Elkeződött – Isztambul 2010 – Európa Kulturális Fővárosa

Szakadó esőben, és még inkább szakadó hóban (ez a jó a déli mediterrán városokban) hatalmas tűzijátékkal, kezdődött az Isztambul 2010 – Európa Kulturális Fővárosa megnyitó ünnepség. És vele együtt persze az egész éves rendezvénysorozatok is

A tűzijáték nemcsak a megnyitó elején, és a végén volt, hanem közben is elég gyakran, több helyszínről is lövöldézték a rakétákat. Mintha mindent idehoztak volna, amit csak a kínai raktárakban találtak. Legszebb természetesen az Aranyszarv-öbölnél volt, de a Boszporusz több pontján is szép látványban gyönyörködhettek azok, akik tudták, honnan lesz a legjobb. A TV mindenesetre tudta.

A programok több helyszínen voltak, az adott hely igényeinek és stílusának megfelelő megfelelő koncerttel.  Kadıköy kikötőben pl. a Mor ve Ötesi együttest hallgatva didereghettünk (de legalább benne voltunk a TV-ben 2 pixel erejéig), ami inkább a metál kategóriába tartozik.

Taksim téren viszont Tarkan csalogatta az ifjú hölgyeményeket. Pedig az a hír járja, hogy…na de az mindig így van azokkal az énekesekkel, akikre sikoltozva ugrálnak tinilányok.
Az viszont biztos, hogy a Taksim tér volt a leglátványosabb. Egy tűzszínházat állítottak fel, ahol láva emberkét adták a műsort nem kis hang és látványeffektekkel. Az biztos, hogy ők nem fáztak.

Az Aranyszarv-öböl és a Sultanahmed volt az a helyszín, ahol a tradicionális kultúra megjelent. Így népzene és néptánc is bőven akadt. Zárásként, még a tűzijáték előtt keringő derviseket is láthattak, akik arra jártak. Legérdekesebb a női szereplő volt. Ugyanis bár semmi nem tiltja, a keringést a kizárólag a férfiak szokták végezni. Ráadásul mindezt Isztambul vallási központjában, ahol pár perce még a fejkendős lányok pogóztak mindenképpen egy olyan esemény, amiről még sokáig fognak beszélni.

Minőségben nem volt hiány a többi helyszínen sem. Ilyen hírességek léptek fel, mint Nil Karaibrahimgil, Kıraç és Zara.

Képekért ajánlom a Hurriyet oldalát

(Forrás: Hurriyet)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Elkeződött - Isztambul 2010 - Európa Kulturális Fővárosa, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .