Karácsony Isztambulban – 1. rész

Isztambulban a Karácsony más. Ilyen talán sehol a világon máshol nincs is. Mondjuk Isztambul tele van olyan dolgokkal,a mi sehol máshol nincs. De mégis…

A Karácsony több szempontból is érdekes, furcsaság. Törökországban a lakosok 99% muszlim. A maradék 1% (ami még így több százezer embert jelent, vagyis néhány kisvárosnyit) pedig keresztény, vagy zsidó. A keresztények az egyszerűség kedvéért még további csoportokba tartoznak: keleti keresztények (azt hiszem ők a görög keresztények), ortodoxok (vagy ők), örmények, de mintha még római katolikusok is lennének. És a legtöbb persze Isztambulban él. Más szóval, laknak itt örmények, görögök és olaszok leszármazottai, akiknek a saját vallásuk is itt van. Miért is érdekes ez?

Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy hatalmas Római Birodalom, ahol miközben még vígan dobálták a keresztényeket az oroszlánok elé, addig a keleti határ túloldalán, az Örmény Birodalomban (Arménia) már államvallás volt a kereszténység. Így ők még az előtt lefektették az alapokat, hogy a Rómaiak, Bizánciak (és később még sokan mások) beleszóljanak. Ők, éppen ezért a karácsonyt január 6-án ünneplik.
A Római Birodalom felbomlása után is még egy darabig a január 6. ünnepeltek, de egyre inkább a december 25-én lett a tánc és a mulatság napja. Mígnem elérkezett az Egyházszakadás, majd a naptárreform. Ekkor kiderült, hogy jól benéztük a csillagokat, néhány nappal lemaradtunk. A nyugati oldalon ezt pár napos korrekcióval kiküszöbölték, míg a keleti részen csak azért sem. Persze mára már ott is megtörtént a naptár korrekció, de a hagyományok megmaradtak. Vagyis náluk a december 25. most már január 7-re esik, így a Karácsony is. Az örményeknél viszont sose történt meg az ünnepi korrekció, mert az eltelt évszázadokban túl nagy volt a káosz a köztük és Európa közötti területeken.

Na tehát, eddig van nekünk december 25, január 6 és január 7. Meg jöttem én a december 24-el. Viszont a jóból a törökök sem akarnak kimaradni, és náluk van az újévi ünnep. Eredetileg a muszlim holdnaptárban az újév máskorra esett. Ráadásul a naptár 10 nappal rövidebb a mi naptárunknál, vagyis az új év minden évben előbb kezdődik. Viszont Atatürk naptárreformja óta Törökország is az európai időszámítást használja, azóta van újévi mulatozás. Ami pedig december 31.
A törökök pedig nagyon szeretik a díszes dolgokat. Főleg ha azok villognak, meg még csoki is van a láthatáron. Így aztán a Karácsony nem is, de a vele járó felhajtás szépen lassan bekerült a törökök életébe is.

Az utcák tele vannak mikulás-, karácsonyfa-, díszek-, és rakétaárusokkal. Az üzletekben újévi akciók és leárazások vannak. Mindenhol feldíszített fenyőfa. A Tv-ben mindenhol fenyőágak, csillagszórók, gömbök, és még ki tudja mik vannak. Olyan ez, mintha a gyerekeket ráeresztenénk a játékboltba, ahol viszont nem tudnak választani, így inkább elvisznek mindent.

Tehát most már ott tartunk, hogy a Karácsony (és újév, törökül yilbaşında – évkezdet) nemcsak december 25-én, hanem 31-én, és január 6-7-én is van. Sőt, igazándiból sose ér végett.
Január 20-án a török szomorúan néz a 80.000 égős karácsonyfadíszre, amit az ajtóra, az ablakra, a kapura, a tetőre, a kerítésre, a kertbe, a fára, a macskára, a hajóra, a boltba, és mindenhova tett, ahova csak lehetett: Ez olyan jól néz ki. Még maradhat pár napig
Így lehet augusztusban is angyalkákat és égősorokat látni Isztambulban.

Ezzel még nem ért végett… 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Karácsony Isztambulban – 1. rész, 7.7 out of 10 based on 3 ratings
 

5 Replies to “Karácsony Isztambulban – 1. rész

 1. ezt is meg kellene néznem. az augusztusi angyalkákat.viszont tudom mit kapsz karácsonyra. egy füzetet, amiben gyakorolhatod a muszlim és a muszlin közötti különbséget. egyszer úgyis megtanítom neked 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nem zavarja a vallásos embereket Törökországban, hogy egy keresztény ünnep körül ekkora felhajtás van? Vagy úgy állnak hozzá mint nálunk Valentin-nap, Halloween-hez, hogy hülye amerikai ünnep amit csak a kereskedők élveznek?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Kata: ajaj, a történelemben volt már példa tömeges emberégetésre egyetlen betű miatt…A hibát mindenesetre kijavítottam. :)Melinda:Törökországban (pontosabban az Oszmán Birodalomban) a kezdetektől fogva vallásszabadság volt. Abban az időben, amikor Európában reformáció-ellenreformáció meg más vallási okokból emberek tízezrei haltak meg. Kolombusz idejében is még vidáman égtek a máglyák, holott az 50 évvel Konstantinápoly eleste után volt, és akkor már birodalmuk volt az Oszmánoknak.Ennek történelmi okai is vannak. Anatólia (Kis-Ázsiai) ritkán volt egységes, még ritkábban volt egységes vallásilag. Amikor az Oszmánok egy kicsi törzsből elkezdtek birodalmat építeni, akkor még sámán vallásúak voltak (állítólag nekik is turul volt a totemjük). Körbe viszont volt keresztény, keleti keresztény, örmény, iszlám, zsidó, de még hindu is, és persze más sámán törzsek. Így mindenképpen engedni kellett a más vallásnak, de ez nem is volt idege tőlük.Persze voltak néha-néha kilengések, meg egye ha a szultán a kalifa is egyben, akkor illik neki is és a környezetének is az iszlámok követni, de alapjaiban ez még ma is meg van, és szerintem sokáig meglesz.A törökök tényleg nagyon kedvelnek és befogadnak más népeket. Amiket hallani lehet néha (pl. görög-török ellentét) az csak politikai szinten van. A görögök és a törökök nagyon jól tudnak együtt énekelni és táncolni, ki-ki a saját nyelvén, ugyan arra a zenére.Így a karácsony sem zavarja őket. Fel van díszítve a város (de úgy, hogy csak na), amiben lehet gyönyörködni.A magyar Valentin nappal az a fő gond, hogy nekünk már volt egy Bálint napos ünnepünk, amit kiszorított egy agresszív üzleti politika. Nem az ünnepet hozták hanem csak az üzletet.Ennél még rosszabb a Haloween, ami viszont egy teljes más ünnep. Az elveszett családtagokról, ismerősökről való megemlékezéshez sehogy sem kapcsolódik a tökökkel való rohangálás. És semmi okunk nincs is átvenni. A végén még a Függetlenség napját is ünnepelni fogjuk?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 4. A tökös dolog még csak-csak. Anyuék gyerekként faragtak tök lámpást. Na de a többi… A Függetlenség napján már én is gondolkodtam:DDDDAkkor tök jó, hogy így elfogadják. A magyarok nagyobbik része mindenkit utál valami miatt… Elgondolkodhatnának, hogy van miért a törököket csodálni. Neked pedig külön köszönet érte, hogy ezt közvetíted felénk!!!!!!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Nagyon szívesen. :)De tényleg, a vallási különbségek annyira természetesek. Pl. most van az Isztambul2010-kulturális főváros reklám mindenhol. Ebben is szerepel, hogy templom (keleti és nyugati), zsinagóga és mecset együtt van és egyformák. Erről már kezdtem írni egy postot. A szomszédos utca ugyanis tényleg ilyen, hogy mindhárom megtalálható. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .