Kalandok Isztambulban és Törökországban.

Véget ért a tél, már többször látunk napot, mint esőt. Sőt, a tengerre a delfinek is megérkeztek. Azaz lassacskán kezdődik a turistaszezon.Mi sem mutatja mindezt jobban, hogy privátban egyre több és több e-mail érkezik kérdésekkel. Éppen ezért egy új sorozatot indítok, ahol az általános információk mellett megpróbálok sok más érdekes és hasznos tanácsot is adni. Mindez persze ne akadályozzon meg senkit abban, hogy további kérdésekkel bombázzon. 🙂

Azt azért mindenképpen még az elején szeretném fixálni, hogy amiket írok, elsősorban tapasztaltabbaknak, talpraesetteknek és kalandvágyóknak írom. És nem szeretnék alapvető dolgokra kitérni (pl. miért ne hadonásszunk baltával a repülőn), hacsak az nem fontos.

Másik fontos, hogy mindezt a szabadidőmben írom. Engem nem támogat senki, nem kapok jó kis kenőpénzeket, ha egy helyről jókat írok. Minden ajánlás olyan, ami szerintem jó vagy érdekes.
A szabadidőhöz az is hozzá tartozik, hogy abból azért eléggé kevés van. Éppen ezért biztosan nem fogok hosszú történelmi leírásokat adni egy-egy épületről, vagy másról. Inkább annyit, hogy abból mindenki el tudja dönteni, hogy a drága turistaidőből érdemes-e rászánni. Annak meg semmi értelme, hogy más oldalakról másolgassak át, akik valószínűleg eme cselekedetem egy vállveregetéssel értékelnék, miközben egy lapát is van a kezükben. Bízom benne, hogy akinek felkeltettem az érdeklődését, könnyen megtalálja a további információkat. Persze lehetőség szerint megpróbálok minél többet nyújtani. Én is utálom, amikor úgy kell összekapirgálni a fontosabb dolgokat…. 😛

Első alkalommal az alapokat írom. Ennek többsége még megtalálható az utazási irodáknál is, de azért erre is szükség van.

Törökországba, és Isztambulba elsősorban repülővel érkezünk. Kalandosabbak jöhetnek vonattal vagy busszal is. Többnyire tényleg inkább kaland miatt érti meg a busz vagy a vonat, mert ha eléggé hamar veszünk repülőjegyet, akkor sokkal olcsóbb. A repülő pedig alig 2 óra csak. Annyi mint hétfő reggel eljutni az Örs-vezérről dél-Budára…
Persze lehet még hajóval is jönni, ami viszont tényleg jó móka lehet. Isztambulba a tenger felől érkezni csodálatos.

Törökországba vízum szükséges. EU ide vagy oda, nekünk magyaroknak kell vízum. És mi csak 30 napra kapjuk meg, ellentétben más EU-országokkal. Aki Erdélyből származik, és van román útlevele, akkor érdemes azzal próbálkozni, mert ha jól emlékszem, akkor olcsóbban kap több napot.
A vízumot megvehetjük a budapesti Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén is. De itt elsősorban akkor ajánlott, ha valami extra vízumot szeretnék. A reptéren mindet sokkal egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban elintézhetünk.
A vízum legutoljára 15 euró volt (2009. november – mióta nekem nem kell, mindig elfelejtem megnézni). Ezt lehet dollárban (20), angol fontban (10) vagy török lírában (fene tudja) is fizetni. Érdemes az aktuális árfolyamot nézni, hogy a dollár vagy az euró a jobb nekünk. A líra biztosan mindig a legdrágább.
További információk itt.
Még további: A Magyar köztársaság Főkonzulátusa – Isztambul

Ha már előkerült, akkor lássuk a PÉNZt!

1 TL (török líra) – 130 HUF (néha 128, gyakrabban 135)
1 TL – 100 kuruş

Isztambul fejlett ország. Sokkal inkább, mint elsőre gondolnánk. Szinte mindenhol lehet kártyával fizetni. Sőt, a kártyás fizetés náluk messze fejlettebb, mint sok európai országban (bővebb itt). Így elvileg sok helyen fizethetünk Visa vagy MasterCard-al. Najó, persze pogácsát nem illik kártyával fizetni, sem pedig az utcai halásznál. Sajnos viszont vagy a magyar bankokkal van gond, vagy pedig a nemzetközi rendszer úgy vacak, ahogy van. Nem minden helyen működnek a magyar kártyák (ez sok más európai országban is így van). Így fel kell készülni arra, hogy azért legyen nálunk készpénz.
Ha nem akarunk váltani, akkor legjobb az euró. Ezzel tényleg mindenhol fizethetünk. Jelenleg, ebben a pillanatban 1 euró 2.05 líra. Fél óra múlva más lesz, de nagyjából 2:1-arányban számolhatunk. A törökök jobban szeretik, ha euróban fizetünk, mint lírában. A készpénz is mindig előnyt jelent a kártyával szemben. Ezekkel sokkal jobban lehet alkudni.
Nekem a legjobb megoldás a következő lett: Magyarországon az Unicredit bankban nyitottam a számlát, mert náluk az ATM használat ingyenes. Azaz akár 10 lírát is kivehetek extra költségek nélkül. A váltás sem ross, leszámítva, hogy a rendszer valami extrém pocsék. Kiveszek 100 lírát, kapom az SMS-t, hogy 13000 forint. aztán kiderül, hogy 4-5 nap (munkanap) után kerül jóváírásra az akkori árfolyam szerint, Vagyis a 13000 forint lehet 12800 és13500 is. Valahogy mindig a utóbbi sikerül…
Törökországban az Unicredit csoportba a Yapı Kredi bank tartozik (kép). Ilyet rengeteg helyen találunk. Ha segítségre van szükség, bármely járókelőt megkérdezhetünk. Tudni fogják, hol van. Ne ATM-et kérdezzünk, hanem kifejezetten a Yapı Kredi-t! Tehát csak ezt a kék automatát kell keresni:

Fontos még kiemelni, hogy 2010. január 1-től az új líra (YTL) nem érvényes. Helyette még újabb, az újtalan líra (TL) a hivatalos fizetőeszköz. Erről bővebben itt.

Bármit is veszünk, mindig próbáljunk meg alkudni. Kivétel ez alól az arany-ezüst-ékszerek-társaság (bár ha sokat veszünk, akkor még ott is elképzelhető), kávé-tea-fűszerek-dohány csoport, benzin, és ami nagyon olcsó (pl. simit – 50 kuruş). Általában az eredeti ár 70-80%-t is sikeresen elérhetjük az alkudozással (bővebben).

Azt lehet mondani, hogy a pszichikai váltóarány 1:100. vagyis ami 1 líra, az kb. 100 forint lenne, ha Magyarországon vennénk meg. Persze a mi zsebünkből 130 fog fogyni, de kb. ezzel a váltással érdemes számolni, hogy megtudjuk, valami mennyire drága vagy olcsó.

Ha valaki odajön hozzánk, bármilyen kedves, akkor se vegyünk tőle semmit. Nem megyünk utána, nem adunk neki kölcsön, de még a cipőnket sem engedjük megpucolni (róluk bővebben). Ezek a nagyon kedves ember legjobban a pénztárcánkat szeretnék. Nem rosszindulatból, és nem fognak leütni vagy ilyesmi, csak addig beszélnek hozzánk, míg végül mindent nekik adunk, és ehhez nagyon is értenek. Legjobb, ha nem veszünk róluk tudomást. A képet látható kedves teaárust pedig meg se közelítsük, még le se fényképezzük. Egy jó hosszú rúddal hessegessük el őket minél messzebbre!

Azt hiszem, nem maradt ki semmi fontos az első kőrből, azaz érkezés, vízum és pénz témakőrből. Ha mégis, akkor írjatok! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Isztambul turistainfo - alapok + vízum + pénz, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Evernote.doClip({title: 'Isztambul turistainfo – alapok + vízum + pénz',url: 'http://isztambul.info/blog/2010/03/08/isztambul-turistainfo-alapok-vizum-penz/',contentID: 'post-1621',suggestTags: 'legjobb írások,pénz,turista,vásárlás',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

14 hozzászólás a(z) Isztambul turistainfo – alapok + vízum + pénz bejegyzéshez

 • Pedig ez a teaárus nagyon szimpatikus:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Érdekesek ezek a törökök, minek kellett 5 év után új pénz. Annak idején 2005-2006 körül is nagy probléma volt, hogy megszívatták a turistákat a régi pénzzel, most meg ezzel fogják majd…Egyébként én voltam vonattal, autóval és repülővel is Isztambulban, a vonat és az autó volt a legkalandosabb.Repülővel meg havonta jártam egy időben pont a 30 napos vízum miatt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • MC: pont ez a gond velük. Kedvesek, rendesek, aztán azt veszed észre, hogy üríted a pénztárcát és közben nem kaptál semmit. Nekem elég sok lírám elment, mire megtanultam :PMiklós: A mostani pénzcsere valójában a bankók felújítása volt. Elvileg politikai okai voltak, semmint konkrétan valami hasznos. De abba a témába nem akarok belemenni.A pozitívum, hogy a köztársaság idejéből raknak rá tudósokat (mérnököt, matematikust, stb…). Persze itt megint lehet vitatkozni, hogy kit meg miért. Én nem bánnám, ha a magyar forinton a magyar Nobel-díjasok lennének, hogy legalább mi ismerjük őket.Én a vízum miatt busszal Bulgáriába mentem át, meg vissza. 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Én Budapestről mentem busszal Isztambulba szófiai átszállással. Kalandos volt, de megérte, és a jövőben is mindenféleképpen a választható lehetőségek között lesz, ha úgy adódik.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 • Egyszer mi is szeretnénk kocsival végigmenni. De az teljesen más, ez egy külön túra. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 • Hűű, nekem mindkettő, az autós és a vonatos is irtó kalandos volt.Az autós azért, mert január 6-án indultunk Budapestről, a pravoszláv karácsony idején. De nem is ez volt a gond, hanem a hóhelyzet Bulgáriában és a jeges lefagyott utak, meg a köd. De ez egy saját blogbejegyzést kívánna, kár, h nem blogolok :)Autóval én tervezem, h megyek az idén, ha ketten megyünk, sokkal olcsóbb, mint a repülő és szeretem a roadtrip jellegű utakat 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Látom, aki nem repülővel jön, mind kalandos utat jár be. :)Egy ismerősöm Isztambulból Budapest fele menet született, Bulgáriában. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Na, ezért nem engednek az x-edik hónap után terhes nőket repülni. Nem tudom, mennyi az x, de szerintem légitársasága válogatja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 • Pedig milyen poén lenne az Atlanti-óceán felett 11.000 m-el születni 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • "Persze lehet még hajóval is jönni, ami viszont tényleg jó móka lehet. Isztambulba a tenger felől érkezni csodálatos."Én az idén nyáron hajóval voltam,és valóban harika volt!Üdv:Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 • Kedves Fezzay,Ez a hajós dolog érdekelne. 🙂 Honnan, hogyan, stb… :)Most látom, hogy az 1 TL-t 130 forintnak írtam. Jó régen volt ez is. Most éppen jól állunk az 1 TL = 140 ft-vel. Pár hete még a 150 köztelében járt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Kedves CyberMacs!Nos hát akkor:Az utazás idén júniusban történt,8 napos volt. Olasz hajóval mentem,amely Európa legnagyobb és legújabb luxus óceánjárója. Az útvonal:Velence(Itália) – Bari(Itália) – Katakolon(Görögo.) – İzmir(Töröko.) – İstanbul – Dubrovnik(Horváto.) – Velence.A hajót minden csütörtökön láthatod az Aranyszarv-öböl bejáratánál,a Galata-híd előtt szokott horgonyozni. Minden évben május 1.és nov.20.között forog a fenti útvonalon. És hát minden totális luxus…Mindehhez képest a hajójegy nagyon olcsó volt: 145.000 Ft/fő,akciósan persze. Csakhát sajnos a jegyre még nagyon sok sallang rájött sajnos…Ettől függetlenül csúcs volt!És ha még a fényképezőgépem sem veszett volna el,5 város látnivalóival tele…További kérdések esetén csak bátran!Iyi geceler:Feyyaz(nem Fezzay) 

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Köszönjük az információkat! :)Bocsi a Z-Y miatt. Ugrálok a magyar-angol-török billentyűzetek között, és már kicsit meg vagyok zakkanva.Készült néhány kép neked! Pár nap, és átküldöm. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Óóóó,ezt nagyon-nagyon köszönöm! Nagyszerű hír,így ébredés után! Ettől szép lesz a napom!Iyi günler!Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


67
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
Isztambul reptéri transzfer
Isztambul reptéri transzfer - A magyarok transzfere Isztambulban

Isztambul reptéri transzfer A magyarok transzfere Isztambulban

Támogasd a blogot!
Süti + GDPR, személyi jogok meg ilyenek

A Web-oldal sütiket tartalmaz (meg néha mi is sütögetünk, de az másik téma). Ebbe belekerülnek ilyenek, mint IP-címek. Amennyiben valakinek van ideje, ezekkel az IP-címekkel lehet vagánykodni. Pl. meg lehet tudni, ki honnan, mikor olvasta a blogot, miket írt, hány pontot adott, meg ilyeneket. Ezen kívül a Google is nyomon követ. Ez pedig olyasmit jelenet, hogy ha elolvasod ezt az oldalt, meg másik oldalt is, akkor ezt össze fogja kötni, és mindenféle következtetéseket von le. Majd olyan statisztikákat lehet lekérni, hogy ezt az oldalt inkább olyanok olvassák, akik homokvárat szeretnek építeni, vagy akik inkább főzőcskézni szeretnének.

Én ezzel nem fogok foglalkozni, mert nagyon nincs rá időm. Amennyiben viszont téged zavar, ajánlom a TOR Browser használatát, vagy valami anonim szűrőt.

Továbbá, ha úgy érzed, hogy a rendszer valamelyik személyes (vagy személyesnek érzett) adatodat tárolja (legyen akár az IP címed), és ezt szeretnéd törölni, akkor szóljál. És közös erővel megtesszük. 🙂

Ha bármi más GDPR, vagy személyi jogi problémád van az oldallal kapcsolatba, jelezd bátran, és valamit kitalálunk rá! 🙂

A pontos idő Törökországban
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!
Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Learn Turkish
turizm bürosu
“tourism bureau”
Kalandtérkép
Isztambul időjárása
Isztambuli szelek
Drone röppenések