Szabó Magda és Isztambul

Isztambulban három olyan hely van,a mit mindenképpen ajánlott felkeresnie azoknak, akik a imádják a könyveket:

Egyik legismertebb a Könyvbazár, holott az Istiklal sétálóutcában sokkal jobb könyveket találunk, és kedvezőbb az áruk. De ha igazán bele akarunk mélyedni a könyvek rengetegébe, akkor egyenesen Kadıköy-be menjünk, ahol rengeteg könyvet találhatunk. Köztük Szabó Magda könyveit is, törökül.

Szabó Magda
Szabó Magda - Wikipédia

Mi is jó helyre költözünk. 🙂 Alig pár percre a lakástól legalább 80 könyvesboltot találni. Sőt, egész könyváruházat is, benne könyvutcát. Rengeteg apró bolt van, ahol más-más típusú könyveket találni. Persze van némi átfedés, de mégiscsak minden boltnak megvan a saját témaköre, és hangulata. Olyannyira, hogy olyan bolt is van, aminek a tetőterén kellemes kávézóba ülhetünk, és nézhetjük, miként balettoznak a kikötésre készülő hajók.

A törökök, elmondásuk szerint, nem olyan nép, amelyik sokat olvas (szerencsére Sema családja könyvrajongó). Bár így is a 70-80 milliós lakosságból van bőven annyi olvasó, akiért érdemes könyvet nyomtatni.

Azt hiszem, ez örök probléma lesz Magyarországon, hogy a tízmilliós lakos (és a további határon túl (nekem azok már határon innen) élők) sose lesznek annyian, hogy a könyvnyomtatás gazdaságos legyen. És persze, 1-2 kivételtől eltekintve, akik benne vannak a könyvüzletben, azok gondoskodnak, hogy se az írónak, se az olvasónak ne legyen jó, az elektronikus könyvek pedig sose legyenek legálisak…

Törökországban minden jel szerint van elég olvasó, hogy olyan könyvek is nyomtatásra kerüljenek, amiről Magyarországon még álmodozni sem lehet. Ilyenek pl. a számítógépes szakkönyvek. Hihetetlen mértékű választék van, és még a kevésbé ismert programokról is elég vastag könyveket találni.

Legnagyobb örömömre, kedvenc írom, Terry Pratchett könyveiből is találtam pár polcra valót. Olyanokat is, amiket még nem adtak ki Magyarországon. Ideje lesz jó alaposan megtanulni törökül… 🙂

Kíváncsiságképpen rákérdeztünk az eladónál, hogy Szabó Magda könyvet találunk-e. Azt mondta, hogy persze, majd levett kettőt a polcról (Pilátus, Az ajtó). Megvettük mindkettőt.

Térkép:

A könyvbazár
A könyvbazár
Ez is a könyvbazárban van. :)
Ez is a Könyvbazárban van. 🙂

2 Replies to “Szabó Magda és Isztambul

  1. Jó, hogy rátaláltál erre a régi bejegyzésre.
   A régi térkép program bedöglött. De most már frissítettem a címeket. Így meg tudod találni a könyvesboltokat 🙂
   Van egyébként egy másik bejegyzés is könyvvásárláshoz.

   Kadıköyben rengeteg könyves bolt van. Nem tudom, speciális sport bolt van-e, de sportos könyvet biztosan sokat találsz. Főleg archívumot 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük