Találtunk egy hamamot

Isztambul a rejtélyek városa. Vagy inkább azé a történelmé, ami sunyi módon meglapult a falak között. 😀
Persze nagy körvonalakban sokan ismerik. Kevesen pedig többet tudnak, mint az átlag. De pontosan, vagy legalább megközelítően senki se.
Annyi biztos, hogy legalább 10.000 éves a város. Bár ha sikerül leásni a frissen előkerült hajóroncsok alá, alá biztosan találnak valami még régebbit.

Igen, Isztambul ilyen, hogy ha valahol leásunk, akkor ott van valami régi. Sőt, ha az alá is leásunk, akkor ott is. Meg az alatt is, meg az alatt is. Ami pedig az alatt van, az már a kínaiakhoz tartozik.

Elsőre azt gondolnánk, hogy hát igen, az óváros régi, és az alatt valóban sok minden lehet. De az óváros környéke sem mentes a meglepetésekben. Régi elfeledett katonai erődök, paloták és parasztkunyhók. És még kit tudja mi.

Semáék egyik ügyfelével is hasonló történt. Vett egy kis házat, amit fel akart újítani. Bár nem biztos, hogy így képzelte el, de az önkormányzat ebben eléggé szigorú. Csakhogy amikor lement a pincébe, talált egy követ. Megfogta, hogy kihúzza, de nem jött.
A kő nem tetszett neki, és húzta, húzta, majd inkább kiásta. Akkor derült ki, hogy ez nem csak egy kő, hanem valami nagyobb. Ebben a kérdésben az önkormányzatnak pedig eléggé konkrét előírásai vannak: ki kell ásni, bármi is az.

A terület megtisztítása után kiderült, hogy ház alatt egy török fürdő, egy hamam van. Bár azóta már nincs meg a ház.

Ezt a hamamot ti is meg tudjátok nézni, körbe tudjátok járni, és még esernyő sem kell hozzá. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Találtunk egy hamamot, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

9 Replies to “Találtunk egy hamamot

 1. Szia!Ilyenkor mi történik?Veszek egy házat, találok valamit (ami pl. nem mozdítható), de azt köteles vagyok jelenteni…mondjuk lebontják a házamat, ott van egy régi fürdő, de házam már nincs. Kártalanítanak? Vagy buktam mindent? Hogy van ez?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ez úgy megy, hogy veszel egy régi házat. Ha nem túl rozzant állapotban van, akkor tudsz benne lakni, és akkor nincs semmi.Ha viszont fel kell újítani, akkor a felújítási menetrend lép életbe. Ez pedig a következő:A házat abba az állapotba kell rendbe hozni, amelyik a legrégebbi verzió volt. Persze a legrégebbi verziót nem tudja senki, így maradnak az írásos feljegyzések. Pl. ha találsz egy festményt, ahol az arabok és a bizánciak egymással hadakoznak, a háttérben pedig a te házad látszik 2 emelettel, akkor a te házad max 2 emeletes lehet. Persze ha a környéken mindenkinek már 4 emeletes a háza, akkor kérheted, hogy a tied is négy emeletes legyen.Neked a legrégebbi verziót kell előhoznod. Ha pl. a házad XIX. századi falakkal van tele, és vakolással, de valahol előjön egy XVII. századi fal, akkor az egész XIX. sz-it le kell bontani, és megnézni, hogyan is volt a XVII. sz.-i. Majd ahhoz képest lehet egy restaurálási projektet előállítani. Könnyen elképzelhető, hogy a XIX. századi fal bontása közben előkerül egy XVI. sz.-i, fal. Ekkor az eddig óva őrzött XVII. sz-i falnak is neki lehet esni a buldózerrel, mert a régebbi fal az erősebb, azt kell megtartani.Ha sikerült kivakarni a régi épületet, akkor megy az egyeztetés az önkormányzatokkal, a különböző műemlékvédelmi hivatalokkal (esetenként a Boszporusz látványügyi hivatallal (ott se mindegy melyik résszel), a történelmi hivatallal, stb…), hogy akkor ezek után mit lehet csinálni. Mennyire kell megtartani az eredetit, és mennyiben lehet módosítani.Jelen esetben az emberkének mázlija van, mert a hamam nem állami tulajdon. Egy házat vett, és lett egy egész fürdője!E mellett a hamam alapterülete nagyobb, mint a rajta levő kis házikóé, így eleve nagyobb épületben gondolkozhat.A nagy kérdés, hogy a hamam-ot milyen formában kell megtartani. át lehet-e alakítani, vagy teljesen meg kell őrizni.Egy hamamot találni a kertben nem rossz dolog. Persze ezt még a ház építése előtt érdemes megnézni. :)Sokkal rosszabb viszont, ha egy régi hajóroncsot találsz. Főleg ha az alatt is van egy még régebbi, meg átlóg a szomszédba… Lesz majd házad, de mire az egészet ecsettel letakarítják, addigra már csak az unokák tudnak majd beköltözni…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Húha, akkor a tanulság az, hogy ne vegyél régi, felújítandó házat.Köszönöm a kimerítő választ! 🙂 Úgy tűnik, semmi sem olyan egyszerű…:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Ó, ez csak nagyvonalakban volt :).Mert pl. nem mindegy, hogy a ház látszik-e a Boszporuszról, mert akkor a Boszporusz Látványtervi (vagy mi is a neve) hivatalhoz is el kell menni. De a Boszporusz elég hosszú, így ha jól tudom, akkor 8 részre van felosztva, hogy kihez is kell menni…De egy sima erkélyválasztással is el lehet szórakozni pár hónapot.Nem egyszerű, ha nem járatos az ember, és rengeteg időt el lehet szöszölni.Sőt, ha az ember nem járatos, akkor nem tud bizonyos lehetőségekkel élni!Pl. az itteni útfelújítás eléggé egyszerű volt/van: mindig újabb réteg földet, aszfaltot tettek rá. Az évek során így az utak szépen lassan megemelkedtek. Ezért láthatsz régi házakat úgy, hogy LEfele kell bemenni. Régen ott volt a földszint. Néha ez akár egy egész emelet is lehet.Nos, lehet kérni, hogy a házat az utcaszintre felemeljék, amikor felújítod.A tanulság inkább az, hogy megfelelő szakemberek nélkül ne vegyél régi házat. De újat se! Főleg újat ne! Leginkább az 1999, a földrengés előtt épültet nem szabad venni.Meg egyébként is, Törökországban megfelelő segítség nélkül nem szabad házad venni.Ez egy olyan játék itt, ahol minden szereplő cápa.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Szakember nélkül sehol sem érdemes lakást venni, az biztos…Én értem, hogy miért kérik mindezt, de ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta. De, ahogy elnézem, nem megtanulhatatlan…:)Egyébként szép lett az új külső, tetszik!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. Itt különösen igaz, hogy mindig legyen kéznél egy török, aki segít, bármit is veszel, nem csak lakást. :)A bürokrácia pedig…Örülök, hogy tetszik az új külső. Mázli, hogy tegnap megcsináltam, mert ma már nem elérhető a Google Picasaweb, és ott vannak a képek… de erről még fogok írni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. Húú klaaaassz. Egy saját hamam:) bár igazából személyzettel lenne az igazi:) Képzeld már M.o-on is van 2-3 helyen:) Már keresem azt a vállalkozó szellemű barátnőt aki eljönne velem, mert nem egy olcsó mulatság kb. 7000-10000Ft között van nagyjából.Szép az új külső. Hogy vannak a parik?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. Jaja. Van akinek zuhanyzója van. Gazdagéknak pedig medence a földszinten. De az igazán menőknek hamam van az alagsorban. :D7000 forint elég drága. Még úgy is, ha a drága politikusok tovább rontják a forintot… Én egy drága helyen is a teljes szolgáltatást 4000-ből meg lehet úszni.Köszi a külsős dolgokat. 🙂 Paradicsomék elkezdtek nőni. Kellene már a karó, vagy kikötni őket valahova. Nem akarom, hogy az alsószomszéd egye meg, mert lelóg hozzá. :DTényleg. Sok víz kell nekik, hogy tocsogjanak benne? Vagy inkább kapjanak szárazságot?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .