van macska – Van Kedisi

Törökországnak van egy különleges macskája, a van macska. Legkönnyebben úgy ismerjük meg, hogy egyik szeme kék, másik zöld. Vagy éppen a vízben van, mert nagy hallra vadászik.

A onnan kapta a nevét, hogy a Van-tó körüli vidéken él. Ez egy olyan hely, ami igencsak erős szervezetet igényel (télen fagy, nyáron hőség), így ezek a macskák Isztambulba eljutva a szokásos utcai macskáknál is nagyobb túlélőképességgel rendelkeznek. Vagyis kamion legyen a kerekén, melyik dudálni mer az utcán átosonó van macskára.

A Van-tó egyébként is egy különleges hely. Anatólia más részeihez hasonlóan itt is szinte minden kisebb és nagyobb nép megfordult királyságokkal és birodalmakkal, így a történelem legalább 6000 éves. A táj és az épületek is lényűgözőek. A tóhoz pedig természetesen tartozik szörny is, mint minden jólnevelt állóvízhez.

Az eredeti ismeretlen, bár a neten sok találgatást lehet találni. Én egy olyan történetről hallottam, miszerint kifejezetten szultáni testőrnek lett kitenyésztve, mindegy utolsó védelem a merénylő ellen. Mivel a macska csak egy valakihez igazán hűséges (szerencsés esetben ez a szultán), így a hozzá túl közel merészkedőket megtámadja ama nemes cél érdekében, hogy cafatokra szabdalja. Természetesen a szemnél kezdve.

Az utcán járva ha kék-zöld szemű macskát látunk, azért még nem kell tőle megijedni, és valószínűleg a sötét sikátorban sem fog a nyakunkba ugrani, hogy utána a Cat’s Donnald’s-ban szolgáljon fel minket eledelként a társainak.

Bár az internetes leírások alapján a kék-zöld szem nem annyira jellegzetessége a macskának, mint a füle állása vagy a többi tulajdonsága, a törököktől még nem hallottam, hogy más macskát is van macskának (törökül van kedisi) neveznének.

Tehát errefele a kék-zöld szemű fehér bundájú macsek a van macska. Akinek ilyenje van, annak tényleg van egy mácskája.

A macska sokáig csak a Van-tó környékén randalírozott, mígnem eljutott Isztambulba is, ahol a többi macskával együtt beleolvadt a városképbe. 1955-ben pedig tenyésztés céljából elvittek néhányat Angliába, így a világon máshol is leterjedt.

Mára már a van macska státusz szimbólum lett, védett, és szigorúan ügyelnek rá. Éppen ezért tilos az országból kivinni (a Wikipedia szerint a büntetés akár 50.000 USD is lehet).

Így kénytelenek vagyunk beérni azzal, ha az utcán sikerül megsimogatnunk (és persze nem karmol össze közben).

Rengeteg mókás játékot, kitűzőt, nyakláncot és egyebeket lehet kapni a kék-zöld macska szimbólumával. Van városában pedig egy hatalmas szobrot is állítottak a macskáknak (fotó). Nem mondhatja senki, hogy nincsenek elkényeztette. 😀

A macskának különleges tulajdonsága, hogy nem idegenkedik a víztől. Ha nagyon meleg van, szívesen bemegy úszkálni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (3 votes cast)
van macska - Van Kedisi, 8.7 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .