Busszal Törökország belsejében

Biztos sokan megélték, mennyire jó móka volt Velencébe busszal lemenni. Péntek este indultunk így megspóroltuk a szállást, hiszen szombat reggel érkeztünk és este már indultunk is haza. Meg se álltunk, csak a benzinkút mellékhelységénél, ahol aztán legalább fél óráig sorban álltunk. De néha csak erdőnél álltunk meg (robbantunk le) és akkor nem volt sorban állás…

Törökország akkora, hogy busszal legalább két nap kell, míg Isztambulból eljutunk a keleti határig. Repülővel viszont csak pár óra, de nincs mindenhol reptér. A hegyek miatt pedig a vasúti közlekedés nincs annyira kiépítve, hogy bárhova könnyedén eljussunk.
Törökország közlekedési lelke a távolsági busz.

20 évvel ezelőtt még messze nem úgy nézett ki, mint. Ma viszont, mikor a buszok és a repülők egymással versenyeznek mind árban, mind szolgáltatásban, igencsak kényelmes és jól használható lett. És persze megbízható.

De kezdjük az elején. Törökországban rengeteg busztársaság van. Ennek köszönhetően valóba mindenhova eljuthatunk.

A buszpályaudvarok éppen ezért hatalmasabbak. Némelyik nagyobb, mint egy reptér. És akár több emeletes terminál is lehet. Ahol persze rengeteg ember van. Nem olyan kevesen, mint egy reptéren…

A busz terminálokat ritkán építik a városba. Inkább a szélén, vagy pedig a városon kívülre. így megspórolják, hogy a buszok órákat balettozzanak a város szűk utcáiban. A városból pedig minibusszal szállítják az utasokat a pályaudvarra.

A buszok nagyon jól fel vannak szerelve. Természetesen utaskísérő is van, aki időnkét sütivel, teával, szendviccsel jár körbe.

Ekkora utakat persze nem lehet megtenni megállás nélkül. A buszok időnként megállnak az erre kiépített buszparkolóban. A nagyobb társaságoknak külön parkolójuk van, ahova csak az ő buszuk mehet be. Ezek a helyen kifejezetten úgy lettek tervezve, hogy 30-40 busz is megáll, mégse legye torlódás. Leginkább a mellékhelységben érezhető a különbség, ha össze akarjuk hasonlítani azzal, mikor a Velencébe menő busz a benzinkútnál állt meg. Itt akár több emeletes is lehet a toalett, de a „kisebb” parkolókban is száz embernél több tudja a dolgát egyszerre végezni.

A buszok általában fél órát állnak a parkolóban, ahol számos étterem termékei közül választhatunk, vagy akár a helyi mini bazárban vásárolhatunk. A legutóbb, ahol megállt a busz, a sajtárus volt a legnépszerűbb.

És természetesen ezek az üzletek akkor vannak nyitva, ha a busz érkezik, még ha az hajnali 3-kor is van. Persze, ha tudják a menetrendet, akkor az sokat segít. 🙂

Még egy érdekesség a buszokkal kapcsolatban.

Amikor a jegyet megvesszük (többnyire persze interneten), akkor mindenképpen helyjegyet veszünk. A vásárláskor megadjuk, melyik nembe tartozunk, és az alapján jeleníti meg a rendszer a rendelkezésre álló üres helyeket. Ez azt jelenti, hogy láthatjuk, melyik székeket foglalt nő, és melyiket férfi. A férfiként jelentkeztünk be, akkor nem tudnunk olyan helyet választani, ahol az ülőtársunk nő. Sajnálom srácok, a buszon nem lehet barátnőt szerezni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Busszal Törökország belsejében, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

3 Replies to “Busszal Törökország belsejében

 1. No és pl. férj és feleség sem ülhet egymás mellé, vagy testvérek, rokonok? Meg ezek szerint nem is vehet egy személy több jegyet?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. De, ők egymás mellé ülhetnek. És egyszerre tudják megvenni a jegyet. Itt a kitétel a már előre megvett jegyekkel kapcsolatban van. Vagyis idegen nő mellé nem lehet leülni.

   Ha pedig nem egyszerre veszitek a jegyet, de egy családba vagytok, vagy barátok, ismerősök, stb.. akkor pedig még mindig lehet telefonálni, hogy én oda szeretnék ülni… 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. ötletes ez a dolog.
  eszembe jutott, régen voltak olyan vonatkocsik, amiben egyedül utazó nők voltak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .