Október 29. – a köztársaság ünnepe

Törökország történetét nehéz leírni. Valahol az őskorban kellene kezdeni, és mindenképpen össze kell kapcsolni Európa, Ázsia és Afrika történelmével. Ezek után se fogjuk érteni sem pedig átlátni, de legalább jó bonyolult lesz. 🙂

Így aztán marad az, hogy időnként kiragadok 1-1 alkalmat, és arról írok. A mai nap a köztársaság ünnepe.

A Török Köztársaság idén ünnepli a 86. születésnapját. Ha belegondolunk, 86 év alatt Magyarország majd’ minden államformát kipróbált, ami csak lehetséges, meg olyanokat is, amik elméletben sem léteznek. Mindeközben a törökök jól elvoltak ezzel az eggyel. No persze ez sem volt unalmas, mert az elmúlt 86 év elég színesen telt.

Az október 29-e nem feltétlenül munkaszüneti nap. Hivatalosan az, de ezen a napon a lelkes törökök tovább építik a köztársaságot. Éppen ezért az igazi buli este van.

Napközben a város is teljesen más arcát mutatja. Mindenhol hatalmas zászlók lógnak. A hatalmas azt jelenti, hogy a toronyház tetejéről lelóg az utcáig. Igazán érdekes és egyedülálló látvány. A tavalyi zászlókról itt vannak képek.

Este pedig az emberek kivonulnak az utcára. Akkor kezdődik csak az igazi ünnepség. Az emberek zászlókkal és fáklyákkal énekelve vonulnak és kerülgetik a zászló és fáklya árusokat. A Dolmabahçe palotánál vonalnak végig, majd a menet a Beşiktaş-nál ér véget. Közben pedig a Boszporusz-hídnál tűzijáték van. A híd végig vörös fényben fürdik.

Megyünk ma este is, ahogy egy évvel ezelőtt tettük. Majd töltök fel új képeket is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .