Hogyan lett Ankara Törökország fővárosa?

Törökország fővárosa nem Isztambul, bármennyire is úgy tűnik. A valódi főváros Ankara. Holott a gazdaság, a kereskedelem, az ipar, és maga az élet is továbbra is Isztambulban zajlik. A központ kitartóan a Boszporusz két partján van. Akkor mégis mi történt?

Isztambul, ha katonai szemmel nézzük, akkor stratégiai fontosságú. Ezt már az ókorban is hamar felismerték. Ezt azóta tudják és használják a helyi lakosok, amióta sikerült olyan hosszú láncot készíteni, amit ki lehetett feszíteni keresztbe. Így a halászok néha a nagyobb halak mellett kereskedőhajókat is kifoghattak.

 Részlet a Nagy Láncból, háttérben a használati utasítás.

Ilyen láncot ma már mi is vehetünk a bazárban, hogy otthon mi is kifeszíthessük mondjuk a Duna fölé.

Az Oszmán Birodalomban ezt a technikát tovább fejlesztették. A láncot a Boszporusz bejáratánál feszítették ki, míg a csatorna mentén a rejtett ágyúkból remekül lehetett a hajókat lőni, a megfelelő irányba kergetni.

Még az első Világháborúban is működött ez az ősi technika. Akkor egész hálórendszert rejtettek el a tenger alján, amiből esténként bőven lehetett a tengeralattjárókat kifogni.

Csakhogy, annak ellenére, hogy Isztambult sikerült megvédeni mind vizen, minde szárazon, az ellenség mégis elfoglalta. Mégpedig amikor az Oszmán Birodalom elvesztette a háborút. Akkor letették a fegyvert, és az angolok meg a franciák egyszerűen behajóztak a városban.

Viszont míg a fővárosban a szövetségesek sakkban tartották a szultánt, addig Atatürk az ország belsejében vígan szervezte az ellenállást. A hegyek között a törökök voltak otthon, és sorra sikerült visszaverni az angolokat, franciákat és a görögöket.

Ankara egy tipikus anatóliai kisvárosként fejlődött. A szokásos történelmet élte át: járt itt mindenki. Hettiák, görögök, rómaiak, szeldzsukok, bizánciak, törökök, stb… Ennek ellenére semmi különös nem volt. Kivéve, hogy stratégailag nagyon jó helyen fekszik. Atatürk ellenállásának hamar itt lett a központja. Annak köszönhetően pedig, hogy a tenger messze volt, és vele együtt a szövetségesek is, a török parlamentet is el tudták indítani, miközben Isztambulban még mindig az volt a kérdés, mi is legyen a szultánnal.

Így a Török Köztársaság megalakulásával Atatürk, aki egyébként is kiváló hadvezér volt, mindenképpen meg akarta tartani a stratégiai biztonságos pozícióját a fővárosnak. Ankara igazi fejlődése is ekkor kezdődött.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Isztambul nem tudná magát megvédeni egy ellenséges sereggel szemben. Egészen biztos, hogy a katonák között hamar megjelenne pár török aki így szól:
– Hello my friend! Olcsó! Adok neked hármat…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (11 votes cast)
Hogyan lett Ankara Törökország fővárosa?, 8.5 out of 10 based on 11 ratings
 

2 Replies to “Hogyan lett Ankara Törökország fővárosa?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .