Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltómúzeum

Híres magyarok, ki a nagyvilágban is híresek. Sokan Törökországban (az Oszmán Birodalomban) tevékenykedtek.
Egyik legkorábbi, akit ismerünk, egy magyar ágyúöntő volt, aki Konstantinápoly ostrománál ágyukkal látta el a szultánt. Igaz, az ágyuk abban az időben nagyon kezdetlegesek voltak, és a várost el sem találták. De legalább mindenkire a frászt hozták.
Vannak, akik ismertebbek: Kossuth, Bem Apó, Rákóczi, stb…
És olyan is van, aki nagyon ismert, és nagy tiszteletnek örvend: Gróf Széchényi Ödön. Pontosabb nevén: Széchenyi Ödön György István Károly török császári pasa. Ő volt az egyetlen nem muszlim, aki ilyen magas címet kapott.

Széchenyi Ödön, oszmán egyenruhában
(forrás: Wikipédia)

Ödön Pasa, ahogy Isztambulban mindenki hívta, azzal vívta ki ezt az igencsak megtisztelő rangot, hogy megalakította a tűzoltóságot.

Akkoriban Isztambul tele volt faházzal. És tűzvésszel. Már-már olyan gyakoriak voltak a tűzesetek, hogy helyi látványosságnak is kezdtek unalmasak lenni. Pedig volt tűztorony is, de az is többször leégett, hiába volt kőből.
A tűz nem válogatott. Egyformán égett le lakóház, iroda és követség is. Ennek persze a külföldiek annyira nem rajongtak, így megpróbálták a szultánt rábeszélni, hogy alkossanak tűzoltó csapatot. Akkoriban Széchenyi Ödön már ismert volt Európa-szerte, hiszen a magyar önkéntes tűzoltásokat olyan jól megszervezte, hogy annak híre mindenhova eljutott. A nyugatiak őt ajánlották a szultánnak. Viszont az orosz követség is leégett, és az oroszok szerették volna, ha inkább az ő embereik küzdenek a lángokkal (ennek valószínűleg politikai okai is voltak, hiszen az oroszok és a törökök évszázadokon keresztül ott szúrták egymást hátba-szembe, ahol csak tudták). Az oroszok összeállítottak egy csapatot, és bemutatót tartottak a szultánnak. De Széchényi Ödön is megmutatta, mit tudnak a magyarok! Ez annyira megtetszett az oszmánok vezetőjének, hogy rögtön felkérte a tűzoltóság megszervezésének.

A törökök nagyon hálásak voltak annak, hogy végre eltűntek az állandó tűzvészek. A jól szervezett csapat, és persze a megelőző tevékenységek (tűzfalak a faházak közé, stb…) megtették a hatásukat. Így az isztambuliak szombat esténként a menekülés helyett más program után nézhettek.

Széchényi Ödön emlékét sok helyen megtaláljuk Isztambulban. A Feriköy temetőben, Fatih negyedben a Macar Kardeşler Cd. (Magyar testvérek u.), és még egy múzeum is van: a Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltómúzeum. (Kont Széchényi İtfaiye Müzesi – İtfaiye Caddesi No: 9 Fatih, Isztambul)

A múzeumbejárat.
(Forrás: Istanbul burada)

Ebben a múzeumban láthatjuk, milyen felszereléssel kezdett neki Széchényi Ödön a tűzoltóságnak, és hova fejlődő mindez mára. A múzeum szombat és vasárnap kivételével 08:30-16:30-ig van nyitva.

Ajánlott link: Széchényi Ödön – Wikipédia bejegyzés.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltómúzeum, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltómúzeum”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .