A kitörölt reklámok a TV-ben.

A török TV néha érdekesen tud kinézni. Ugyanis van egy törvény, ami miatt a filmben szereplő bizonyos dolgokat el kell homályosítani.

Mint tudjuk a média szereti az embereket befolyásolni, aztán széttárt karral azt mondani, hogy ő nem csinált semmi, neki nincs felelőssége. Holott az, hogy mit lát a gyerek a TV-ben a főgonosznál, vagy a jófiúnál és a szépleányzónal, azért az elég rendesen tud hatni.

Éppen ez ellen küzd a török TV egy meglepően érdekes módszerrel. Azt majd mindenki maga döntse el, hogy  ez most jó, vagy nem.

A törvényt pontosan nem ismerem, eddig az alábbi kategóriákat találtam, amit ki szoktak törölni a műsorból:

  • dohányzás
  • alkohol
  • vér
  • erotika

Külön kategória pedig a reklám, de erről majd később.

A törlés azt jelenti, hogy pl. a főhős/főgonosz cigarettára gyújt, akkor a cigaretta el van homályosítva. Abból nem látszik semmi, meg néha a főhős arca sem, amikor éppen szív. A cigi végül is onnan derül ki, hogy a füstöt azért valamikor ki kell fújni.

Az alkohol törlése már sokkal izgalmasabb. Úgy tűnik, hogy egy pohár bor vígan álldogálhat az asztalon, egészen addig, míg valaki meg nem issza. Akkor átváltozik egy homályos folttá, majd amikor visszakerült az asztalra, akkor már csak fél pohár bor van. A 10 éves gyerek pedig megkérdezi a szülőktől, hova tűnt el a fél pohár kóla?

Az ilyen törléssel egyébként egyáltalán nem szoktak zavaróak lenni a modern filmekben. Egyébként is mostanában a dohányzást eléggé kerülik a filmkészítők más országokban is. Viszont egy 60-as évekbeli jó kis akciófilm már elég mókás tud lenni, amikor fél percenként valami homályos, mert mindenki dohányzik, fröcsög a művér, minden tele sörösüveggel és közben még félmeztelen nők is rohangálnak a háttérben.

A reklámok terén már más a helyzet. Ha jól tudom, akkor a filmekben (sorozatokban) szereplő reklámokért a szabályok szerint le kell adózni. Tehát itt most azokról a reklámokról van szó, amik direkt vannak a filmben, nem pedig a háttérben valahol messze belóg egy benzinkút emblémája. A főhős azért iszik abból a bizonyos zöld zacskós kávéból, mert attól lesz vagány csávó.

De ugye adózni senki sem szeret (az adók kikerülésében meglepően sok hasonlóság van Törökország és Magyarország között). Így a direkt reklámok is ki vannak törölve, de közben gondosan ügyelnek arra, hogy felismerhető legyen.

Pl. a főhős és a széplányzó távolsági busszal megy a másik városba (nem Ferrárival). Itt rengeteg busztársaság van, mindegyiknek eléggé jellemző a felfestése, hogy már 30 km-ről is látható legyen, melyik közeledik, így az utasnak van ideje kényelmesen befejezni a teázást. Ezért aztán hiába van kiradírozva a társaság neve, mert a színekből úgyis egyértelműen látszik. Sőt, a múltkori sorozatban a busz egyszerűen nyitott ajtóval ment (ami úgysem ritka Törökországban), így az oldalán levő felirat már megtört, hiszen az ajtó 1-1 betűt eltakart, ezért nem kellett homályosítani.

A magyarországon kevésbé népszerű mindenki főzőcskézik egyet és meghívja a többi versenyzőt is játék itt nagyon sokat szeretik. Amikor a főhős (vagyis itt már főszakács) bemegy a közértbe, akkor viszont semmit sem látunk. Egyszerűen annyi mindent kell kitörölni, hogy a főhősőn kívül minden csupa homály. Így csak onnan tudjuk, hogy lisztet vesz és nem cápapürét, hogy elmondja. Persze amikor a kosárba bekerül, akkor a kamera gondosan ráközelít, hogy a homályosítás után is még mindenki számára egyértelmű legyen, pontosan melyik termékről is van szó.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
A kitörölt reklámok a TV-ben., 8.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .