Új év, új líra

Nyakunkba hullott az új év, mint ahogyan a hó is. Kívánok mindenkinek éppen ezért mindenkinek sok nevetős napokat ebben a 2010-ben is, ami már előre is kalandosnak tűnik.

Új évet indítottunk, ami mindjárt egy újdonsággal kezdődik, mégpedig, hogy új a török líra. Vagyis az új lett régi. Vagyis inkább izé… Ez nem is olyan egyszerű.

Az egész még 2005-ben kezdődött, amikor a régi lírát elkezdték lecserélni az újra. A régi líra igencsak sokat veszített az értékéből, ezért kellett lecserélni. Hat darab nulla került eltörlésre. Vagyis ami korábban 1000000 volt, abból lett 1. Pontosabban egymillió (régi) líra lett egyetlen új líra. Ez is volt a neve: Yeni Türk Lirasi (YTL).
Pedig a törökök de sokat mókáztak vele előtte:
– Lehet, hogy neked van néhány euród, de nem jutsz vele semmire. Viszont én már pár lírával is milliomos vagyok.

A pénz kinézetre nem változott sokat. Minden ugyan úgy nézett ki, csak éppen a nullák hiányoztak. Persze az emberek továbbra is a régi formában beszéltek:
– Kérek egy pogácsát.
– Egymillió lesz.

Azóta eltelt néhány év, pontosan 5. Vagyis éppen ideje volt már, hogy megint legyen valami változtatás. Új pénz lett még 2009-ben. Csakhogy a régi volt az új, az új pedig nem lett új.
Az új pénz neve Török Líra (TL) lett. A régi pedig, aminek Új Török Líra a neve, kivonásra került. A határidő 2009. december 31. volt. 2010 január 1-től már csak az újmentes, azaz a török lírát fogadják el. Persze egy darabig még bankokban be lehet váltani. De van aki az egyszerűbb módot választja: rásózza a turistára.

A bal oldali az régi líra, aminek a neve új líra. Elegáns, klasszikus kinézettel.
Jobbra pedig az új líra, aminek a neve simán csak török líra. Díszes, törökös stílussal.
A jobb oldali nem fényesebb, hanem csak így sikerült megvilágítani. 🙂
Tehát mostantól, ha új lírát látunk, akkor az a régi. Ne fogadjuk el! Csak olyat, ami újmentesen új, nincs rajta a Yeni felírat. Ha nem vagyunk biztosak, akkor nézzük meg az évszámot, ami 2009. vagy újabb.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Új év, új líra, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .