10 méterrel a tenger alatt

Isztambulban két jelentős felvonó-sikló-földalatti van. Egyiknek egyszerűség kedvéért csak Tünel a neve, azaz alagút. A másik pedig a felvonó, ami pedig Füniküler törökül.

Ez a második viszonylag új, mert 2006-ban adták át.
Ennek a felvonónak az az érdekessége, hogy nem igazán volt hely hova rakni, amikor építették. Így aztán berakták az út alá.

Ebben még nem is lenne semmi különösebb, leszámítva, hogy Isztambulban nehéz úgy egy gödröt ásni, hogy az ember nem talál alatta valamit, ami jobb esetben csak párszáz éves. Rosszabb, de egyben érdekesebb esetben viszont pár ezer… Így járt/jár pl. a Marmaray alagút, ami a Boszporusz alatti metró, ahol a tenger alatti sokkal gyorsabban haladtak, mert ott nem kellett a 4-6000 éves régészeti emlékeket kerülgetni.

Nade itt, mármint a Fünikülernél más érdekesség is van. Mégpedig az, hogy az állomás a tengerszint alatt van. És mivel az egész a tengerparton van, így valóban csak egy darab (de azért egy jó vastag darab) fal választ el minket az víztől.

A felírat szerint 10 méterre vagyunk a tenger alatt.
Mellette a méterrúd is megtalálható.

Mindezt nagyon hangulatossá tették azzal, hogy mindenhova halakat pakoltak. Még ál-ablakok is vannak, ahol a halak vidáman úszkálnak. Igaz, valódi akvárium még mókásabb lenne. 🙂
Persze valódi ablakot nem lehet tenni, mégiscsak egy világváros közepén vagyunk. Ki akarná látni, mi minden van itt a tenger mélyén…? Ezért is érdekes az isztambuli vízalatti hotel terve…pedig még az idén (2010-ben) át is akarnak adni…

A halak mellett a figyelmes szemlélő a vészkijáratot is megtalálja. Szintén a tenger alatt persze. A használatához szükséges búvárfelszerelést viszont még keressük. És szintén kérdés, hogy azok ajtók, vajon hova is nyílnak? Talán este a halak használják a felvonót? 🙂

Balra a vészkijárat, jobbra pedig rejtélyes ajtó vezet a….tenger alá?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
10 méterrel a tenger alatt, 9.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .