Közmondások (ebből még lesz folytatás)

Ez a téma még messze nincs kész, de mindenképpen érdekes lesz…majd egyszer… 🙂

Persze semmi meglepő nincs abban, hogy a magyar szólások és mondások teljesen másképpen működnek, hangzanak egy másik országban. Inkább az a meglepő, amikor hasonlóságra bukkanunk.

Így, hogy kezd a török nyelvhasználatom olyan szintre jutni, hogy tudok vele viccelődni, néha bepróbálok magyar szólásokat. Ennek eredménye általában nagyon meresztett szemet és sűrű pislogások.

Pl. a lapos lesz, mint a palacsinta nem igazán olyan, ami izgalmasan hangzik, de legalább megértik.

Ha viszont azt mondom, hogy iszol egy kis pálinkát, és két hétig csak dalolva tudsz beszélni, akkor annak nagy derültség az eredménye. Bár ez a figyelmeztetés inkább felkérés keringőre (ezt a szólást viszont már erősen magyarázni kell) és mindenki ki akarja próbálni. Legközelebb több pálinkát veszünk, az tuti. 🙂

Azok a szólások viszont kifejezetten zavaróak, amit utána órákig kell magyarázni, és még úgy sem sikerül. Néha a fél történelmet és kultúrát el kell hozzá magyarázni. Sőt, a több is veszett Mohácsnál kifejezetten olyan, ami ellenkezőleg hat, hiszen Mohács az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb sikere volt.

Úgyhogy ezekkel igencsak vigyázni kell. Nem azért, mert bárki is megsértődne, hanem az órákig tartó magyarázkodások miatt. Bár már így is úgy gondolnak rám, mint a dilis külföldi. 😀 Szóval mindegy…

Viszont érdekes, hogy vannak nagyon hasonló kifejezések. Remélhetőleg egyszer sikerül összerakni egy török szólások gyűjteményt, és egy hasonló szólások listát is.

Egyenlőre csak a kétszínűt emelném ki, ami itt kétarcú és ahhoz hasonló értelemben előforduló kifejezés.

Ugyanígy érdekes az Egyszer volt, hol nem volt… is. Az angol és a német nyelvben csak annyi van, hogy Egyszer volt, néha pedig az nagyon régen volt. A törökben viszont Egyszer volt, egyszer nem volt (bir varmış, bir yokmuş).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Közmondások (ebből még lesz folytatás), 7.7 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .