Regaip Kandili, a Három Hónap kezdete

A mai nappal, vagyis pontosabban tegnap este volt a Regaip Kandili (más néven: Regâib Kandili, arabul: لیلة الرغائب – Laylat al-Ragha’ib). Ezzel elkezdődött a Három Hónap, a Rajab, a Şaban és a Ramadan.

A törököknél, és így a muzulmánoknál 5 kis ünnep van. A törökök Kandili estének hívják. A kandil szó fényességet jelent, ami egyszerre utal az éjszakai gyertyás imádkozásra, és a vallásra, a megtisztulásra. Mindegyik egy felkészülés a következő időszakra. Mivel felkészülés, minden esetben csütörtök este zajlik, még péntek, az iszlám szent nap előtt.

A Ragip Kandili a három nagy hónap, a legfontosabb muszlim ünnepek kezdetét jelenti. De mivel az iszlám naptár a Hold mozgásán alapul, így a hónap első napja nem mindig (valójában igazán ritkán) esik pont péntekre. Idén a Rajab első napja vasárnap volt. 2011.-ben június 6-án, majd 2012.-ben május 25-én lesz.

A törököknél minden Kandili éjszaka egy barátságos süteményajándékozással történik. Ilyenkor a közeli ismerősöknek egy kis doboz simitet adunak. A hívők pedig sokat imádkoznak, majd pénteken a szokottnál is több időt töltenek a dzsámikban. Természetesen ezen napon mindenki megbocsájt az ismerőseinek.

Kandil simidi

Ha a magyarországi ünnepekhez szeretnénk hasonlítani, akkor a Karácsonyt, és a hozzá tartozó felkészülést (Advent) lehet a Regaip Kandili és a Ramadán. Persze ez így nagyon túlzás, de talán így jobban el tudjátok képzelni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

4 Replies to “Regaip Kandili, a Három Hónap kezdete

  1. Gondolom lélekben készülsz, nem az éjszakai evést gyakorolva:)Egyébként nagyon tetszik amikor a szokásokrók a vallásról írsz, mert nekünk ez egy más világ.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Elvileg lélekben kellene felkészülni. Az nem ér, hogy most gyorsan felszedünk pár extra kilót. 😀 De egyébként nem is jó.Inkább lehet gyakorolni. Pl. kevesebb vizet inni napközben, stb…Próbálok minél többet írni ebből a kategóriából. Bár ez a legnehezebb.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .