Roxelána

Roxelána nevét elég sokféleképpen írják: Roxelána, Roxelane, Roxalána, Rossa, Ruziac, de magyarul még Rokszolana néven megtaláljuk. Igaz, hogy a török nyelvben, és az oszmán szultánok által használt nyelvben nincs X. Ők a nevét így írták: خرم سلطان, miközben mindenki Hürrem Szultánnak hívta. A szülők viszont az Aleksandra Lisowska nevet adták nekik. Bár a rekordot mégiscsak a hivatalos angol neve vezeti: Her Imperial Majesty The Empress consort Hürrem Sultan of the Ottoman Empire.

A török neve, Hürrem azt jelenti, hogy nevető, míg a Roxelána valószínűleg a perzsa Roshanak (Rhóxané) azaz روشنک szóból származik, ami fényességes szépségeset jelent. Ennek leírása és kiejtése is egy kicsit zavaros. A név Nagy Sándornak köszönhetően lett híres. Ő lehet, hogy egyszerűség kedvéért inkább drágámnak hívta, a másik két feleségével együtt, de Szulejmán aligha szólíthatta így Hürremet, mert akkor a fél hárem ráborul.

Roxenála. Forrás: Wikipedia

Roxelána, azaz Aleksandra Lisowska Ukrajnában született egy ortodox pap lányaként, ami akkor éppen Lengyelországhoz tartozott. Aki még tud követni, szóljon! 🙂
1510 körnnyékén a tatárok rabolták el, majd eladták az isztambuli rabszolgapiacon. Szulejmán egyik barátja vásárolta meg, majd ajándékozta a szultánnak.

Innentől kezdve Roxelána karrierje az egekbe szökött. A nyugati források mindig furcsán értelmezték a háremet, pedig ha belegondolunk, hogy ott válogatok nők voltak összezárva, akkor sok mindent másképpen látunk (A háremről itt található egy nagyon jó leírás). A világtól elzárva igazi hatalmi harc folyt, ahol csak a legravaszabbak maradtak életben. Roxelána pedig mind közül a legjobb volt. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy elérte, Szulejmán a saját fiát kivégeztesse (itt egy nagyon jó mű található, hogyan mozgatta Hürrem a szálakat a háttérben, miközben mindenki csak tette a dolgát.).

Roxelána Szulejmán legkedvesebb felesége lett. Az egyébként ravasz és sziklakemény szultán Hürrem közelében olyan lágy volt, mint a vaj. Így aztán nem kétséges, hogy ki is irányította a birodalmat. Szulejmán a palotát, és a hárem részt kifejezetten neki építette át.

Roxelána nagyon ravasz volt, és gondoskodott róla, hogy a vetélytársakat eltegye láb alól. Minden megtett azért, hogy a saját és fiai hatalmát erősítse. Sok ember végezte zsákban a Boszporusz mélyén. Aki viszont megmaradt, az rajongott érte. Talán ez is nagyban segített, hogy Szulejmán idején volt az Oszmán birodalom a leghatalmasabb.

Ma Roxenála sírhelye, azaz türbéje a Szulejmán Dzsámi melletti temetőben található, közvetlenül Szulejmán mellett. A róla elnevezett fürdő ma szőnyegbolt, az Ayasofya-val szemben van.

Roxenála fürdő – Forrás: Wikipedia

Ajánlott olvasmányok:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Roxelána, 9.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .