Április 23, Nemzetközi gyereknap

A Nemzetközi Gyereknap Atatürktől ered. Elsőnek Törökországban rendezték meg, majdinnen került át a világ többi országába.

A Gyereknappal egyúttal megemlékeznek a törökök a Nagy Török Nemzetgyűlésről, azaz az első demokratikus választásról, parlamentről. Persze akkor éppen még folyt az Első Világháborút lezáró nagy hajtépés és a Világméretű Nagy Sz. Kavarás, országátrajzolgatás, így ez a választás és parlament semmiképpen nem hasonlítható össze a későbbi, valóban demokratikus választással (pl. amikor már a nők is szavazhattak, korábban, mint a legtöbb európai országban). Ezért is Nemzetgyűlés a neve. Ekkor még csak gyerek demokrácia volt.

Talán ez is közrejátszott, hogy erre emlékezve ünnepelnek Gyereknapot.

Mindez a gyereknek egy hatalmas buli. A világ minden országából, még Magyarországról is, hívnak meg gyerekeket. Mert itt ma mindenki egyenlő. Sőt, még gyerek parlament is van. Erre a napra választanak saját miniszterelnököt. És ha a többségnek sikerül megszavazni, akkor bizony lesz több focilabda az iskolában. 🙂
És persze van sok tánc és zene, attól függően, ki mit hozott magával otthonról. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Április 23, Nemzetközi gyereknap, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .