli emlékeket sokszor lehet látni. Sajnos az idők során nem ügyeltek rájuk, így teljesen összekeveredtek a modern épületekkel. Láthatunk olyat is, ahol a ház falának fele a régi városfal, másik régi épületmaradvány, elsüllyed és elfelejtett fürdő vagy más, ki tudja milyen régi rom.

—-

Térkép: Bástya

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Isztambul rejtelmei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .