Orotox Húsvét Isztambulban

Korábban már írtam róla, hogy a Húsvét itt, Isztambulban, nem úgy van ám, mint otthon. Jelentős örmény és ortodox, de még római katolikus meg ki tudja még hány keresztény vallás. Ez a mindennapokban nem látszik, hiszen az utcán emberek mennek, akik nem esnek egymás torkának mindenféle vallási okokból. Így csak az ünnepek közeledtével derül ki, hogy a város egyik-másik részén igencsak sokan élnek, akik más-más vallást követnek.

Húsvétkor azt vettük észre, hogy mindenhol megjelentek a színes tojások. De az egész valahogy nem úgy volt, mint Magyarországon. Így aztán megkerestem az egyetlen török ismerősömet, aki szintén festeget tojást, hogy megkérdezzem, hogyan is zajlik mindez náluk. Ő egyébként örmény származású, de a helyzet mókája, hogy az összes ismerős közül az ő családja sokkal régebben költözött Isztambulba, mint a muszlim és zsidó vallású ismerősök. Szóval ez most nem is annyira az Ortodox Húsvét lesz. De nem is örmény, hanem valamiféle modern keverék, ahogy ugye Magyarországon is zajlik.

Az ismerős (lány) azt mondta, hogy a tojásokat az anyukája festi, nem pedig ő. De nagyon jópofa ez a mintázgatás.
Annyira belelkesült, hogy jövőre együtt fogunk tojásokat festegetni és rajzolgatni. Majd alakítunk egy klubbot, vagy valami hasonlót. 😀 Mindenesetre Magyarországon veszek a könyvet amiben a tojáskifújás meg a többi trükk le van írva. 🙂

Az ünnep másik része viszont okkal izgalmasabb. Ők ugyanis a festett tojást nem locsolás ellenében adják oda a fiúnak, hanem belesütik a kalácsba. És ebből egy Húsvéti kalács lesz (törkül: paskalya açma).

Húsvéti kalács

Persze, aki nem akar festegetni, ezt a kalácsot készen is megveheti a sarki közértben. Nagyon kreatív verziókat is lehet látni.

Majd mindezek után…öööö…innentől kezdve kicsit zavaros, mert ha jól értettem, akkor a szép színes tojásokat csak nézegetik. Nem lesz belőle ajándék. A család összegyűlik (olyan törökösen: 300-400 fő), és megeszik a kalácso(ka)t. De ez a rész lehet, hogy másképp van, vagy valaha másképpen volt.

Annyi biztos, hogy az eredeti tojás a piros, illetve a hagymalevéllel festett. Nincsen mintázás, sem lányöntözés meg ehhez hasonló. Persze ennek is megvannak a maga előnyei. Pl. ha a Húsvéthétfőn az ember bemegy a lányok közé egy szódás üveggel, akkor nem kezd el mindenki pánikszerűen rohanni. 😀

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Orotox Húsvét Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .