Április 23. Nemzetközi Gyermeknap

Kevesen tudják, hogy a Nemzetközi Gyermeknap (nekem mindig is gyerek is lesz a gyerek, a gyermeknek már a hangzása is borzalmas…szerintem) Törökországból ered. És itt nem csak egy aprócska ki hétvégi családi séta az erdőben, hanem itt nagy buli van. Jah, és természetesen munkaszüneti nap. Vagyis nincs iskola, és a szülők is el tudnak menni a gyerekekkel szórakozni. Ha a gyerekek engedik, mert ezen a napon még a parlament is az övék. 🙂

Persze erről megint nem lehet találni semmit a magyar és az európai hírekben. A média gondosan ügyel arra, hogy ami nem Nyugat-Európa, arról csak olyan hír legyen, ami barbárnak, és erőszakosnak mutatja ezen országokat. A végén még kiderülne, hogy egyik-másik kultúrától lehetne is valamit tanulni, aztán lenne ám nagy izgulás… Na mindegy, a média feladata, hogy inkább B.S. új csipkés bugyijáról adjon hírt, ne pedig mondjuk a magyar diákok nemzetközi matekversenyének sikereiről. Persze ez azért is lehetetlenen, mert ahhoz olyan magasan képzett írók szükségesek, akik tudják, mi csuda a matematika. Meg olyanok, akik legalább le tudnák írni helyesen a matematika szót. De, hogy egy újságnak még nálam is rosszabb helyesírása legyen…

Remélem ezzel megsértettem egy rakat „írót” vagy hasonlót! 😀 úgy kell nekik, tessék normálisan dolgozni.

Nade vissza a gyereknapra.

Eredetileg 1920-ra nyúlik vissza a történet. Ekkor volt, hogy Atatürk és csapata megalapította a török parlamentet, amely a későbbi Török köztársaság alapjait adta. Ebben az időben még nem volt köztársaság, azt csak 1923-ban érte el az ország.

1935.-ig ez a nap volt a parlament megalapításának a napja, mígnem Atatürk azt mondta, hogy Törökország jövője a gyerekeké. Így ezt a napot odaadta nekik.

Kezdetben Magyarországon is ekkor ünnepelték a gyereknapot, majd a kommunista hatalmak is átvették a szokást, míg végül az ENSZ 1954-ben tette nemzetközivé.

Sajnos a többi országban csak egy kellemes hévégi szórakozás lett belőle, míg Törökországban egy igazán nagy buli. Főleg persze a gyerekeknek. 🙂

Idén a központ Izmirben volt, de más városokban is voltak mókák. Pl. Ankarában minden évben a gyerekek lepik el a parlementet. Ilyen gyerek a miniszterelnök, a gyerek a külügyminiszter, és mindenki más is. Aztán ha akarják, megszavazzák, hogy az iskolában pettyes labda legyen csíkos helyett. 🙂

De az ünnepség nem áll meg a határokon. Számtalan más országból érkeztek gyerektek, köztük Magyarországról is (erről sehol se találtam magyar infót. Aki mégis lel valamit, léci küldjön linket!). És nagyszerű közös programok voltak. Mindez azzal indult, hogy minden ország bemutatta magát valami műsorral. Este pedig közös konceretzés volt. Jó látni, aogy a különböző nációk egyszerre éneklk ugyan azokat a dalokat. Ők még fiatalok ahhoz, hogy elhülyítsék őket.

Magyar gyerekek
Magyar gyerekek

Ezt a képet a Sema találta. Szerintünk magyar gyerekek. Erősen kalocsai mintának tűnik a szoknyájuk. Reméljük, nem tévedünk. Sema mindenesetre berakta háttérképnek. 🙂

Kattintsatok a képre, mert ott vannak további képek!

dervisek
Keringő dervisek

Ez is egy jó kép. Fiuk és lányok együtt táncolják a szertartást. Sokan gondolják, hogy az Iszlámban a férfiak és a nők nem egyenranguak. Ez a kép éppen ellent mond ennek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Április 23. Nemzetközi Gyermeknap, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

4 Replies to “Április 23. Nemzetközi Gyermeknap

 1. Kedves István!
  Ezek szerint nem tudja, hogy Magyarországon május utolsó vasárnapja a Nemzetközi Gyermeknap! Ne kérdezze, hogy miért, fogalmam sincs. Nem lehet valami naptáreltolódás az oka?
  Üdvözli, Éva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Kedves Éva!

  Ami információkat találtam a szerint a következő történt:
  Kezdetben Magyarország is ekkor ünnepelte, és akkor még Gyerekhét volt, nem csak 1 nap. Aztán ez megszünt. Valószínűleg azért, mert az esemény összekapcsolódott a kommunizmus fogalmával (sajnos ez a butaság még ma is megtalálható számtalan országban, köztük Mo. és To.)
  Majd lett az ENSZ határozat, de akkor már Magyarországon mindenhova kiraktuk a vörös csillagot. Az ENSZ is jóval későbbre rakta. Azt hiszem júnuis 2. De azt se tudja senki, miért.

  Itt biztos, hogy nem a naptáreltolódás miatt, mert addigra már mindenki megreformálta.
  Szerintem sokkal inkább az időjárás az oka. Itt hamarosan már ehetünk dinnyét, míg máshol azért még hideg van a parkba gyerekekkel játszani.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Ezért is ki kell költöznünk, hogy végre a születésnapom minden évben munkaszüneti nap lehessen. :)) A kinti család jót derült, mikor megtudták, hogy április 23 – án születtem. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .