1920. április 23. A Nagy Török Nemzetgyűlés

1920.

A első Világháború már régen véget ért és mindenkinek elege is volt már a háborúskodásból. Csak két ország nem akarta megadni magát: Magyarország és Törökország. Míg Magyarország már lassan a Trianonhoz ért, addig a törököknél még csak most kezdődött minden.

Ekkor még nem volt szó köztársaságról, csak az elvesztett Világháború utáni teljes feldarabolás megakadályozásáról, a függetlenségről. A szultán teljesen a szövetségesek befolyása alatt volt, aki szintén azt akarta, hogy legyen már vége a háborúnak. A lázadók, azaz Atatürk és csapata viszont nem akarta az országot csak úgy odaadni, azért az ország függetlensége szépen lassan a szultán és a lázadok közötti harchoz vezetett, ami végül a szultánság és a köztársaság csatározása lett. A szultán a Boszporusz-parti palotában volt, míg Atatürk valahol Anatóliában.
A szövetségesek egy idő után már nem bírták tovább, és bevonultak Isztambulba, akkori nevén Konstantinápolyba. Ez viszont már sok volt mindenkinek. Ez adott okot a Nemzetgyűlés összehívására, ami eddigre már erősen köztársaság hangulatu volt, így az ország jövőjének az alapjait itt tették le.. A Nemzetgyűlés Akorában, mai nevén Ankarában nyílt meg, 1920. április 23-án. Itt hangzott el Atatürk híres mondata is:

Isztambul erőszakos megszállása véget vetett a hétszáz éves oszmán államnak. Ma felhívjuk a török nemzetet, hogy védje meg kultúráját, civilizációs vívmányait, az élethez és függetlenséghez való jogát, vagyis jövőjét.”

Atatürk

A Nemzetgyűlés április 24-én Atatürköt választotta meg vezetőnek, hogy irányítsa őket, és kihajítsák a szövetségeseket Törökországból. Fontos, hogy gondosan ügyeltek, a köztársaság még utalásképpen se szerepeljen a nyilatkozatokban. Elmondásuk szerint a szultán fogoly, ezért nem tud a nép érdekeiben lépni, de majd ők kiszabadítják, és ebben kérték mindenkinek a segítségét. A törökök pedig felsorakoztak.

Szintén fontos, hogy a Nemzetgyűlésen belátták, nem tudják az Oszmán-Birodalmat megtartani a korábbi formájában. Kénytelenek voltak egyes területről lemondani azért, hogy másokat meg tudjanak menteni.

Amikor a törökök megindultak Isztambul felszabadítására, az ott állomásozó angolok próbáltak segítséget kérni a szövetségesektől, de azoknak már elege volt a háborúzgatásból. Így a görögökhöz fordultak, akik megragadták az alkalmat, hogy visszaszerezzék azokat a területeket, amelyek még Bizánci-Birodalom voltak. Ebből alakult ki végül a Török függetlenségi háború, amiből végül a törökök kerültek ki győztesen, megalakítva a modern köztársaságot.

Wikipedia – Török függetlenségi háború

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
1920. április 23. A Nagy Török Nemzetgyűlés, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “1920. április 23. A Nagy Török Nemzetgyűlés”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .