Nincs messze

Törökország hatalmas. Isztambul is hatalmas. Kb. akkora, mint Budapest-Szeged távolság. Ennek köszönhetően az olyan szavak, mint pl. a „közel” időnként teljesen mást jelentenek, mint azt várnánk. Leginkább egy olyan városban, ahol korlátlan ideig lehet menni padlógázzal anélkül, hogy eljutnánk a szélére.

Magyarországon bármely irányba is indulnánk, nem kell 400 km-t megtenni ahhoz, hogy más országban kössünk ki. És ezzel sok európai ország is így van. Törökországban viszont a 400 km igazán semmiség.

Egyszer Ankara mellől mentünk Isztambulba. Először még csak hegyi utakon kacsáztunk órákig, mire végre kijutottunk az autópályára. Ott jelezte egy tábla, hogy már csak 480 km, és célba érünk. Hangos zajongás fogadta a hírt, miszerint mindjárt otthon vagyunk. Apuka is rálapátolta a betont a gázpedálra, és hátrament aludni, mert most már hamarosan hazaérünk.

Éppen ezért, ha törökökkel beszélünk, készüljünk fel, a távolság nekik mást jelent. Ne csodálkozzunk, ha Magyarországra meghívva őket át akarnak nézni Bécsbe és Prágába is. De van, akinek még München is belefér.

Ugyan ez a figyelmeztetés vonatkozik az Isztambulban járó turistáknak is. Ha megkérdezünk valakit, hogy a dzsámi messze van-e, és azt válaszolják, hogy áááá, itt van mindjárt, akkor feltétlenül szálljunk buszra!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Nincs messze, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Nincs messze

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .