Ortaköy

Ortaköy (Középfalva) városrész nevével gyakran találkozhattok az írásaimban, de sok útikalauzban is. Így most már ideje lenne, hogy tényleg, kiderüljön, mégis mi az, merre van, és mire jó? 🙂

Ortaköy, teljes egészében

Amilyen nagy a híre, annyira kicsi. Éppen hogy csak egy kicsit több, mint egy pici félsziget. Ezt is kettévágja a főút. Általában az emberek arról a részről ismerik, ami a képen is látszik. Pedig az út túloldalán is rengeteg szép házat látni.

A lényeg pontosan a szép házakban van! Ortaköy igazi érdekessége a tradicionális faházak (törökül yali), és a nagyon hangulatos kis utcácskái. Persze van még egy barokk dzsámi is, és ott a tengerpart.

Sultan Abdülmecid dzsámi

Maga a dzsámi is bármennyire is szép (bár én nem szeretem a török barokkor, mert szerintem nem áll jól nekik, hiszen ott vannak az arab és a török mintakészletük is), az igazi nevezetessége mégis az, hogy minden fényképre felkerül, amin csak Isztambul egyik fő szimbóluma, a Boszporusz-híd található. Ez a kelet-nyugat kapcsolat mellet a múlt és jelen összefonódását is jól megmutatja.

Ha időnk engedi érdemes Ortaköyben egyet sétálni, mert nagyon hangulatos. Ajánlott a kumpir evészete, ami főtt krumpli megtöltve minden jóval.
A part menti teázók színvonala viszont sajnos az utóbbi években rettenetesen leesett.

Kumpir

További érdekesség, hogy itt, a dzsámitól pár tíz méterre, van egy ortodox templom is.

Hogyan jutunk el ide? Legegyszerűbb, ha Beşiktaş kikötőben elindulunk jobbra a főút mellett. Menet közben láthatunk be tudunk kukkantani pár szép villába is. De ha nem akarunk 1,5-2 km-t gyalogolni, akkor a jobbra menő buszok mindegyike jó. Kezdjük el a megállóba mondogatni, hogy Ortaköy, Ortaköy, Ortaköy, Ortaköy, mígcsak meg nem unnak minket, és felraknak a megfelelő buszra.
Ott is folytassuk eme túrisztikus tevékenységet, hogy az utasok mindegyike is biztos legyen benne, hova is tartunk!

Ortaköy, Boszporusz-híd és az Ortodox templom.

Híd és megaépítmények kedvelőinek remek hely a Boszporusz-híd fényképezéséhez. Ha egy kicsit tovább megyünk, akkor eljuthatunk a híd alá is, ami enyhén szólva is lenyűgöző látvány….

5 Replies to “Ortaköy

 1. Hi there I stumbled upon your blog by mistake when i was searching Yahoo for this subject, I need to point out your page is totally very helpful I also seriously like the layout, it is superb!

 2. Annyira jó olvasni a írásaidat, nagyon vágyom ki, rettentően hiányzik az ország, és Sztambul, de a te segítségeddel minden nap egy pár percre ott lehetek! Köszönöm!

 3. Hallottam, vagy olvastam valahol, hogy hétvégén piac is van Ortaköyben és nagyon érdekes, erről tudsz valamit? Esetleg egy ajánlott sétaútvonalat, ami elvisz a legjobb kávézók-teázók-faházak-kumpirosok mellett?

  1. No igen, az Ortaköy piac tényleg híres. De nem azért. 😀
   Ez az a típus volt, ahol tényleg mindent lehetett venni. Főleg „márkás” dolgokat, olcsón.. 😉
   E miatt 2005-ben be is zárták egy jó hosszú időre.
   Mostanában megint nyitva van. De nem hétvégén, hanem csütörtökön. Jellemzően Isztambulban sok helyen csütörtökön van piac (és ezt pazar-nak hívják, nem çarşı-nak). Olyankor több utcát is lezárnak, ahol kofák mindenfélét árulnak. Legtöbbször zöldséget és gyümölcsöt. Ilyenből sokkal találkozhatsz, még a történelmi negyedben is.
   Ajánlom neked ezt a cikket:
   http://www.wittistanbul.com/magazine/top-5-markets-in-istanbul/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük