Paradicsomnövesztő project

Kisebb tavaszi takarítás eredményeként megtaláltuk az elveszett vörös hagymát. Itt nem olyan könnyű vörös hagymát találni, ezért nagyon örültem neki, mígnem a zacskóból kiszedve kiderült, hogy ez nemcsak, hogy csírázásnak indult, de egészen komoly kis bokrot is növesztett a télen.

Nosza, a cserepeink többsége úgyis üres, mert nem minden virág élte túl a telet (csak azok maradtak meg, amelyeket egyáltalán nem gondoztuk), így gondoltunk egyet, és elültettük. Az még kérdéses, hogy eztán mit fogunk vele kezdeni. Negyedikben tanultunk valami olyat környezetismeret órán, hogy egynyári, meg két nyári, meg hogy a hagyma egyáltalán nem rokona az almafának. Így ne várjuk azt, hogy majd reggelente az árairól szedjük a friss hagymát… Végső esetben jó lesz kerítésnek a macskák ellen.

Viszont ez adta az ötletet, hogy akkor ültessünk paradicsomot is. A hátsó üveges erkélyünk bármely fóliasátrat megszégyenítene, olyan jól odasüt a nap. Majd egyszer építünk oda egy naperőművet is. Most viszont beérjük a paradicsommal is. Persze ezt valahogy úgy kellene, hogy veszünk palántát (instant paradicsom) oszt csak locsolni kell. Mi azért se így csináljuk.

Fogtam egy paradicsomot, ami úgy szimpatikus volt, ami majd jó lesz reggelinek, és onnan gyűjtöttem magokat.

Ez az etalon. Ha mindent jól csinálunk, ilyen lesz.

A magokat utána szépen megmostam. Persze ez se ment könnyen. Vagyis a magok könnyen mentek a lefolyóba. igazándiból nekünk egyetlen egy paradicsom tő is elég, de ki tudja, melyik fog kicsírázni. Így aztán volt paradicsom kaszabolás (és evészet), mire sikerült elegendő mennyiségű magot összegyűjteni.

Gondolom, Melinda növényprofesszornő már a fejét fogja ennyi bénázás láttán, ezért megmutatjuk, hogy tudunk ám profik (profiknak látszóak) is lenni: A magokat ezután nem a cserépbe raktuk, hanem vattába, hogy ott kezdjük meg a csírázást. Majd a legjobbak kerülnek be a Paradicsomba. Izé… a cserépbe, hogy aztán paradicsomot adjanak…

A paradicsom bölcsőde.

Egyenlőre a lakásban vannak, ahol éjjel-nappal kedvükre hallgathatják a heavy-metal zenét, mert azt már tudjuk, hogy attól nő legjobban a zöldség.

A nemhivatalos naptár szerint pont jókor vágtunk bele eme világrengető vállalkozásba, mert márciusban kell a magot vetni, és majd májusban tudjuk a palántákat kiültetni. Na majd meglátjuk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Paradicsomnövesztő project, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

9 Replies to “Paradicsomnövesztő project

 1. Mindenképp dokumentáld majd a projektet:)A vetőmagot érdemes megvenni, habár az etalon nem rossz, ezt érdemes klónozni. Jó kertészkedést!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nos, nem akarlak elszomoríani de egyrészt nem biztos, hogy azok a magok érettek is (érett pari nemegyenlő érett mag), valamint ha jól rémlik a hibrid parik nem szaporithatók magról. Persze a hibridséget sajnos nem lehet utólag kideriteni, csak ha vetőmagként veszed mert akkor a zacsira rá van irva.Szóval ha rövid időn belül nem kel ki semmi akkor a fenti két eset valamelyike az ok.Mi amúgy nem vattázunk, idén kis keltetőt kaptak (azelött jogurtos pohárban nevelkedtek egész jó eredménnyel)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Sajnos ez a lehetőség is fennáll…. Szerencsére itt eléggé sok a "hagyományos" termesztő, így van remény, hogy valami kibújik. 🙂 Ha pedig nem, akkor marad a sarki zöldséges. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Most arra a smileyra hasonlítok, aki ingatja a fejét és közben két kézzel fogja is:DD Sok sikert a pari keltetéshez!!!!! Az orchideát meg mindig elfelejtem megnézni:( Egyébként ha kitör rajtad a paradicsom ültetési láz (súlyos betegség én is minden évben elkapom:) )ajánlom ezt az internetes oldalt mag ügyben. Én is rendeltem már tőlük.www.tomatogrowers.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. A megyjegyzés kétszer jött, így az egyiket töröltem.Melinda, számítottam valami ilyesmire. 😀 Sőt, legnagyobb örömömre a "jajnekem" kategóriába már ketten is szavaztak. :DKöszönjük a webcímet! :)Nincs abból gond a határon, hogy amerikából jön a mag? Persze eredetileg is onnan jött, csak akkor még mások voltak a szabályok…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. Hát végülis ha nem irják rá hogy "tomato seeds" :)akkor csak egy sima levélnek tűnik. Persze ha átvilágitják akkor érdekes képet láthat a vámos 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. Bocs a duplázásért, de már nem először tréfál meg az oldal. Mo-ról nézve Amerika Eu-n túli országnak számít, csak az elektronikánál kell odafigyelni az árhatárra. Sima levélként jön a cucc. Orchidea, na végre sikerült megnéznem:magas nyálkatartalma miatt jó torokfájásra, 1920-30-as években még szerepelt több európai gyógyszerkönyvben, viszont mostanra szigorúan védett növény, tilos a gyűjtése, és Dioszkoridészes utalás volt még az okoska könyvben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. Köszönjük.Beírtam az orchideát a salephez. Ahhoz képest, hogy védett, nekünk egészen sokat sikerült átpakolni az örök locsolómezőkre. Rengeteget árulnak a virágüzletekben, amelyek időzített bombaként pár nap múlva kipusztulnak….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .