Bankkártyák Törökországban

Gondolom a bankkártyát senkinek sem kell bemutatni.

Amiért viszont írok, az az, hogy lássátok, mekkora különbség is lehet a használatában, ha a bankok nem csak játszótérnek használják az ügyfeleket.

Törökországban az ügyfél valóban ügyfél, nem csak valaki, aki ki van szolgáltatva a bankoknak. A dolog ott kezdődik, hogy mi kölcsön adjuk a pénzt a banknak, amiért ő hálás. Nem pedig fordítva.

Minden más már ebből következik. Pl. az ATM használat teljesen ingyenes. Persze, hát minek is fizessek, ha használni akarom a pénzemet?

Egyébként az ATM-ek nemcsak pénz kivételére alkalmasak, hanem majdnem minden banki szolgáltatást meg lehet rajta csinálni. Ezért sokszor nem is kell bankba menni, elég csak a sarki ATM-ig eljutni. És persze minden azonnal zajlik, nem 3-4 nap alatt fut le. Az utalás és a pénzberakás is.

De mégis, a legérdekesebb a bankkártyák használata.

Van egy olyan szolgáltatás, amit taksit-nak hívnak. Ez azt jelenti, hogy a kártyás fizetésnél a teljes összeget 2-4-6-8-10-12-18-20-kitudjamennyi részre vágják, és havonta, részletben történik a fizetés. Mindez további költségek és kamatok nélkül (egy bizonyos határig, mert azért a 36-hónapos részletfizetés már magasabb összegű). De olyan se ritka, hogy majd 3-4 hónap múlva kezdődik a részletfizetés. A taksit függ az üzlettől és a banktól is.

Tulajdonképpen a bankok speciális szerződést kötnek a nagyobb üzletekkel, így extra akciók is vannak. Nemcsak, hogy részletben lehet fizetni, de különleges kedvezményt (pl. 50%) is kaphatnak a vevők, ha az adott banknak a kártyáját használják. Ehhez még hozzájön a bankok extra kártyái (mert nem ám csak sima hitelkártya van ám), no meg persze az üzletek akciói, az üzletek törzsvásárlói kártyái. Mer itt bizony az akciók összevonhatóak. És nem csak a bankok, hanem a mobil szolgáltatók is adnak kedvezményt (pl. ha Türkcelles valaki kap 10% kedvezményt a ruhaboltban). Jah, és persze lehet alkudozni is. 🙂

A fenti okok miatt Semáéknak rengeteg bankkártyájuk van. Több, mint 10 banknak az ügyfeleik, és az aktuális akciók szerint mozog a pénz.

Itt érvényesül a kvantumfizika határozatlansági törvénye a mindennapokban: Ugyanis vagy azt tudjuk, hogy mennyi pénzünk van, de nem tudjuk, hogy hol; vagy pedig azt tudjuk hol van, de nem ismerjük a helyék. Amennyiben mindkettőt tudjuk, akkor fog a pénz eltűnni a számláról, mert fel lesz használva. 🙂

Egy-egy komolyabb akciónál (hiszen láttuk, hogy akár 50+20+10+kuponok+taksit+törzsvásárlói+egyéb kedvezményekkel igencsak jól be lehet vásárolni). Semáék összeszedik a pénz a különböző bankok ATM-jeiből, amik szerencsére együtt vannak nemcsak a bevásárló központoknál, hanem a forgalmasabb helyeken, kikötőkben, buszmegállókban is. Majd mindet berakják abba a bankba, amelyikkel éppen van a kedvezményt. Utána pedig bemennek a boltba (2 percre az ATM-től), és már be is vásárolnak.

Ilyenkor szokott eszembe jutni, hogy én interneten utaltam az OTP-ből az Unicreditbe, és vártam 5 napot, hogy tudjam használni a pénzemet, majd vártam 2 hetet, hogy megtudjam, mennyibe is került.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Bankkártyák Törökországban, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
 

4 Replies to “Bankkártyák Törökországban

  1. Működik. Melyik része érdekel konkrétan?
   Tegnap vettem egy pólót 4 havi részeltre. Most azon gondolkodom, hogy holnap a pizzát 12 havi részletre fogom kérni. .de
   Az ATM pénz felvét, és berakás tényleg azonnali, és semmibe sem kerül.

   Ami kimaradt az akkori cikkből, hogy rengeteg, de tényleg rengeteg mindent lehet csinálni a számlánkon a pénzzel. Akár interneten, akár ATM-ben. Ezeket még ma sem látom át teljesen (talán olyan 5%-át értem). A bankon belüli utalás is azonnali és ingyenes.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
 1. Szia!

  Én azt szeretném kérdezni, hogy Törökországból hogy lehetséges Magyarországra pénzt átutalni? Olvastam róla pár helyen, de a legtöbbjükön azt írják, hogy elég drága is lehet az utalás (és hogy a fogadó félnek is fizetni kell ezért), és ez viszonylag kis összegnél nem igazán éri meg.
  Tehát tudnál valamit írni erről, hogy hogy is működik ez?

  Előre is köszönöm!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Helló!

   Eléggé sok „klasszikus” változat van, mint pl. a Western Union, vagy a direk számlára utalás. Ezek egyike sem ingyenes. Talán még az utóbbi kerül a legkevesebbe.
   A mi módszerünk az itt leírt: egyszerűen a török YapiKredi bakkártyával vesszük ki a pénzt az Unicredit ATM-ből. Ez nem kerül plusz költségbe. Egy hátránya, hogy az Unicredit nem vált jól. Pontosabban a sor végén van.
   Ezen kívül a tényleges pénzkivétel, és a számlán a jóváírás között napok telnek el. Ez eléggé abszurd a 21. században, amikor számítógép végzi a tényleges munkát. E miatt pedig csak utólag lehet tudni, hogy valójában mennyibe is került neked a pénzkivétel.
   Pedig a bakok szeretik azt mondani, hogy pontosan számolnak, meg ilyenek. A piacon megszokta az ember, hogy kér 1 kg krumplit és 1,075 lesz belőle. De hogy kiveszek 100e forint összegű eurót, és 105e lesz belőle, azért az elég nagy bénázás. És valahogy mindig én szívok, nem a bank…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .