Varászszó, ha le van tiltva egy internetes oldal: DNS: 8.8.8.8/8.8.4.4

Az internet a végtelent jelenti. A határtalan szabadságot, a határtalan lehetőségeket, a határtalan gonoszságot, a határtalan hülyeséget és mára már a határtalan tiltásokat is. Nem egy országban divat, hogy bizonyos szempontok szerint tiltják a weboldalakat. Sőt, szinte minden országban van tiltás, csak a szempontok vagy a hozzá tartozó „reklámok” mások. Van, ahol a gyerekvédelmet, van ahol az állam védelmét, van ahol pedig csak a szerencsétlen felhasználók védelmét hirdetik, majd zárják le a kapukat. Ezt mindenki maga döntse el, hogy ez mikor kinek jó.

A poén akkor van, amikor átesünk a hintaló túloldalára, és olyan oldalak is tiltásokra kerülnek, ami nem árt, vagy akár árthat is, de senki nem veszi komolyan. Törökországban a legnépszerűbb letiltott oldal a youtube.com. Az indok, hogy államellenes videók is láthatóak. Ami biztosan van (hol nincs), meg a népszerű sorozatok másolatának is kétségesek a szerzői jogai. A törököket valószínűleg inkább az utóbbi érdekli, hiszen egy sorozat az mégiscsak sorozat. Nem lehet kimaradni belőle. Isztambul dugója pedig lassan már a Világörökség része is lehetne. Tehát igencsak fontos volt, hogy az emberek elérjék a youtube-ot. Viszont az már egy éve le van tiltva.

Mindez persze nem zavar senkit. Hiszen már az internet kezdete óta népszerűek a kerülőutak, amiket proxy-nak hívnak. Hiszen ezzel lehetett kikerülni, ha a cégnél le volt tiltva egy-egy népszerű (általában ruhamentes „divatbemutatós”) oldal. Bár a proxy beállítása nem nagy kaland, sokan mégsem ismerik. Ezzel együtt kell találni egy jó proxy szervert, ami általában másik országban van, és naponta változik. Így egy youtube videó megtekintése 5-10 perces vacakolással kezdődik, utána meg tajvaniul fog beszélni. Ráadásul a külföldi szerver miatt minden lényegesen lassabb.

De a törököket nem kell félteni. A youtube lezárása után pár nappal máris megjelent a k-tunnel. Ez egy olyan oldal, aminek a címet a gyerekek előbb tanulják meg, mint írni-olvasni. Ide mindenféle trükközés nélkül beírjuk a webcímet, és már be is jutottunk a hátsó ajtón. Egyszerű és gyors. Az oldal tulajdonosa meg degeszre keresi magát a reklámokkal, mert fél Törökország őt használja. E miatt néha kicsit lassú. Sajnos nem lehet vele nagyobb fájlokat letölteni. De más hibája nincs.

A minap pedig megjelent egy új módszer, amit elég csak egyszer beállítani, és mindjárt minden kapu nyitva lesz. A net pedig nem lesz lassabb, nincsenek korlátozások, és semmi se fog különbözni a korábbi állapottól. Ez pedig a DNS beállítás.

A DNS itt nem a dezoxi-ribonukleinsavat jelenti, hanem a Domain Name Services-t. Az interneten minden szervernek száma van. Ez olyan, mint a telefonszám. Pl. 168.34.112.56. Ezt hívják IP-címnek. Ahogy a telefonszámot nehéz megjegyezni, az IP-címet is. És ahogy a telefonnál, ha nem tudjuk az IP-címet, akkor nem találjuk meg azt, amit keresünk. Ezért találták ki a domain nevet. Ez nem más, mint egy szótár, ami tartalmazza a www.internetcim.hu nevekhez tartozó számokat. Így nekünk nem kell a számokat megjegyezni, csak a címet írjuk be. A szerver pedig, akinél a szótár van, az megkeresi a kért oldalt. Ezeket a szótárakat hívják DNS-nek.

Amikor letiltanak egy oldalt, semmi más nem történik, minthogy a DNS-ben átírják a címet vagyis hamis szótárt állítanak össze (állítólag a kommunista időben az angol-magyar szótár is ilyen kozmetikázáson esett át). Így, amikor beírjuk a www.youtube.com-ot, akkor a 74.125.43.138 helyett a 88.255.41.21 címre kerülünk. Ott pedig egy szép üzenet fogad minket, hogy melyik nap, melyik paragrafus szerint lett lezárva a kapu.

Mi sem egyszerűbb ez után, minthogy kicseréljük a szótárt, azaz a DNS-t. DNS-t sok helyen lehet találni, de a spamek miatt egyre gyakoribb, hogy csak az internet szolgáltató hálózatán belülről érhető el. Az utóbbi időben pedig divat lett a DNS szervereket megtámadni, hogy a bank oldala helyett a hackerek lakására vezesse a ügyfeleket. Ezen okok miatt ma már egyre nehezebb DNS szervert találni.
Szerencsére a napokban  Google gondolt egyet és a biztonságra meg sok minden másra hivatkozva kiadott egy szabad DNS szervert. Ez persze azt is jelenti, hogy ha ezt használjuk, a Google pontos képet kaphat az internetezési szokásainkról, ha akar. De a Facebook, iwiw és más nyilvános helyeken már úgyis kitaláltuk a magánéletünket, így ezen már tényleg nem múlik sok. Tehát ha Törökországban youtube-ot szeretnénk nézni, akkor állítsunk át a gép DNS-ét, és akkor nem lesz vele problémánk.

A beállítási útmutató (windows esetén):

 • Start/Beállítások/Hálózati beállítások
 • Itt keressük meg a hálózati csatlakozót. Kábel vagy wifi (a 1394 nem jó), majd jobb klikk, Tulajdonságok.
 • Az Általános fülben vagyunk, ahol láthatunk középen egy kis ablakot, mindenféle ijesztő feliratokkal is hieroglifákkal, piktogramokkal.
 • A szőrnyikék között keressük meg az Internet Protocol (TCP/IP) nevezetűt, majd kattintsunk rá (bal klikkel) és az ablak alján válasszuk a Tulajdonságok.
 • Újabb rémes ablakba jutottunk. Ennek az alsó harmadában van egy hosszú felírat egy rádiógombbal: A következő DNS kiszolgálócímek használata. Ezt kapcsoljuk be, majd (tehát ne automatán legyen), majd írjuk be a felső mezőbe: 8.8.8.8 az alsó mezőbe pedig 8.8.4.4
 • Nyomogassuk az OK gombokat addig, míg elfogynak az ablakok
 • Készen is vagyunk
 • Most már nyitottak lesznek a lezárt oldalak. Persze nem mind, előfordulhat, hogy más oldalak lesznek tiltottak, és akkor folytatódhat a csiki-csuki

Vissza is tértünk az elejére: internet – korlátlan szabadság. 🙂 Most már tudjuk, mi az első dolgunk, ha beülünk egy internet kávézóba akár Isztambulban, akár máshol Törökországban. 🙂

6 Replies to “Varászszó, ha le van tiltva egy internetes oldal: DNS: 8.8.8.8/8.8.4.4

 1. Hat ezt én ugyanugy megcsinaltam, ahogy leirtad, de nem müködik..::(((( A fenti anonymusnak meg üzenem, hogy nyugodtam irja ki a nevét, ez az oldal mar egy csalad….
  Alanyaban télen csak 3-4 magyar van, most abbol 2 haza is megy decemberben, de nyaron…… mar azt varom, mikor kezdenek az ujsagosok magyar ujsagot arulni…….:::)))))

  1. Itt vannak további címek, amiket lehet DNS-nek használni:
   208.67.222.222
   208.67.220.220

   vagy pedig:
   208.94.147.150
   208.94.147.151

   Sajnos egyik sem 100%-os. Általában a legjobb a 8.8.8.8/8.8.4.4-es. De az a Google publikus DNS-e. És elég keményen cenzúráz.
   Sokszor pedig nem a török oldalon van a hiba.
   Próbálkozni kell, és reménykedni. 🙂

   Tapasztaltabbaknak ajánlom, hogy van olyan program, amivel a proxit lehet cserélgetni. Szintén hasznos cucc, de a DNS csere után nem lassul be a net.

   Az Alanyas kollégád még akkor írt, amikor macerás volt a bejelentkezés a régi bloggba. Reméljük, hamarosan megint erre jár, és kiderül, hogy szomszédok vagytok. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük