Török saláta a'la nemtommi

Valószínűleg nem ez lesz a leghasznosabb bejegyzés mind közül, pedig nagyon finom lett a saláta a végén.

De azért megpróbálom leírni, hogyan is készül.

Úgy indult, hogy kinéztem a piacra salátának valóért, mindössze annyi tudással a zöldségek török neveiről, hogy melyik a saláta. Ehhez jött még az is hozzá, hogy csupa olyan zöldet (meg barnát, pirosat, kéket) árulnak, amiket Törökország előtt sose láttam. Így összességében a homályosnál is kevesebb elképzelésem volt a dolgokról.

No de ez a piac nem ám olyan, mint a zokni bolt a plázában, hogy senki nem tud semmit. Itt akár főzési tippeket is lehet kérni az eladótól. Ezen felbuzdulva mondtam is, hogy én biza salátát akarok kutyulni. Erre sorban rámutatott a marsi bokrokra, hogy vajon olyat is bele akarok-e szeletelni? Én meg kalandvágyból mindre igent mondtam, kivéve a piaci kacsára, ami szintén arra szokott rohangálni. Bár lehet, hogy nem is kacsa, mert elég nagy.

Tehát a recept a fenti ismeretlenekből áll. Mindent mossuk meg alaposan, daraboljuk apróra, majd hajítsuk bele egy nagy tálba, vajlingba, fürdőkádba, ki mekkorát szeretne.
Kezdjük azokkal. Amit sikerült beazonosítani:
– petrezselyem
– kapor
– menta
– saláta
– cakkos szélű pitypangszerű nemtudommi
– kerek levelű nemtudommi. Talán spenót? Vagy sóska?
– barna salátaszerű nemtudommi.
– mint egy megvadult macska, bozót méretben.
– valami hosszúkás, tüskés, szintén a nemtudommi családból.
– meg még valami, amiről kiderült, hogy már beraktunk egy adagot a kosárba. Így ebből dupla lett, de aztán úgyis elkeveredett valahol a konyhában…

Mindezt jól összekeverjük, majd jöhet a szósz. Ez oliva olaj (finom, handmade, nyumnyum), citromlé, só, és fokhagyma. Ezt meg mind rá, és kezdődhet a nyumnyum.

Nade a lényeg: minden zöldet egybe plusz szósz, és már jöhet is a tehénbőgés, lehet legelni. 🙂

Itt egy másik recept szósznak: citromlé, só, hagyma, kis cukor, pirospaprika, tárkony, majoranna.

Még bele lehet belekeverni sajtot is persze, de akkor vigyázni kell a só mennyiségével. 🙂

Ezzel a salátával csak arra kell vigyázni, ha túl jó lesz, akkor bármilyen mennyiséget el lehet belőle fogyasztani. Aztán reggel arra ébredünk, hogy kolomppal a nyakunkon kint legelünk a hegyoldalban és már jön is a gazda fejni…

Majdnem kifejeltettem, hogy ehhez a típusú salátához kifejezetten jó a nar eksi ami magyarul gránátalma szirupot/ecetet jelent. Talán lehet venni Magyarországon is. Nagy nagy viszkozitású fekete folyadék. Nagyon keveset kell belőle használni, így 1 liter bőven elég egy évig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük