Otantik – tradiciónális török étterem

Tovább folytatódik a Hol tudunk egy jót enni Isztambulban sorozat. Ezúttal egy igazán hangulatos, anatóliai éttermet mutatok nektek, ahol olcsón és finomat lehet enni. A hely neve: Otantik Anadolu Yemekleri, amelyik elnyerte a legjobb gözleme (török palacsinta) címet is.

Çoban Kavurma
Çoban Kavurma (pásztorsült)

Vigyázzunk a névvel, mert sok hasonló van. Más éttermek, fagyizók is léteznek Otantik néven. Amit mi keresünk az az Anadolu Yemekleri, ami azt jelenti, hogy anatóliai (kis-ázsiai ételek).

Isztambulban négy éttermük van. Kettő Kadıköy központjában, egy İstiklal Caddesi sétálóutcában egy pedig egy bevásárló központban.

Az Otantik tulajdonosa tízévesen érkezett Isztambulba. Akkoriban különböző éttermekben dolgozott, mígnem egy szép napon összeházasodott egy nővel. Persze nem tízévesen. Mindketten Sivas környékéről származnak, ami híres a jó szakácsokról. Az Otantikot is úgy kezdték, hogy a feleség sütött főzött. A törökök pedig nagyon szeretik a házias ételeket, így nagyon hamar sikeresek lettek.

Az ételek mellett a hely is nagyon hangulatos. Egy igazi török faluban érezhetjük magunkat. A székek, az asztalok, a fali díszek, mind mind elvisznek minket Törökország közepébe.

Hangulatos étlap
Hangulatos étlap

Az étterembe bőven tudunk választani a finomabbnál finomabb tradicionális ételek között. Sokat segít, hogy az étlap nemcsak angol nyelvű, hanem képeket is látunk, így jobban el tudjuk képzelni, mit is együnk.

Néhány ajánlat:

Gözleme
Gözleme

Gözleme, a török palacsinta. Az étterem kiérdemelte Törökország legjobb gözleme címét. És tényleg nagyon finom. Ha valaki nagyon éhes, előételnek mindenképpen ajánlatos. Kıymalı (húsos), Peynirli (sajtos-lágy sajtos), Patatesli (krumplis), Ispanaklı (spenótos), Kaşarlı (sajtos-trappista sajtos), Karışık (vegyes) ízekben tudjuk befalni.

Kesme Çorbası
Kesme Çorbası

Természetesen a levesek sem maradhatnak ki a listából. Mindegyiket tudom ajánlani. A Kesme Çorbası a ház specialitása. Ajánlom figyelembe a képen is látható kis dobozkát, benne a piros paprikával. 🙂

Kıymali içli köfte
Kıymali içli köfte

Isztambuli hegy-, és minaretmászáshoz elengedhetetlen energiát legjobban a Kıymali içli köfte elfogyasztásával nyerhetjük. A köfte a magyar fasírt török megfelelője. Az içli egy különleges bunda, míg a kıymali a húsosat jelenti. Nagyon finom.

Mantı
Mantı

Mantı. Mindenképpen ki kell próbálni. A mantı egy olyan tészta, amibe húst csomagoltak. Majd az egész le van öntve joghurttal és csípős szósszal. Persze miután megfőztek 🙂

Mindehhez együnk salátát is, természetesen. 🙂

Mindez csak néhány példa a teljes készletből. Evés után, ha még bírjuk, akkor érdemes az édességek között is válogatni. Ha viszont tele vagyunk, akkor jöhet a török tea (çay).

Ha szerencsések vagyunk, akkor a hotelunk az étterem közelében van, és a reggelit is ott tölthetjük.

Bár az étterem elegáns, drágának látszik, mégis nagyon rendben van az ára. Amikor mi ketten eszünk benne, fejenként 15 líra körül jövünk ki úgy, hogy extrákat is ettünk.

Térkép:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük