Mudanya, ahol a törökök függetlenek lettek

Mudanya. Egy kellemes kis tengerparti város. Nincs frekventált helyen, nincs semmi különlegesség. Mégis az összes török gyerek megtanulja a nevét.
Mi Trianonnak hívjuk azt, amit ők Mudanyanak. Mindkét helyen az első Világháborút lezáró békenyilatkozat aláírása történt. És bár sok a hasonlóság (még az évszám is), a különbség mégis érezhető. Míg a magyarok Franciaországba mentek, addig a törökök otthon várták a franciákat, angolok, olaszokat és görögöket. Ezek után nem kell mondani, hogy sok minden másképpen alakult, még annak ellenére is, hogy az Oszmán Birodalom rengeteg területet vesztett.

Wikipédia – Törökország felosztása a Sèvres-i békeszerződés alapján

A térképen jól látható, hogy Törökországból a tervek szerint alig maradt volna valami (de ismerős). Viszont Atatürk és csapata szembeszállt a szövetségesekkel, és kihajították őket az országból. Természetesen voltak még engedmények, megállapodások (egyik ilyen értelmében a Görögországi törökök Törökországba térhettek, cserébe a görögök is hazamehettek), de lényegében a törökök lakta területet sikerült megtartaniuk, Törökország független, szabad állam lett. Ennek a jelentőségét legjobban akkor érthetjük meg, ha megnézzük a szomszédokat (Irán, Kazahsztán, Grúzia), vagy akár az, hogy sikeresen kimaradtak a Világháború második epizódjából.

Így lett híres kisváros Mudanya.

A település a szokásos Anatóliai tengerparti forgatókönyv szerint fejlődött. Minden ilyen, vagy a görögök alapították, vagy elfoglaltak egy korábbi falvat és azt mondták, ők alapították. Tény, hogy az ilyen helyeken a történelem legalább 6000 éves. A görögök voltak az egyik olyan civilizáció, melynek komolyabb befolyásuk volt. Aztán persze jöttek a rómaiak, a bizánciak, a szelcsukok, majd az oszmánok. Közben ez a kisváros halakat fogott és olívabogyót szedett. Helyzeténél fogva mindig is egy jó összekötő volt Isztambul és Bursa között, de végül sose lett belőle komolyabb nagyváros.

Talán ennek köszönheti, hogy a történelmi belváros nem sokat változott az utolsó évtizedekben. Így ez egy remek hely, ahol a 19. századi török építészetet megtekinthetjük. Ha valaki Bursabol Isztambulba megy hajóval, vagy fordítva, akkor érdemes 1-2 órát eltölteni itt és sétálni a régi stílusú házak között. Érdemes benézni abba a házba is, ahol a békeszerződést aláírták. Nagyon hangulatos. És minden közel van.

A ház, ahol aláírták a békeszerződést (Mudanya Mütarekesi)

Térkép.
Fényképek.

2 Replies to “Mudanya, ahol a törökök függetlenek lettek

  1. ezt az infot nagyon köszi, legközelebb könnyebben tudom magyarázni nekik a mi történelmünket, mert tudom már a város nevét, így egy szóból is érteni fogják, amit eddig 20 percig ecseteltem. V.H.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük