A személyi meg a sikátor…

Isztambul világváros, ahol bármi megtörténhet.

Ennyi elég bevezetőnek, tovább a more után…

Bár a sikátor nem is sétét, és nem is keskeny. Olyan apró terecske, ahol pár száz busz áll meg óránként, néhány hajó és még ki tudja mi jár erre.

A személyi viszont…

A török személyi egy lapos papír igazolvány. Műnyaggal laminálva, hogy azért ne kopjon el. Természetesen fénykép van rajta. Itt minden adminsztrációs anyaghoz legalább 8 fénykép kell. Még akkor is, ha csak az elveszett kutyát szeretnénk megtalálni.

Érdekesség még a személyiben, hogy a szűlőknek a családneve nincs feltüntettve. Csak a személyneve. Sőt, az adminisztrációban szinte sose kérdezik az anya nevét. Csak az apa neve a fontos. Nálam az legalább jó kis kavarodást okoz mindig, amit tovább segít, hogy ugye mi magyarok azon kevés országok egyike vagyunk, ahol jól írják a nevet, és nem helytelenül fordítva. 😀
Viszont van olyan rovat, hogy származási hely. Bár Sema Isztambulban született, és olyannyira isztambuli lakos, amennyire csak lehet, mégis a személyiben a származási helynek egy kis falu (Salman köy, 64 lakos) van feltüntetve, ahonnan a szülők származnak. A falu olyan kicsi, hogy zárójelben a legközelebbi kisváros is fel van tüntve.

Elvileg házasság után a leányzó származása megáltozik, és a felveszi a férj származását (ez persze nem jelenti azt, hogy ilyenkor a lány szülei átköltöznek a fiu szüleinek városába, bár sose lehet tudni…), de az nálunk nem történt meg. Sema nem lett budapesti leányzó. 🙁

Ezen extrákat leszámítva viszont egy elég egyszerű kis lapocska. Olyanannyira, hogy nemcsak az önkormányzati irodákban lehet beszerezni, hanem kis és nagyobb utcákban is.

Ezen becsületes árusok, kik valójában a személyi igazolványhoz megtévesztésig hasonlító kulcstartót, könyvjelzőt, plakátot és más ártatlan dolgot árulnak, kicsi négykerekes kocsival járnak. Gondolom azért, hogy ha az ügyfél úgy kívánja, akkor gyorsabban tudjanak közlekedni. Ez elsősorban villogó jelzésű járművekre ellentétes irányba történik.

A kicsi kocsiban megtalálható a fényképezőgép, a printer, a vágógép, laminálógép, és még a dombor pecsét is. Sőt, egy ilyen modern mobil vállalkozából a megfelelő marketing sem hiányzozhat.

A kicsi kocsik hangos reklámmal is fel lettek szerelve. Míg a termék előállítási menedzsere az egészséges cigiszünetét tartja, addig egy női hang felvételről ismerteti a cég kínálatait.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
A személyi meg a sikátor..., 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .