Jaj, hát ezek itt nőnek! Paradicsomnövesztő project – 12. nap.

Már túl vagyunk az első héten, sőt!
A blog bejegyzésesi gyakran napokkal előre készülnek, mert akkor reggel lehet kényelmesen teát inni és nem kell izgulni az aznapiak miatt. 😀
Ezért viszont az ilyen projektet nem éppen napra pontosak, de talán a paradicsom nem fog elfutni abban a pár napba, míg megírom és megjelenik. 🙂

Jelenlen a 12. napnál tartunk (megjelenéskor a 13. lesz, vagyis majdnem két hét), és legnagyobb meglepetésünkre elkezdtek a magok nőni. De nem is akárhogy!

7. nap már valami kibújt itt nekünk.
8. nap. Jöttek még néhányan.
9. nap. Még néhányan jöttek.
11. nap. A vatta alatt egész bokor van.
12. nap. Itt tartunk most.

Megtörtént az, amire annyira azért nem számítottunk. Nem csak egy kicsike kis csíra lett, hanem megtámadtak a paradicsom bébik. Most aztán jól benne vagyunk a pácban. Ezekért a növényekért felelősséget vállaltunk, de igazándiból fogalmunk sincs, eztán mit kezdjünk velük. Hogyan, és mikor is kellene cserépbe rakni, meg ilyenek….

Úgyhogy leborulok Melinda botanikus professzornő elé, és kérve kérem a segítségét, hogy akkor most hogyan tovább? 😀

Ha valaki nem bír napokat várni, akkor a legfrissebb képeket itt nézheti meg.

5 Replies to “Jaj, hát ezek itt nőnek! Paradicsomnövesztő project – 12. nap.

  1. Naaa, örülök, hogy kikeltek a magok, ha nem is az összes. Ezeket most egyenként átültetném joghurtos poharakba (nem a török megfelelőjébe = vödör :D)ablakpárkányra velük. Aztán ha már jól megerősödtek lehet direkt naphoz szoktatni őket, és április végével kiültetni a kertbe. Az isztambuli viszonyokat nem ismerem. (Mennyire lehet fagyra számítani egyáltalán. Biztos kretén kérdés, de nem ismerem az ottani fagyos szenteket. Vannak nekik ilyenek? Van ott fagy egyáltalán? ) Ha nincs kert, nincs fagy akkor azt kell megtudni éjszakára hány fokra hűl le az idő. Ha 10-15 fok körül és így is marad, akkor kinn maradhatnak éjszakára is már végleges cserépben. Ezt ti tudjátok már. Kb. pill. ennyi, de lehetne még bonyolítani.:)

  2. Még csak az kellett volna, hogy mindegyik kikel itt nekem. 😀 Arra számítottam, hogy lesz majd 2-3, amiből talán egy megnő, azon pedig lesz egy darab paradicsom. Erre kiderül, hogy egy egész dzsungel fog hamarosan burjánzani…. :DTehát akkor minden egyes magot, vagyis most már csírát, átrakunk egy kis dobozba (nem a joghurtos vödörbe). Mindegyik külön-külön? Akkor valamiből rengeteget kell meginnunk/megennünk. :DAbba már földet rakok, vagy még mindig vattát? Esetleg lehet már egyenesen cserépbe rakni?Bocs a sok kérdéséért, de a legtöbb ilyen tapasztalatom a répa kihúzásában rejlik, és még azt is megtanultam, hogy a kihúzott répa nehezen megy vissza. :DNéha nálunk is van fagy. 50 éve pl. a Boszporuszon voltak úszó jégtáblák. Igaz, mind a Dunáról került ide, bár hogy azt honnan derítették ki…biztos megkérdezték őket. 😀 Tettem ki hőmérőt a blogba, hogy lássátok/irigykedjetek/röhögjetek milyen idő van itt. Ha ez a rettenet idő végre elmegy innen, akkor már jóval 10 fok felett vagyunk esténként is.Ilyen fagyos szentek szerintem itt is vannak, de ők csak beugranak egy teára valamikor január közepén és már mennek is el. :)Kert viszont nincs. Most is az ablakban vannak. Arra gondoltam, ami zöld, annak fény is kell, ezért kiraktam őket oda. A terv az, hogy a hátsó erkélyünk (nekünk kettő is van ám, bibibe, bár Isztambulban nem ritka a 8-10 erkély sem) teljesen be van üvegezve. Tiszta üvegház. Oda fogom rakni őket, ameddig nem lesz belőle katlan, mert akkor átkerül az első erkélyre, ami nyitott.Tehát a kérdés az, hogy lehet-e már most is cserépbe rakni, vagy készüljek fel hogy hétvégén valami poharasból 22-t kell megennünk? 😀 Majd a macskák besegítenek… 🙂

  3. Sziasztok!Belekontárkodok én is egy kicsit..szintén zenész :DAz átültetést ilyesmi poharakba (http://probalkozas.lapunk.hu/tarhely/probalkozas/kepek/magonc_2.jpg) fontos, hogy lyukas legyen az alja, így a felesleges víz ki tud folyni. A földjét pedig érdemes lenne keverni virágfölddel és sima homokkal, mindenképpen lazának kell lennie, hogy a gyökerek el tudjanak indulni! Tehát beleültetéskor csak kicsit nyomkodjuk le a földet, hogy növényt tartsa, szép egyenes legyen, de ne betonhoz hasonló körülmények közé kerüljön. :)Remélem tudtam segíteni! ;)Ps: a blog indulása óta olvasgatlak titeket, csak hozzászólásra nem határoztam még el magam 😀 …sok sikert a továbbiakban is 🙂 Főleg a paradicsom neveldéhez! ;))

  4. No, mondtam én, hogy lehet ezt még fokozni. ld. megfelelő föld keverék:) Én nem szoktam ilyennel cicózni,de mindenki úgy bonyolítja ahogy akarja.:)Viszont mindenképpen keverd a virágföldet kerti földel,ha tudsz szerezni, mert a virágföld legalábbis itthon nem valami víztartó, és imádja a méretét változtatni.:)No, mivel nagyon hűvösek sincsenek, akkor viszont dötsd el mennyit akarsz nevelgetni. Én egy olyan variációt javaslok első kísérletre, hogy válaszd ki a magoncok közül a 3 legerősebbet. A többi kuka, és ültesd el egy legalább 30 cm átmérőjű, és hasonló magasságú cserépbe. Értelmes háromszög alakzatba ültesd el, és ahogy egyre jobban növekszik tegyél mellé botot, amihez kikötöd. CSAK MINÉL ELŐBB, mert a gyökerek gyorsan nőnek, és minél kisebb sérüléssel próbáld meg szétválasztani őket. Ha nem lehet már csak nagy sérüléssel szétválasztani őket akkor inkább ollóval vágd szét a vattát és vattástól elültetheted. Figyelj a gyökereire!Hm. Szerintem ennyi. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!!!

  5. Nagyon köszönöm a segítségeket. Most már tudom, hogyan kellene eljárni. Aztán meglátjuk, hogyan sikerül. :)Csally: örülök, hogy régóta olvasgatod a blogot. 🙂 Neked is köszönöm a tippeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük