Választás külföldön

Külföldön járva sem felejtkezünk meg szép hazánkról, sem pedig kedvenc politikusainkról, akik oly sokat tesznek értünk. Nekünk aztán igazán semmiség a nyaralásból egy teljes napot arra szánni, hogy megkeressük a helyi követséget, konzulátus és elmenjünk szavazni.

Íme a szabályok közül a legfontosabbak kiemelve. Figyelem, aki külföldön akar szavazni, mindenképpen olvassa el a részletes tájékoztatót, amit biztos valami hivatalos helyen meg lehet találni!

1. Bár az országgyűlési választás első fordulója Magyarországon április 11-én lesz, akik külföldön, a magyar külképviseleteken kívánnak választani, azok számára a választás napja április 4. (vasárnap) helyi idő szerint 6 – 19 óra között lesz (tehát itt Isztambulban is!). A második fordulóra a magyarországival egyező időpontban, április 25-én (vasárnap), helyi idő szerint 6 – 19 óra között fog sor kerülni.

2. A választás helyszíne az Isztambuli Főkonzulátus hivatali helyisége!

3. Választásra kizárólag az jogosult, aki előzetesen átjelentkezett az isztambuli választókörzetbe, és ez alapján szerepel az isztambuli választókörzet választói névjegyzékében! (Az átjelentkezést a magyarországi lakóhely szerint illetékes jegyzőnél kell megtenni személyesen vagy meghatalmazottnak adott írásos meghatalmazás útján legkésőbb március 19-ig! Részletek és meghatalmazás minta a csatolt dokumentumokban)

4. A személyi azonosságot a következő dokumentumok valamelyikével KELL igazolnia a szavazni szándékozónak:

a) lakcímet tartalmazó, érvényes magyar személyazonosító igazolvány (azaz a régi típusú személyi igazolvány),
b) érvényes magyar kártya formátumú személyazonosító igazolvány,
c) érvényes magyar útlevél,
d) 2001. január 1-jét követően kiállított érvényes magyar kártyaformátumú vezetői engedély.

A b, c, d pontban felsorolt okmányok azonban csak érvényes lakcímigazolvánnyal együtt fogadhatók el.

Forrás: Magyar Köztársaság Isztambuli Konzulátusa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Választás külföldön, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

4 Replies to “Választás külföldön

 1. Én sem leszek itthon az első fordulókor. Jó dolog ez, hogy lehet szavazni, de nem mindegy hol vagy. Én kb. 3000 kilométerre leszek a legközelebbi konzulátushoz…Neked azért szerencséd van, elmész egyet shoppingolni a plázába és beugrasz szavazni. :DMondjuk, ha pl. vki Antepben van, nem olyan könnyű (vagy olcsó) átruccanni Isztambulba vagy Ankarába.De a lényeg, hogy a lehetősége megvan az embernek. 🙂 (Nem nyavalyogni akartam). 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ugyan már, mit nekünk 3-4000 km, hogy támogassuk kedvenc politikusainkat, akik mindig annyit gondolnak ránk? Főleg a zsebünkre. :PDe szerencséd van, mert Gaziantepben nemrég nyílt egy új Magyar Konzulátus. :)Ezt pont tegnap raktam bele az egyik kommentbe, de majd jövő héten lesz róla bejegyzés is. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. USA (Floridában leszek, és Washingtonban van a legközelebb, ahol lehetne szavazni). Na, jó, hasraütöttem, valójában "csak" 1700 km. De így is sok, hogy csak átruccanjunk családostul. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .