Gist – központi adatbázis

Ismét egy technikai ajánló. 🙂

Amikor elkezdtük/elkezdjük használni az internetet, minden egyszerű: van egy darab e-mail címünk, és ha szerencsénk van, akkor egy ismerősünk is, akivel lehet levelezni.
Majd évek alatt összeszedünk, elfejeltünk, ismét felfedezünk pár e-mail címet és bejelentkezünk vagy 200 helyre. Mindebben a legjobb, hogy időközben felszedünk olyan embereket, akiket normális esetben esetleg látni sem akarunk. Igaz, az internetnek hála így sem látjuk. Ezért a végén még barátság is lehet belőle. Igen ám, de mindenhol másvalaki van. Sőt, még az is lehet, hogy akit az egyik helyen ismerünk a másik helyen is ismerős. Sőt, az is lehet, hogy nem is tudjuk, a kettő ugyanaz. Még az is lehet, hogy egyszer lány, máskor meg fiú. Ezt persze mi is eljátszhatjuk, de sajnos a nemek száma 2 eme bolygón, így túl sok variáció nincs ebben a mókában.

Akár akarjuk, akár nem, egyszercsak eljutunk oda, hogy már a fene se tudja, ki hol van, és kit hol találunk meg. Meg egyáltalán melyik a használható e-mail címe, és melyik az, amit azóta a rendszer már másnak leosztott, így a Julcsa nevű user már nem az a szőke fiatal lány, aki eddig volt (vagy eddig hittük, mert valójában egy ….), hanem egy nagymama aki kötési tanácsokat oszogat, mikor megkérdezzük, szabad-e a hétvégéje. Így aztán nagy a káosz és egyre csak nagyobb lesz.

Én meg vettem a fejembe 3 csomag Aspirint, meg a gondolatot, hogy kellene már valami bánat, ahol mindenki egyszerre ott van, hátha a hackerek feltörik, és akkor minden barátom, ismerősöm ellenségem egyformán vog részesülni a spamek hadában, de én legalább mindenkit megtalálok.

Kemény, hosszú és rettentő unalmas keresés után találtam rá az igazira. Najó, inkább az egyetlenre, ami minden jel szerint még akár jó is lehet. Ami nagyon tetszik benne, hogy béta változatban van, így kedvemre addig dobálhatom őket a javaslataimmal, míg le nem tiltanak.

Ennek a neve pedig Gist. Belépve pedig elénk tárul a csomó menü, sok szép gombbal. És akkor nézhetjük az ismerősőket, meg a kapcsolatokat.

Najó, kicsit pontosabban: Belépve, amihez előtte jelentkeznünk kell béta tesztelőnek (de egyszer majd élesben is fog menni), először meg kell adnunk a forrást, honnan vegye a kapcsolatokat. A Gmail és a Facebook már azért is egy jó, mert azok legalább már eleve központosítottak, meg minden kacattal össze vannak kapcsolva. Sajnos a Yahoo az meg egy külön világ, így onnan csak offline kapcsolat van.

Két fő csoportunk van: személyek és cégek. Nekem persze a leggyakoribb cégem a MailerDaemon inc. és a DoNotReplay Ltd. lett, mint akitől a legtöbb levelet kapom. Be is állítottam őket, mint kulcsfontosságú partnert, nehogy lemaradjak valamiről. A cégek és a személyek persze össze vannak kötve. A cégeknél lehet blogokat, weboldalt is beállítani, és még más fontos információkat is láthatunk. Így az egész oldal nemcsak egy kapcsolatgyűjtemény, hanem egyben egy portál, ahol jól el tudunk lenni a friss hírek törlésével. Viszont nem maradunk le semmiről, ha a Béla (na meg a Julcsa) valami fontosat tett az interneten.

Úgyhogy elég jó a cucc, mindenkinek ajánlom. 🙂

Webcím: www.gist.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .