Te mit szerettél Isztambulban?

Egy éve vagyok kint Isztambulban. Eme különleges alkalomból egy különleges bejegyzés lesz. Mondhatni úgy is, hogy átadom a szót a közönségnek. 🙂

Kíváncsi vagyok, kinek mennyire tetszett Isztambul. Ha tetszett, miért? Vagy miért nem? Mi az, amiért újra eljönnél ide?

Mi az, ami kimaradt? Amit szerettél volna megnézni, de nem jutott rá idő?

Mi az, ami nem úgy volt, mint az utazási iroda mondta? Mit hiányoltál. Miről szerettél volna többet megtudni?

És aki még nem volt, de szeretne eljönni: mit tart a legérdekesebbnek, amiért pont ide akar eljönni?

Najó, nem kell regényt írni (bár nem bánnám ha hosszú élménybeszámolók lennének). Elég csak 1-1 dolgot felsorolni, röviden: Mi tetszett a legjobban, mi a legkevésbé.

A kedvenc látnivalók mellett jöhetnek a kedvenc éttermek, ételek, macskák, buszsofőrök, minden. 🙂 Tiéd a szó. 🙂

26 Replies to “Te mit szerettél Isztambulban?

 1. Látom, nem szólt hozzá még senki sem, hát én elkezdem. :)Eddig háromszor voltam Isztambulban magánúton. Napközben teljesen egyedül voltam az utolsó két ottlétemen, így fel kellett találnom magam.Legelső alkalmommal megnéztem a "kötelező" látnivalókat Sultanahmetben, illetve átmentünk Kadiköybe focimeccset nézni (sajnos, nem élőben, de a szurkolói törzshelyen).Másodszor pedig elmentem többek közt a Régészeti múzeumba, ami engem lenyűgözött. Mellesleg egésznapos program. Megnéztem a Dolmabahcét, felmentem a Galata-toronyba. Az csodálatos volt. Sokan csak felmentek, gyorsan körbejárták, és elmentek. Én viszont eltöltöttem vagy másfél órát a nézelődéssel. Emellett sokat ücsörögtem a parton Kabatasnál. (Általában ott pihentem, mert rengeteget gyalogoltam: Kabatas-Dikilitas között nem egyszer, meg másfelé) :)Általában igyekeztem elkerülni Sultanahmetet, mivel egyből "lecsaptak" rám látván, hogy egyedül sétálgatok.Rengeteg élményem van még, de nem akarok regényt írni, így is hosszú lett. :)Azért akad negatív élményem is, de az eltörpül a jó élmények mellett.Lencselevest, köftét nagyon szeretem, illetve a mellé adott sült erőspaprikát.Bocsánat, ha nagyon zagyva lett az írásom, de tényleg annyi mindent tudnék még írni. :)Zizzer

 2. Kedves Zizzer!Köszönöm az élménybeszámolót. Annakidején én is hasonlóan kezdtem, aztán mi lett belőle. :DNekem a Galata azért volt több óra, mert készítettem egy teljes panorámát. Jó sok fényképből, jó sok ideig tartott összerakni. :)Tényleg azok a jó részek, ahol az ember lemegy a turistaösvényről. Lehet találni érdekes részeket a Sultanahmed eldugott utcáiban is, ahol már nem beszélnek angolul. 🙂 Persze ha messzebb megyünk, akkor mindez könnyebb. :DNyugodtan írjál még, és üdv az olvasótáborban. 🙂

 3. Köszönöm, jövök még. Jó olvasgatni az írásaidat, mert szellemesen írsz és jókat.Gyakorlatilag mindent megnéztem, amik a turistakönyvekben vannak.Amikor "nem tudtam mit kezdeni magammal", akkor átmentem Ázsiába, Üsküdarba hajón és csatangoltam össze-vissza. Nem tudom, mással milyen felfedezni a várost, de én nagyon büszke vagyok magamra, hogy egyedül jártam be: nekem már Pest is hatalmas, nemhogy Isztambul…és ezek ellenére vígan mentem mindenfelé. Legközelebb vennem kell akbilt, mert a gatyám is ráment a zsetonokra meg a buszjegyekre. :)Egyébként voltak vicces jeleneteim: (mivel szőke vagyok, lány és fiatalkának nézek ki) egy kedves "úriember" szólított le a villamoson, hogy telefon numaran?… Mondtam is, hogy yok… az utolsó napomon egy másik úriember leegyszerűsítette: "How much?". Ez nekem annyira abszurd volt, hogy csak mulatni tudtam magamban. Persze a kedves barátom felháborodott rajta, hogy milyenek a török férfiak. 🙂

 4. Én is köszönöm. :)Bátor voltál, hogy egyedül nekivágtál. :)Első alkalommal én is többségében egyedül mentem, és akkor varázsol el. :)Nálam a letámadósok a cipőpucolók, a parfümárusok, meg volt egy lány, aki valamit akart mutatni nekem: szőnyegboltot… :DAzt mondják, hogy az ilyen felkéréseket úgy lehet kivédeni, ha azt mondod: házas vagy.Nekem Kadıköy Üsküdárnál jobban tetszik, de itt van néhány hely, amit ajánlok, ha még nem voltál:Üsküdarból busszal a Boszporusz mentén menj el Çengelköy-ig. Ott nagyon szép a környezet a 700-éves fák között és csodás a kilátás.Érdemes ott sajtos böreket venni bármely sarki péknél. Különleges. :)Ehhez hasonló, csak kicsit messzebb van és csendesebb: KanliçaEz pedig a joghurtról híres. :)Mindkettőről van egy bejegyzés:http://isztambulkalandok.blogspot.com/2009/05/ezereves-fa.html

 5. Hát, muszáj volt belevágnom, mivel nem ülhettem egész nap a szállodában. Bűn is lett volna Kadiköyben csak kocsmában voltam még, illetve a bikánál. Egy meccset szeretnék élőben megnézni. :)Nagyon köszönöm a helyeket, pont ilyen tanácsokra van szükségem, hogy hova érdemes menni. Fel is írtam őket.Köszönöm a linket, térkép alapján könnyen meg lehet találni őket.

 6. Egyébként betessékeltek engem is egy szőnyegboltba. Tudtam, hogy mit akarnak, de én magabiztos voltam, úgyhogy inkább társalogtunk egy jót, kaptam egy csésze teát, búcsúzáskor pedig egy almát. Nagyon cselesek voltak, de én is. 10 emberből egyre biztosan rátukmálnak egy szőnyeget méregdrágán. De hát ez az üzlet. 🙂

 7. Még néhány ajánlat:Kuzguncuk: Szintén Üsküdarból a Boszporusz mentén a Fekete-tenger irányába. Nem kell busz se, olyan 40 perc séta a tengerparton (az út mellett azért vigyázat!). Valaha egy külön kis falu/város volt. A művészek kedvenc helye. Nagyon szépek és egyedülállóak az épületek. Ma is oda járnak a fotós tanulok vizsgázni.Ez még rajta van a lenti térképen.Ajánlom még az Aranyszarv-öbölt is.- A Fatih felőli oldalon elmenni Eyüpig is szép séta (és nem is rövid).- Hajóval elmenni Eyüpbe, majd ott sétálni egyet. Onnan lanovkával fel lehet menni a Pierre Loti-hoz. Szép kilátás van az egész Aranyszarv-öbölre. Gyalog az út a temetőn visz keresztül, ami olyan labirintus, hogy még a minotaurusz is eltéved…- Szintén Eyüp. Motoros csónakkal bácsik átvisznek a Miniatürkhöz, ami Törökország kicsiben. A csónakázás is nagy élmény. Ha egyedül mész, akkor szerintem használj áll-bajuszt. :)- Eyüp kikötőtől indulva végig lehet menni a nagy fal mellett. Belül érdemes kezdeni, mégha az is a nehezebb. Ott van egy darab a palotából. Nagyon pici darab. El lehet menni a Héttoronyig. Egyszer szeretnék erről is egy pontos beszámolót. A Héttoronyból kicsit maceráns visszajutni, mert bár van közvetlen busz, de csak minden negyedik szökőévben egyszer jár.Ez a túra mindenképpen nagyobb sétának számít. Nem elég, hogy az ember minden falra felmászik a legalább 10 km-es szakaszon, majd logó nyelvvel megérkezve az erődbe, kiderül, hogy még 7 torony vár rá, majd buszt is kell keresni.Egy kép a falról:http://www.flickr.com/photos/cybermacs/769117550/- Az Aranyszarv túloldalán pedig van egy közlekedés-technikai múzeum. Van ott egy tengeralattjáró, amibe bele lehet menni.

 8. Nagyon köszönöm! Ezeket is felírtam egytől-egyig. Miniatürkben voltam most, igaz én csak sima busszal mentem Eminőnüből (47-es azt hiszem). De legközelebb lehet, hogy olyan csónakkal megyek.Láttam a tengerészeti múzeumot is kívülről, de azt hallottam, hogy azt most bezárták, illetve a Dolmabahce után és aTengerészeti múzeum között Besiktas felé is mintha láttam volna egy múzeumot.

 9. A Tengerészeti Múzeum a Beşiktaş kikötőnél van. Most tényleg van benne valami felújítás, de ha jól emlékszem a plakátra, akkor éppen Oszmán arany valami kiállítás van. De minden más esetben is egy jó kiállítás.Az Aranyszarvon egy magán múzeum van a Koç-éktől, ahol közlekedési eszközök és technikai dolgok (gépek) láthatóak. És persze van egy tengeralattjáró is. :)Közben jut eszembe, van a Taksim tér közelében a Hadtörténeti Múzeum. Van néhány magyar bicska a mohácsi piknikről is.

 10. Most, ahogy így olvasom, beugrott az a múzeum, amiről beszélsz: láttam a Miniatürk felé menet a buszból.Tisztára kiment a fejemből. Még meg is néztem, mit jelent a szótárban a szó, mert csak a múzeumot értettem.

 11. Érdekes lesz,amit mondok:nekem az UTCÁK tetszettek a legjobban! Persze ezekből is elsősorban a sikátorok (sokak). Számomra hihetetlenül varázslatos hangulatuk van! Leginkább Yenikapı kerületben. De Kumkapı kerület is jó! (Csak oda már szükséges egy kis bátorság is. Nekünk csak addig a percig volt egy kicsit rázós,míg meg nem mondtuk,hogy magyarok vagyunk. Utána már a tenyerünkből ettek:))
  Második helyen természetesen a műemlék épületek vannak. Harmadikon pedig a Haliç.
  De nem-nem,mégsem! Az a kilátó volt a legjobb,ahová sok estén átmentünk! Az ázsiai oldalon van. Átbuszoztunk a Boğaziçi Köprüsün,és utána valahogy mindjárt balra,fel a hegy tetejére. Óóó,bárcsak tudnám a nevét! És milyen rég volt már… Amit onnan fentről este látni lehet,az a legszebb a világon!
  Más. A 40 fős csoportból csak mi ketten,az öcsémmel voltunk a Bozdoğan Kemeri-nél. Volt ugyanis szabadprogram.:)
  Ahová még szeretnék bemenni: Küçük Ayasofya Camii,Süleymaniye Camii,Yedikule és az Inönü stadion. (Meg persze plusz 2-3000 épület:)).
  Szóval en güzel İstanbul!
  Üdvözlet:
  Feyyaz

  1. Az ázsiai részen sok remek kilátó van, éttermekkel 🙂 gondolom, te a TV-tornyokhoz jutottál fel. 🙂

   A sikátorok tényleg izgalmasak. Tele van meglepetéssel, hogy mit találsz benne, és hova jutsz ki. 🙂
   Kifejezetten izgalmas a két bazár között (Nagybazár-Fűszerbazár).
   De színtél felejthetettlen élmény Gültepe városrészben, ahol a szűk sikátorban szemből és hátulról is jön egy minibusz, mert mindkettő rövidített az úton. 🙂

 12. Evet,valószínűleg a TV-tornyoknál lehettünk. Mindig élőben ment a türk müzik,és mindig láttunk ott fent aznap esküdött,fiatal párokat,menyasszonyi ruhában stb.,ahogy azt kell! És az a hangulat,ami ott van,teljesen rabul ejtett!

  Én nem tudom,miért gondolom így,de minden alkalommal azt éreztem,ha Istanbulban élhetnék,a világon semmi gondom nem lenne! Persze ez valójában gondolom nem így történne,de akkor is ezt éreztem!

  Ami még nagyon tetszett: az emberek kedvessége,a példás közbiztonság,és hogy MINDENKI focidrukker!

  En iyi Istanbul!

  1. Elhiszem, hogy úgy érzed, aki Isztambulban vagy Törökországban él, annak semmi gondja nincs a világon. 🙂
   De ez valójában a törökök szemléletéből adódik. És ez egy olyan dolog, amiért mindenképpen meg kellene becsülnünk őket.

   Mert ugyanis itt is rengeteg probléma van. Napi politika. Hatalmas ország rengeteg különféle kultúrával és néppel (és ez pont olyan, mint a nyuszikás viccben: az is baj, ha jót tesznek, ha rosszat tesznek vagy ha nem tesznek semmit. Ezzel együtt nyugaton sincs példa hogyan lehetne a kisebbséget békésen rendezni). Közben rengeteg a gazdasági probléma, sokat kell dolgozni, dugó van, nem jön a busz, hajó, stb…

   És még azzal is minden nap meg kell küzdeni, de legalább is kapják a pofonokat, hogy fél úton vannak kelet és nyugat között. és ahelyett, hogy a két fél között ők lennének a kapcsolat, mindkét fél lenézi, és egyikhez sem tudnak tartozni.

   Mégis, ennyi nyavalyájuk van, minden napot vidáman és jókedvűen tudnak eltölteni. Mulatni tudnak a legkisebb apróságon is. Talán pont azért, mert Anatóliában tízezer éve mindig csak a kavarás van, akkor már legalább érezzék jól magukat. 🙂

 13. Isztambulban éltem majdnem egy évig, illetve előtte két évig 3-4 havonta jártam ott 1-2 hetes időtartamokra.
  Röviden:
  – Boszporusz
  – hajózás a Boszporuszon
  – Boszporusz melletti kis vendéglők
  – Boszporuszra néző reggelizőhely (ajánlom mindenkinek: Güzelcehisar
  – Ortaköy minden mennyiségben
  – Emirgan Park, főleg tavasszal a tulipánok miatt
  – kagyló: mediye dolma és mediye tava
  – halas szendvicsek
  – az összes dürüm
  – cig köfte 🙂
  – Kadiköy bazár kedden és pénteken (ha jól emlékszem)
  – édességek (tavuk gügsü, asure, hosmerim, stb.)
  – és még rengeteg minden…

 14. Néhány kép Isztambulról és Törökországról:
  http://users.atw.hu/negyesi/galeria/istanbul_2005_apr/index.htm
  http://users.atw.hu/negyesi/galeria/istanbul_2006_feb/index.htm
  http://users.atw.hu/negyesi/galeria/istanbul_2006_apr/cigdem%27s%20photos/index.htm
  http://users.atw.hu/negyesi/galeria/istanbul_2006_apr/miklos%27%20photos/index.htm

  Remélem működnek a linkek… Sajnos sok képem elveszett, amikor a gépemben tönkrement a merevlemez 🙁 OFF Azóta mindent mentek egy külső merevlemezre is. ON

 15. İyi akşamlar!
  Örülök,hogy el lehet hinni amit én ott mindig éreztem: İstanbulban 365 napon át buli van! Felém mindenkiből ez áramlott! Persze elhiszem a fentebb leírt problémákat is!
  Miklós,nagyon köszi a remek képeket! Biztosan fogok majd elmenteni belőlük a saját mappámba is! És úgy örülök,hogy van benne İzmir is! Annyira jól éreztem magam ott is!
  És meg ne feletkezzek Çiğdemről sem! Huhhh,süper güzel ám a javából!
  Szóval ezek a csúcs képek kiragadtak a ma esti apátiámból,hiszen borzasztóan beégtünk hazai pályán! A Beşiktaş csak 1-1 lett a szintén istanbuli,és utolsó helyezett Kasımpaşa ellen…
  İyi geceler:
  Feyyaz

 16. Én csak azt szeretném mondani,hogy emlékeim szerint jó pár hónapja CyberMacs említette,hogy ő tulajdonképpen egy istanbuli útikönyvet szeretne írni egyszer.

  Nos,közlöm az Olvasókkal,hogy házigazdánk olyan professzionálisan összeállította és lefektette a 4 napos istanbuli programunkat,hogy ezzel letette a mestervizsgát!

  Lehet szervezni,intézni a nyomdai dolgokat az útikönyvhöz! :):)

  1. Óóóóóóóóóóóó, nagyon köszönöm! 🙂

   Egyenlőre nagyon lassan halad a könyv… Azt reméltem, hogy az idén már lesz belőle valami… Egyenlőre wiki formában készül. Amint elég infó összegyűlik, akkor megnyílik a kapu, de még az is messze van…

 17. Óóóó,hát mi köszönjük!

  Evet,a kezdőoldalon tologatom én az egeret a wiki szócskára,de egyenlőre még nem mozdul be a dolog! :):)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük