Ortaköy

Ortaköy (Középfalva) városrész nevével gyakran találkozhattok az írásaimban, de sok útikalauzban is. Így most már ideje lenne, hogy tényleg, kiderüljön, mégis mi az, merre van, és mire jó? 🙂

Ortaköy, teljes egészében

Amilyen nagy a híre, annyira kicsi. Éppen hogy csak egy kicsit több, mint egy pici félsziget. Ezt is kettévágja a főút. Általában az emberek arról a részről ismerik, ami a képen is látszik. Pedig az út túloldalán is rengeteg szép házat látni.

A lényeg pontosan a szép házakban van! Ortaköy igazi érdekessége a tradicionális faházak (törökül yali), és a nagyon hangulatos kis utcácskái. Persze van még egy barokk dzsámi is, és ott a tengerpart.

Sultan Abdülmecid dzsámi

Maga a dzsámi is bármennyire is szép (bár én nem szeretem a török barokkor, mert szerintem nem áll jól nekik, hiszen ott vannak az arab és a török mintakészletük is), az igazi nevezetessége mégis az, hogy minden fényképre felkerül, amin csak Isztambul egyik fő szimbóluma, a Boszporusz-híd található. Ez a kelet-nyugat kapcsolat mellet a múlt és jelen összefonódását is jól megmutatja.

Ha időnk engedi érdemes Ortaköyben egyet sétálni, mert nagyon hangulatos. Ajánlott a kumpir evészete, ami főtt krumpli megtöltve minden jóval.
A part menti teázók színvonala viszont sajnos az utóbbi években rettenetesen leesett.

Kumpir

További érdekesség, hogy itt, a dzsámitól pár tíz méterre, van egy ortodox templom is.

Hogyan jutunk el ide? Legegyszerűbb, ha Beşiktaş kikötőben elindulunk jobbra a főút mellett. Menet közben láthatunk be tudunk kukkantani pár szép villába is. De ha nem akarunk 1,5-2 km-t gyalogolni, akkor a jobbra menő buszok mindegyike jó. Kezdjük el a megállóba mondogatni, hogy Ortaköy, Ortaköy, Ortaköy, Ortaköy, mígcsak meg nem unnak minket, és felraknak a megfelelő buszra.
Ott is folytassuk eme túrisztikus tevékenységet, hogy az utasok mindegyike is biztos legyen benne, hova is tartunk!

Ortaköy, Boszporusz-híd és az Ortodox templom.

Híd és megaépítmények kedvelőinek remek hely a Boszporusz-híd fényképezéséhez. Ha egy kicsit tovább megyünk, akkor eljuthatunk a híd alá is, ami enyhén szólva is lenyűgöző látvány….

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ortaköy, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

5 Replies to “Ortaköy

 1. Hi there I stumbled upon your blog by mistake when i was searching Yahoo for this subject, I need to point out your page is totally very helpful I also seriously like the layout, it is superb!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Annyira jó olvasni a írásaidat, nagyon vágyom ki, rettentően hiányzik az ország, és Sztambul, de a te segítségeddel minden nap egy pár percre ott lehetek! Köszönöm!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönöm! 🙂

   Most éppen elkezdődött az esős időszak. De majd novemberben lesz az eurázsiai maraton. Akkor pár napra gyere át! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Hallottam, vagy olvastam valahol, hogy hétvégén piac is van Ortaköyben és nagyon érdekes, erről tudsz valamit? Esetleg egy ajánlott sétaútvonalat, ami elvisz a legjobb kávézók-teázók-faházak-kumpirosok mellett?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. No igen, az Ortaköy piac tényleg híres. De nem azért. 😀
   Ez az a típus volt, ahol tényleg mindent lehetett venni. Főleg „márkás” dolgokat, olcsón.. 😉
   E miatt 2005-ben be is zárták egy jó hosszú időre.
   Mostanában megint nyitva van. De nem hétvégén, hanem csütörtökön. Jellemzően Isztambulban sok helyen csütörtökön van piac (és ezt pazar-nak hívják, nem çarşı-nak). Olyankor több utcát is lezárnak, ahol kofák mindenfélét árulnak. Legtöbbször zöldséget és gyümölcsöt. Ilyenből sokkal találkozhatsz, még a történelmi negyedben is.
   Ajánlom neked ezt a cikket:
   http://www.wittistanbul.com/magazine/top-5-markets-in-istanbul/

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .