A török fürdő – Hamam

Ki Törökországban jár, jól teszi, ha nem marad ki a legnagyobb buliból, a török fürdőből (más néven hamam, vagy hámmám).

De mi is az a hamam, és hogyan is kell „használni”?

Az Iszlám világban a tisztaság egy nagyon fontos előírás. Még a mecsetekbe se szabad bemenni tisztálkodás nélkül, és nem szabad úgy imádkozni, hogy legalább kezet, lábat és arcot nem mostak a hívők.
E mellett a fürdőzés a kultúra és a higiéniának is fontos része volt, és a mai napig is az. Bár amióta a vizet minden házba bevezették, már inkább csak szórakozásnak számít.

Láttuk, hogy a vallásnak egy fontos része. Ezért hamamot a legkönnyebben mecsetek közelében érdemes keresni. Korábban a dzsámik komplexusban épültek, ami azt jelentette, hogy nemcsak a dzsámit építették fel, hanem a körülötte levő épületeket is, mint iskola, szegények háza, kórház, temető, és természetesen a hamam. Persze nem lehetett minden dzsámi közelében, de lehetőség adott volt, akkor építettek.

Mivel akkoriban otthon nem lehetett fürdeni, így az emberek a közfürdőkbe, a hamamokba jártak, hasonlóan, mint a Római Birodalomban. És hasonlóan a birodalomhoz, ott zajlott aztán az élet.
Hiszen egy fél napot, vagy egész napot is fürdéssel és beszélgetéssel, pletykálkodással töltöttek.
Olyannyira, hogy a török nyelvben van egy külön nyelvtani szerkezet, amit arra használnak, hogy úgy hallottam. Ráadásul ennek eléggé pus-mus-mus hangzása is van, mert a képző az ige után helyezett -muş, -mis, -mış, -müş.

A hamamok külön férfi és női részlegre vannak osztva, Egyes hamamokban erre külön terem van, másoknál adott időpontban járnak a férfiak és a nők. Természetesen a szállodákban már uniszex hamamok vannak, de azoknak a hangulata nem hasonlítható össze az eredetivel, hacsak nincs nagyon jól megépítve.

A férfi részlegben természetesen a napi politika volt a fő téma, miközben az emberek ültek vagy feküdtek a gőzben és élvezték a meleget.

A női oldal ennél sokkal változatosabb volt. A hamam volt a kozmetikumok központja. Itt próbálták ki és cserélték az új szerzeményeket. És persze a legújabb pletykákat is.
A legnagyobb cselszövések is itt zajlottak. A ködben megbújva ki tudja, ki kivel miről társalgott.

Mindamellett a házasság szempontjából is fontos szerepet játszott. Nemcsak azért, mert az esküvő előtt elvitték a lányt a fürdőbe, hogy szépem megmossák, kicicomázzák, hanem azért is, mert a jövendő anyósok itt szemelték ki fiuk jövendő feleségeit. Hiszen az öltözék miatt máshol aligha lehetett volna megpillantani a lány valódi alakját, és a hamam tökéletes volt arra is, hogy a lánnyal nyugodtan lehessen beszélgetni, így felderíteni az intelligenciáját és más képességeit is. Utána pedig a jövendő anyósok elrendezték úgy a dolgokat, hogy férjük biztosan úgy érezze, mindent ők csináltak. 🙂

Hogy is néz ki a hamam?

Amikor bemegyünk az épületbe, az öltöző helyekre jutunk. Itt mindenki kap egy kabint, ahol egy szekrényre teheti a ruháját, majd egy ágyat, ahol fürdés után pihenhetünk, vagy akár masszást is kérhetünk.
Átöltözni itt kell. Mégpedig fürdőruha nélkül! Rajtunk csak egy törölköző lesz, kezünkben egy szappan, és a bizonytalan botorkálást elősegítve egy fapapucs.
Innen jutunk a következő szobába, ahol van maga a fürdő.
Első meglepetésünk az lesz, hogy medencét nem fogunk találni. Így ne is keressük. Ha mégis lenne, akkor viszont az ritkaság, ne habozzunk, ugorjunk bele 🙂

Az általános hamamokban a fürdő közepén van egy hatalmas márványtábla, ami felett van a kupola, ahol a napfény beszűrődik. A falon pedig kis kutakat találunk, két csapot. Egyikből forró, másikból jéghideg víz folyik. Ennek a kettőnek a segítségével magunknak összekutyulhatunk valami kellemes hőmérsékletet, majd egy tállal magunkra önthetjük.
Ne feledjük el a szappant is használni, mert egy idő után úgyis szétmállik a sok pancsolásban, így legalább hasznosan tűnjön el.

A forróvizet öblögetések között kifeküdhetünk a kőre egyet pihenni.

De a hamam igazi élvezete még csak itt kezdődik. Kérhetünk, és kérjünk teljes szolgáltatást, ami általában 10-20 líra szokott lenni (10 a mosdatás – keselemek és 10 a masszás – massage). Ezzel együtt pedig megtanuljuk a hamam használatát is.

A fürdőmester szépen megkér minket, hogy feküdjünk a kőre. Ha ezt megtettük, akkor már nincs menekülés, mert biztos kezek között ragadunk. Bár a lányok azt mondják, őket nagyon nem döngölik meg, a fiú oldalon rendszeres ordítások vannak. A legrosszabb mégis az, ahogy a masszőr vigyorog közben… Pedig amikor kijövünk, úgy érezzük, hogy újjászülettünk. És már alig várjuk, hogy ismét csomót kössenek ránk, vagy hogy a lábujjunkkal megvakarjuk a fülünket…

Első alkalommal, mikor voltam, éppen egy testesebb német turistát döngölt be a fürdőmester a márvány apró repedéseibe. A német közben folyamatosan mondogatta, hogy milyen jó… naja, próbált volna meg ellenkezni. 🙂

A masszás és a fürdetés együtt igazi felfrissülés, és megtisztulás. Tényleg minden piszkot ledörzsölnek rólunk. Nagyon ajánlott egy fárasztó túrázás végén beülni egy-két órára egy közeli hamamba.

Ajánlott linkek:

 

Blogged with the Flock Browser

9 Replies to “A török fürdő – Hamam

 1. Köszi a részletes leirást 🙂 Esetleg tudsz ajánlani is, lehet nem annyira ismert is. (A „turistafürdőkről” nem túl sok jót olvasni a neten)

  Grg

  1. Kicsit körbekérdeztem, ki mit ajánl. Természetesen legtöbben az otthonhoz közel (vagyis a turista résztől legalább 30km-e levő) kis hamamokat tartják a legjobbnak.
   Viszont azok kicsik, és nem annyira látványokat.

   Amit neked és mindenkinek ajánlanak a Çemberlitaş, ami közel van, nagyon szép, de mégis ugyan azok az árak, mint a nemtúrista hamamoknál. És még van fiú és lány rész is. És nem annyira turista hamam, bár turisták is járnak oda. Így tudnak angolul is ha nem is műfordítók, de lehet velük beszélgetni.

   A térképen itt vannak.

   Ajánlom az oldalukat

   1. Ti milyen gyakran jártok Hamamba? Vagy ez a kinti viszonyok között drága időtöltésnek számít? Ez olyan mint M.o. elmész a gyógyfürdőbe?

    1. Igen, sok szempontból olyan, mintha elmennél egyet úszni. Egyáltalán nem számít drágának. És persze vannak olcsóbbak és drágábbak is. És persze mindenhol lehet találni. 🙂
     Úgy általában havonta egyszer megyünk el. A mai világban már sok alternatív módja van mind a közösségi életnek, mind a tisztálkodásnak. És persze van már TV is, így az unatkozó ember nem a hamamban tölti a szabadidejét.
     Sokkal inkább hasonlít most már az uszodához, vagy még inkább a kozmetikushoz. AZ emberek már nem csevegni és szórakozni járnak oda, hanem szépítkezni vagy pihenni.

 2. Pretty cool post. I just stumbled upon your blog and wanted to say
  that I have really liked reading your blog posts. Anyway
  I’ll be subscribing to your blog and I hope you post again soon!

 3. Nagyon tetszik a leírás. Nyáron készülünk egy hétre Isztambulba, s nagyon jó lenne ha ezt ki tudnám próbálni! Minden hamammal kapcsolatos friss információnak örülnék.

 4. Szia!
  Nagyon tetszett ez a post!
  En kicsit tartok a Hamamtol, hogy akkor most mikor hogyan meg mit, de remelem eljutok valamikor! 🙂
  lehet hogy majd ha jönnek baratnöim, meg se egyedül „botorkaljak a papucsban” 😀

  1. köszönjük! 🙂

   Reméljük, tényleg sikerült eljutni egy igazi hamamba, és kipróbálni.
   Csoportban valóban jobb, mert úgy mégiscsak van társaság. Egyedül viszont jobban lehet pihenni (utána pedig mesélni az élményeket: „és akkor jött az a hatalmas ember. Nem tudom, mit kérdezett, de utána úgy megmasszírozott és összecsomagolt, hogy utána egy hétig a bőröndben aludtam, mert az volt a kényelmesebb”)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük