Van otlu peyniri

Sajtos körutazásunk tovább folytatódik.
Mai versenyzőnk az Otlu Peyniri. 🙂

Az ot szó azt jelenti, hogy fű. A peynir-t meg már lassan megtanulja mindenki, hogy az a sajt. 🙂 Nyumnyum. A kettőből pedig már a nyelvtan ismerete nélkül is könnyen összerakhatjuk: füves sajt (vagy sajtos fű).

Ez persze nem jelenti azt, hogy reggel még a tehenek rágcsálták, majd valaki elkapta kaszával a rétet és abból lett a sajt. Ez a fűszeres, hagymás, snidlinges sajt. Tudom, ez nem ugyanaz, de így lehetne magyarra fordítani, ha valakinek nem jönne be a füves sajt. Kifejezés.

Mint minden érdekesség vagy a Van-tó környékéről származik, vagy nem. A Van-tó, Törökország keleti felén található. Egy igencsak érdekes terület nemcsak földrajzilag, hanem mert a történelem során itt aztán tényleg mindenki többször megfordult. A több, mint 8000 év alatt pedig minden kultúrából felszedtek valamit. Úgyhogy biztosak lehettek benne, hogy erről még sokat fogtok hallani. Egyszer pedig összeszedem magamat és lesz egy szép hosszú leírás a Van-tó környékéről. Addigis, aki csak teheti, mindenképpen látogasson el oda, de vigyázzon a van macskákkal. 🙂

Na de vissza a sajthoz:

 Az Otlu Peyniri. Csak csomagolva lehet fényképezni, mert kibontás után azonnal átszublimál a hasba.
A vidáman táncoló tehenek felett láthatjuk az otokat, vagyis a füvet. Kivételesen a tehenek nem azért táncolnak, mert ők is ugyan ezt a füvet eszik, hanem a cég reklámjaként. Bár érdekes hangulata lenne a sajtnak, hogy ami benne van az az, amit tehén meg akart enni, meg amit sikeresen meg is evett.
Az Otlu peyniri lágy, sós sajt. És nagyon finom. Egy 20 dkg-s változata simán eltűnik, mielőtt kirakjuk a reggeliző asztalra. Ezért érdemes belőle többet is venni. Jobban járunk több, kisebb csomagolt változattal, így az egyik kibontása után a többi biztonságban van. Ki Törökországban jár, semmiképpen ne szalassza el!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Van otlu peyniri, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

4 Replies to “Van otlu peyniri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .