Ramadán és a szegények

A Ramadán központjában a szegénység áll. Nem csak azért, mert egy hónapig mi is megtapasztjuk, milyen is az amikor nincs víz és ennivaló, hanem mert ilyenkor mi is segíthetünk a szegényeknek. A szerepek felcserélődnek. Most mi éhezünk és ők élnek jól.

Az egyik segítség az, hogy aki nem tartja a Ramadánt, pedig fizikailag alkalmas lenne rá, az egy bizonyos pénzösszeggel „megválthatja” a böjtöt. Ez a pénz a szegényekhez került. Ilyenkor a város több pontján találunk sátrakat asztalokat, ahova bárki bemehet és kap rendes vacsorát.
Ne úgy képzeljük el, mint a Moszkva-téri hajléktalan étkeztetést. Itt valóban nagyon kultúrált körülmények között lehet leülni és enni.

Másik lehetőség, hogy mi adunk ajándékot a szegényeknek. A nagyobb üzletekben vehetünk előrekészített csomagokat, amiben a legfontosabb dolgokat lehet megtalálni. A liszt és tészta mellett találunk egy-két „luxuscikket” is, mint pl. tea és kávé.
A kis csomag 15 lírába kerül.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ramadán és a szegények, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

3 Replies to “Ramadán és a szegények

 1. na ez például tetszik az iszlámban. tudtommal nem azt mondja: legyél kedves a szegényekkel. csak annyit, hogy adj nekik enni, hogy tudjanak élni és kész. még mosolyogni se kell hozzá. az már csak kivételes extra.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az iszlám sok mindenben a keresztényekre épül, az pedig a zsidó vallásra.
   Más kérdés, hogy szegényekkel milyen módokon tudsz kedves lenni. Persze mindenki mondja, hogy a mosoly ingyen van, és ha adsz belőle azzal nem veszítesz, de senki se fog vele jól lakni. Akkor pedig inkább legyen az ember gyakorlatiasabb.

   Itt egyébként az a meglepő, hogy nagyon kevés olyan ember van, aki kéreget. Az emberek nem szeretnek kéregetni. Helyette zsebkendőt, ragtapaszt, kislámpát meg mást árulnak, cipőt pucolnak. A pénzért meg akarnak dolgozni.

   Egyik nap egy aranyos kislány árult zsebkendőt a hajón. Persze vettünk is tőle mindjárt (amúgyis jó, ha van zsebkendők). Gondoltuk, hogy adunk neki extra borravalót. De nem fogadta el. Mondta, hogy ő nem koldus, hanem kereskedő.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 2. csak mert normálisak. és reméljük, hogy a kislányból este nem kiverik a felnőttek a pénzt. hanem mondjuk valami nagyon aranyos dologra gyűjt, amire a szülőknek nem telik. viszont 3× kap enni a kicsilány naponta. akkor legyen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .