Május 1.

A május 1-ei ünnepséget legjobban úgy lehetne összefoglalni, hogy kaotikus.

Nem tudom, hogy sikerül-e mindent leírnom ebben a témában, mert eléggé össze van kavarva minden.

Addig mindannyian tudjuk, hogy a Május 1. a munkások napja. És bár mi vidáman lobogtattuk a sarlókalapácsos zászlót gyerekkorban, ez az ünnep mégsem a Nagy testvértől ered.

Így a nem-kommunista országokban is ünneplik. De nem úgy, mint Törökországban.

1977 előtt ez ugyan olyan békés felvonulás volt, mint bármely más országban. Csak a zászlón volt más, amit lobogtattak az emberek.

Viszont ami akkor történt, felborított mindent.

A közeli hotel egyik ablakából valaki belelőtt a tömegbe. Erre kitört a pánik, és az emberek egymást taposva menekültek. Ráadásul akkor a politikai légkör is olyannyira válságos volt, hogy 1980-ban a hadsereg mindenkit kihajított a parlamentből, majd a reformok után új választást írt ki.

A reformokban benne volt az is, hogy a május 1-es mulatságot mindestől felszámolták. Tehát se szabadnap, se felvonulás.

És azt se találták meg, aki a tömegbe lőtt. Sokak szerint nem is akarták, és az egész kavalkád, valójában az amerikai-szovjet vetélkedés része volt.

Azóta eltelt 31 év.

A felvonulás most már nem csak május 1, hanem az áldozatok emlékének is a vonulása. A kormány változóan engedélyezi, vagy tiltja. Idén úgy esett, hogy minimálisan engedélyezte a felvonulást, és még szabadnapot is adott.

Mi viszont úgy készültünk, hogy úgyse tudunk bemenni a cégbe. Tavaly a rendőrök túlbuzgók voltak, és ez egész kerület úszott a könnygázban. Úgyhogy nem is próbálkoztunk bejutni.

Idén engedélyezve voltak kisebb csoportok gyűlése. Ezért többségében nyugodt nap volt. Bár reggel egyesek azzal indítottak, hogy nekitámadtak a rendőröknek, majd a kavalkádban megpróbálták a sarki ATM-eket elvinni. De hát ezek a szokásos dolgok. És ahogy elnéztem a híreket, itt még relatív békés is volt.

Inkább írok azokról, amit máshol nem látni.

Miután a rendőrök felmosták az egész utcát, és vele a garázdálkódókat, viszonylag nyugalom lett. Volt 1-2 érdekesebb mozzanat, mint amikor a felvonulók bevonultak a lezárt utcába. De mivel a politikusok mentek elől, ezért a rendődök nem piszkálták őket. Erre a környező épületekben (amik éttermek voltak, és persze, hogy nyitva volt mind) mindenki az ablakokhoz volult szúrkolni.

Majd lett zene is, így az üres részekben tánc kezdődött. Hamar lett mulatság a tüntetésből. Amikor a zenének vége lett, folytatódott a tüntetés.

Ahol sok ember van, ott sok éhes ember ember is van, nem hiányozhattak a simit árusok sem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

6 Replies to “Május 1.

 1. Láttam tegnap a TV-ben, hogy Isztambulban balhé van. Gondoltam magára, István, hogy tisztára Budapesten érezheti magát – mondjuk – október 23-án. A május 1. itt még békés volt, a majálisnak, a sörivásnak és virslievésnek a hagyományai itt még erősebbek a viszonylag újkeletű mulatságnál, az autók és kukák felborogatásánál és felgyújtásánál. Bár félek, hogy ami késik, nem múlik. – Amúgy errefelé sikerült elterelni a figyelmet a gazdasági válságról a sertésinfluenzua miatt kitörni készülő világpánikra. Egy világjárvány fényében a gazdasági válság és a mi kis politikai kavarásaink valóban elenyészőek. De jó lenne, ha kiderülne, hogy valóban csak a figyelem eltereléséről volt szó! További jó pihenést, kevesebb könnygázzal és több tánccal! Üdvözlöm, Éva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Irtam egy választ, és nem ment át. Ez most csak egy teszt, hogy ezzel mi lesz. Üdv. Éva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Érdekes. Lehet, hogy valaki cenzúráz? Azért is újraírom!
  Szóval láttam tegnap a TV-ben, hogy Isztambulban balhé van. Gondoltam magára István, hogy most legalább otthon érzi magát, legalábbis mondjuk, ha október 23-a lenne. A május 1. itt még békés volt, a majális, a virslievés és sörivás hagyományai azért még erősebbek az újkeletű mulatságnál,a kukák és az autók felborogatásánál és felgyújtásánál. – Itthon egyébként sikerült elterelni a figyelmet a gazdasági válságról a kitörni készülő influenza-világjárvány rémével. Ennek fényében a gazdasági válság és a piti kis politikai kavarásaink valóban elenyészőek. De jó lenne, ha tényleg csak figyelemelterelésről lenne szó! További jó hétvégét, kevesebb könnygázzal és több tánccal! Üddvözlöm, Éva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Kedves Éva!

  Szerencsére nincs cenzúra, és nem is kell ilyenekkel foglalkozni. Remélhetőleg nem téved ide valaki abból a kategóriából.
  A komment a spammszűrőn akadt fel. Gondolom a TV szó volt az, amit az emberiség ellen elkövetett bűntett kategóriába rakta a levelet, bár egyik csatorna se lett említve.
  Ezt nem én állítottam be, mert akkor nem lenne ilyen barátságos. 🙂
  Egyébként nincs is annál rosszabb, mint amikor újra kell gépelni a kommentet…. De szerencsére nem veszett el semmi. Beraktam mindet. Mindenki láthatja, hogy nem piszkálok bele a dolgokba. 🙂

  Arra azért kíváncsi lennék, hogy pl. a németországi eseményeket miként mutatta be a TV.

  Itt egyébként tényleg nyugodtan mondható volt. Messze elmarad egy barátságos márciusi tojásdobálástól. Bár a média készült rendesen. Jó sokat nevettünk, amikor a riportereket mutatták, kb. 5-8 km-e a balhés résztől. Ők a biztonság kedvéért katonai ruhában voltak, gázálarcban, bukósisakkal, tetején szigszallaggal, hogy TV, meg hasonló vicces dolgok.
  Valójában a balhés dolog nem volt más, mint egy csapat fiatal, akik nem találtak izgalmas mozifilmet a szünnapra. Nem is voltak olyan jólképzett balhés emberek, mint október 23-án. Pl. cserepes virágokból akartak barikádot építeni. A rendőrök meg jól meglocsolták a virágokat és tüntetőket egyaránt.

  A sertésinfluenza viszont már sokkal érdekesebb. Igen jól emlékszem, hogy a tollas változattal (madárinfluenza) mennyit riogattak mindenkit. Sőt, a mai napig riogatnak, hogy az emberi influenzával találkozva blalbablablabla. ami biztos igaz, meg sajnálom azokat, akik belehaltak. Viszont egyértelműen nagyobb volt a felhajtás, mint egészséges. Mi errefelé biztonságban érezhetjük magunkat, mert annyi a sertésfogyasztó, mint otthon a tisztességes adófizető. 🙂

  Mi is kellemes hétvégét kívánunk!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. A balhéra visszatérve.
  Volt egyszer egy nagy ember, aki azt mondta, hogy kenyeret és cirkuszt a népnek.
  Talán 2000 évvel később is igaz ez. Talán ha lenne rendes műsor a Tv-ben, moziban. Talán ha nem mindig csak azt mutatnák, ami rossz, hanem a jót is. Talán ha…
  áh, de az kinek lenne jó, ha mindenki jól érezné magát. Én se tudnék miről írni. Vagy talán mégis?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .