Az áldozati ünnep (folytatás)

Minden ünnepnek megvannak azok a részei, amivel a híradóba lehet kerülni: Karácsonykor a tűzoltók mesélik, hogyan sikerült a fát eloltani a 8. emeleten. Hogyan jutott át a Mikulás a kéményen, ami nála kevésbé volt jóltáplált. Valentin napon hogyan szedték le a hídról azt az öngyilkos jelöltet, aki valójában csak az ájlávjut akarta felírni egy jól látható helyre. Húsvétkor szintén a tűzoltók mesélnek arról, hogyan locsolták végig a fél város női lakosságát. Néha mindez tarkítva van, hogy elszabadultak a nyulak és lelegelték a termést 30 km-es körzetben.

Így aztán nem volt meglepő, hogy itt, Törökországban is a TV tele volt az ünnep kalandjaival. A faluban elszabadult bika minden évben előkelő szerepel attól függetlenül, hány embert sikerült felkergetnie a fára. Így minden bikának tudom ajánlani, hogy ezzel a módszerrel könnyen lehet bárkiből sztár. Bár az áldozást általában szakember végzi, aki ezzel együtt vallásos személy is, de ilyenkor nem ritka az „Apu most megmutatja a fiuknak, hogy is kell ezt csinálni”, ami végül rövid kórházi látogatással végződik. Apu viszont hős lett, még a TV-be is bekerült.

Nálunk mindez békés zsivajban telt.
A nagymama az Apukáéknál volt, így minden rokon hozzájuk ment. Természetesen mi is ott töltöttük a napokat. Minden rokon ahhoz megy, ahol a legidősebb családtag van. A dolog érdekessége az, hogy a legidősebb akár egy nagyon távoli rokon is lehet. Mindig azt kell figyelni, hogy ki kinél idősebb. Így pl. a testvér férjének az apjának a bátyjának a feleségének az anyjának a nővérének a férjének az apja is lehet a kulcsfigura. A nagymama szerencsére Isztambulban van mostanában, így nem kell egy napot tölteni az utazással. Cserébe egy napot lehet tölteni a főzéssel és a mosogatással. 🙂


A nagymama háza Kastamono egy kis falujában.
A ház legalább 300 éves, de belül mégis kellemes.

Apuka az első nap reggelén elment egy áldozati helyre. Ezt kora reggel kezdik, így Isztambul 8-11 óra környékén teljesen kihalt. Leszámítva persze a taxisokat, akik kihasználva a ritka szabadságot a szokottnál is érdekesebb útvonalakon haladtak. Az áldozati állat mérete attól függ, hogy hány ember végzi egyszerre az áldozatot. A levágott állat húsát köztük osztják szét. Majd minden ember ezt a húst még további 4 részre osztja. Ebből csak 1 rész marad nála, a többit elajándékozza a rokonoknak és az ismerősöknek. 1 rész pedig mindig a szegényeké. Ez az 1 rész, ami marad, ez sem kis adag azért. Mi ebből kaptunk tavaly, és még mindig van belőle a mélyhűtőben. Nem most fogunk kifogyni a húsokból, az biztos.

Szerencsére a rokonok az első nap megkíméltek minket, így az egész kellemesen telt. Nem úgy, mint a második nap, amikor délben beállított a fél rokonság, azaz 40 ember. Éltem már át sok konferenciát, de ekkora zsivaj azért még nem láttam sehol. Innentől kezdve már nem is emlékszem sokra. Csak arra, hogy volt sok mosogatás, tea mindenfele, sütemények bő választéka, és beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés és beszélgetés. Aztán meg már fejfájás. A török nyelv gyakorlása viszont megvolt. 😀

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Az áldozati ünnep (folytatás), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

5 Replies to “Az áldozati ünnep (folytatás)

 1. Szuper a Nagymama háza, eltöltenék benne egy pár hetet, a környék csodás. Gondolom 40-en azért nem férnének el benne 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Az a 40 nagyob brutális. Nekem már a 12-től is szétmegy a fejem. Törököknél van olyan szabály, hogy meddig "illik" maradni ekkora családi eseményen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Hát az "én törökömnél" nincs szabály…volt rá példa, hogy éjfélkor, egykor is volt vendég náluk. (Pedig akkor a testvére már 7-8 hónapos terhes volt, és pont hozzá jöttek látogatóba…kérdeztem is tőle, hogy nade este tízkor? 🙂 )

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. MC:Ajánlom neked azt a falut nagyon. A környék, mint az Alpok, a faluban pedig talán ha 20 ház van. Vagy ezek inkább kastélyok. Olyan túlélő fészek, ahol ha leesik a hó, akkor becsukod az ajtót és az olvadásik ki sem nyitod. Általában az alsó részen van minden, aminek nem kell meleg, míg a felső szobák (amiből jó sok is tud lenni, hiába fa is van, hely is van) a lakóövezet.Még több kép a házról és a faluról:http://www.flickr.com/photos/cybermacs/sets/72157606913263297/Ha akarnak 40-en beleférnek. :)Melinda:A 40 egyáltalán nem brutális. Talán még kevés is. Az illik maradni pedig az ünnep végét jelenti, meg azon is túl. Igazándiból az éjszaka csak annyit jelent, hogy akkor sötét van, de másban nem különbözik a nappaltól. Ezen az este 10-kor beállít a fél család dolgon én és meglepődök még mindig. Egyáltalán nem probléma a hajlani 2-ig maradás. Utána azért már inkább ott alszik mindenki. Ez is teljesen gyakori, hogy valaki benéz hozzád, majd ott marad éjszakára, esetleg még 2 napra.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Megnéztem a képeket a faluról, a házról, olyan mint a mesében, nekem ez a paradicsom :)Remélem eljutok oda még ebben az életemben…Jó is lenne nehúzódni oda télire, internet van?:))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .