Megérkezett a tél Törökországba (ismét)

Miután egész Európát ellepte a hó, lassan-lassan eljutott Isztambulba és Törökországba is. Ez akár a szimbóluma is lehetne az EU csatlakozásnak, hogy előbb-utóbb mi is bejutunk. 🙂

Persze azért ha jobban megnézzük, a hó egyáltalán nem ritka Törökországban. Sőt, egyes régiókban már Október közepétől volt hó (ezzel meg is előztük Európa nagy többségét, amivel megint lehetne párhuzamot vonni az EU-val). Meg tulajdonképpen az is egy nagy kérdés, hogy Isztambul melyik részén kell leesnie a hónak ahhoz, hogy már azt mondjuk, tényleg itt a tél. Ugyanis Isztambul egyik részről hatalmas (mint Budapest-Szeget távolsága), másik részről pedig hegyes-völgyes, ami azt jelenti, hogy a dombok átlagosan 150 m-el vannak a tengerszint felett, de azért nem ritka a 300 m sem. Így aztán hiába meséli az Ali az a haveroknak, hogy reggel alig tudott kiállni a minibusszal mert jeges az út és hó van mindenhol, mert a többiek csak legyintenek és azt mondják, hogy nálatok még akkor is hó van, amikor mi a tengerben lubickolunk.

Isztambulnak egyébként is pontosan olyan kaotikus az időjárása, mint a közlekedése. Van benne logika, csak annyira mélyen, hogy sehol senki sem találta meg. A Boszporusz pedig annyira jól belekavar az egészbe, hogy gyakran az európai és az ázsiai oldalon más évszak van. Bár ez néha a kisutcákkal is megtörténik: egyikben süt a nap, a szomszédos utcában meg szakad az eső. Közte pedig ott a hegy. Vagyis valaha ott volt, de most már nem lehet megtalálni a betondzsungelben. Csak sejteni lehet a helyét, mert a szupermarket után mindig elfordul a felhő jobbra. Bár az is lehet, hogy csak beugrott egy kis sajtért…

A mostani eset azért különleges, mert most viszont komolyabban van hó. Najó, azért ezt még nem szoktuk a komoly kategóriába sorolni, csak itt is olyan, mint Budapesten: megjelenik az úton fél milliméter hó, ami arra sem elég, hogy legalább az aszfalt fehér legyen, és máris megáll a forgalom. A Rádió meg a TV meg az illetékesek pedig dobálóznak a rendkívüli és váratlan és hasonló szavakkal. Mintha már ott tartana a globális felmelegedés, hogy a hó csak a sci-fi filmekben fordulhatna elő.

A gyerekek nagyon várják, hogy egy kicsit több hó essen, mert akkor rendkívüli iskolaszünetet rendelnek el. A hirtelen keletkező szabadidőben pedig lehet nagymama tepsijén szánkózni (szánkózásra alkalmas hó 3-4 évente van és csak pár napig, így semmi értelme szánkót venni, majd rakosgatni. A nagyi meg amúgy sem jó hosszútávú sprintben, hiába a fenyegető fakanál).

És is várom, hogy legyen valami normális mennyiségű hó, és akkor lehet hóembert építeni, meg szépeket fényképezni. Egyenlőre még az AyaSofián is alig van hó, ellentétben Edirne városával, ahol jó kis tél van.

Egyenlőre csak egy kép van Isztambulról, a Hurriyet újságból. Ha lesz több, akkor rakok fel saját képeket is. Addigis nézegessétek Edirnét is. Fogok arról is írni, mert hangulatos kisváros. 🙂

AyaSofya. Ennyi hó már nincs előtte. Forrás: Hurriyet
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Megérkezett a tél Törökországba (ismét), 10.0 out of 10 based on 1 rating
 
  • Nincs hasonló bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .