Megyünk disznónézőbe – török túristák Magyarországon – 2. rész

Apuka mindig is szerette az extrém dolgokat. No nem az extrém sportot, hanem azt, ami más, mint ami otthon van.

Otthon viszont nincs malac.

Így aztán felkerekedtünk, hogy keressünk malacot Apukának. Egyik ismerősünk falun lakik. Egy nagyon rendes család, így megkérdeztük, hogyan is állnak (fekszenek) az állatok mostanában. Esetleg van-e olyan, ami röfög.

Persze van, hogyne. Sőt, az egyiknek éppen most lett 6 kicsinye. Az éppen most az azt jelentette, hogy alig pár órája.

Máris beültünk a kocsiba, és irány a vidék.

Nemcsak a malacokat és a kis röfiket néztük meg, hanem a  többi állatok, meg úgy általában, milyen is az igazi falusi élet. Ez nagyon tetszett nekik. Főleg, ahogy az egész család, kisebb rokonság együtt él egy nagy házban. Nagyapóval is összebarátkoztak és megismerték a pálinka titkait.

Hoztunk is Isztambulba pár üveggel. Apuka kapott házi készítésű díjnyertes pálinkát. De figyelmeztettük, hogy ez nem olyan híg, mint a rakı, pedig az is felöntik vízzel. Ebből elég egy kicsit inni, és máris a következő két hetet dalolva tölti az, ki nincs hozzászokva.

A törököknek Budapest nagyon tetszett, de a falvak és a csendes kisvárosok még jobban. Sopronban nagyon jól érezték magukat. Ott is találtak törököt.

Mivel a falvakat és az épületeket ennyire szeretik, elmentünk Szentendrére, és a Skanzenbe is.Szentendre egyébként is remek hely ajándékvásárlásra (ott találták a törököket, akik magyar népművészeti dolgokat árultak, de azok nem voltak éppen rendesek), és szép kisváros. A Skanzen pedig….

Persze megszokhattuk volna, hogy az ilyen dolgok mindig a turista kifosztására specializálódnak, de azért mégiscsak horror árak voltak. Főleg a benti pék. Oké, finom volt, de semmi különleges, házi jellege nem volt az egésznek. Vehettük volna a sarki közértben is, csak az éppen messze volt.

A házak viszont nagyon tetszettek mindenkinek. És ha nincs dög meleg, biztosan bejárjuk az egészet. Ez egyébként nagyon jó ötlet, hogy úgy meg lehet nézni Magyarország tradicionális falusi épületeit, hogy nem kell az egész országot beutazni, és még bele is lehet menni. Talán egyik tavasszal visszanézünk.

Visszatérve Budapestre ellátogattunk a Gül Baba Síremlékhez.

Persze a vár sem maradhatott ki. Elsősorban a Mátyás-templom. Apukát még beraktuk a Hadtörténeti Múzeumba, mi pedig elmentünk vásárolni.

Igen, amit a törökök nagyon szeretnek Budapesten, az a vásárlás. Leginkább a lányok, legjobban a női dolgokat szeretik. Azok Magyarországon jóval olcsóbbak, mint Törökországban. Így a többi napunk leginkább vásárlásból állt.

Apuka viszont nem rajongott annyira a plázákért, ő inkább saját maga szeretett volna sétálgatni. El is indult a belvárosba. Egészen jól megtanulta a közlekedést, és még török újságot is szerzett.

Eleinte persze gondok voltak a metrójeggyel, de Apukának van két előnye az ellenőrrel szemben: nem tud angolul, és elég nagy darab ahhoz, hogy nem egyszerű megállítani. Így az elején nem is tudta, hogy azok a koldusok, akik a metró bejáratánál kéregettek, azok valójában ellenőrök. Aztán elmondtuk neki, hogy mennek a dolgok, és akkor már vett jegyet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Megyünk disznónézőbe - török túristák Magyarországon - 2. rész, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

3 Replies to “Megyünk disznónézőbe – török túristák Magyarországon – 2. rész

 1. Kedves István!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Beleolvasva jónéhány posztodba, azt gondoltam érdemes a legelejéről kezdve elolvasni. Úgy terveztem, minden este elolvasok egy-egy hónapot és akkor majd hosszan tart ez az élvezet. De nem lehet abbahagyni, tegnap hajnalig elolvastam az első félévet. Néha hangosan röhögtem. Nagyon élvezem a stílusod. 🙂 És ma éjjel is itt vagyok…
  Én csak jövő nyáron tervezek Isztambulba menni, de ígérem, ha addigra nem találjátok meg a biztos Erős Pista forrást, viszek neked néhány kilóval 🙂
  Üdv: Kirmizi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .